Producţie certificată organic

Gospodăria Ţărănească „Maria Darii” din satul Chetrosu este una din cei aproximativ 40 de agenţi economici din Moldova ce practică agricultură ecologică. Dumneaei este interlocutoarea noastră.

Maria Darii este o fermieră dintre cele mai moderne
Maria Darii este o fermieră dintre cele mai moderne

— Doamnă Maria, cum aţi ajuns la această etapă?
— Noi practicăm agricultura de mai mulţi ani, am început cu nici două hectare de pământ arabil. Pe parcurs am procurat şi avem deja 24 de hectare în proprietate şi 12 ha luăm în arendă. Cultivăm de toate, dar mândria noastră este grădina.
— Experimentaţi mereu, testaţi soiuri noi.
— Şi ne bucurăm când se primeşte. Aşa ne-am făcut cunoscuţi cu pepenele verde fără seminţe. Avem şi alte experienţe. Dar cu câţiva ani în urmă ne-a venit ideea să cultivăm producţie ecologică.
— Şi cum au evoluat etapele de pregătire?
— Ne-am înregistrat încă în 2012 şi trei ani am fost în proces de conversiune, adică curăţarea pământului de reminiscenţele produselor chimice utilizate anterior.
— Şi, probabil, fără drept de utilizare a lor în continuare.
— Evident. După aceşti trei ani solul a fost testat, verificat, analizat şi numai în baza rezultatelor am fost certificaţi. În Moldova avem marca națională „Agricultura ecologică – Republica Moldova”, ce servește drept certificare a producției organice. Este unica marcă autohtonă ce garantează calitatea ecologică a produselor.
— Pentru ce suprafaţă de teren agricol aveţi permisiunea să faceţi agricultură organică?
— Pe 15 hectate, dintre care 4,2 hectare ocupă grădina, restul – alte culturi agricole, cum ar fi floarea soarelui, porumbul, fasolea, grâul.
— Există un regulament?
— Republica Moldova are o lege în această privință. Există un set de reguli concrete privind agricultura ecologică, un pic mai complicate decât ne-am închipui. Trebuie să urmezi anumiţi paşi impuşi prin legislaţie. După certificare anual suntem monitorizaţi, să nu dăm greş ori să minţim cumpărătorul. Există organisme de certificare acreditate de UE, ce inspectează şi fac controale permanent.
— De unde Vă asiguraţi cu îngrăşăminte organice?
— Din sat. Lumea doar are vaci şi nu toţi utilizează gunoiul de grajd.
— Cumpărătorul preferă producţia organică?
— Anterior omul alegea producţia şi procura cu „ochii”. Acum cumpărătorul, care se îngrijeşte de sănătatea sa, se conformează: vine, se uită, întreabă, se convinge şi tot mai des caută producţie bio/eco/organică. Adică crescută fără produse chimice.
— Şi unde realizaţi producţia?
— Sunt puncte de realizare la Drochia şi la Bălţi, vin doritori din Edineţ, Donduşeni, Briceni şi chiar din Chişinău. Avem deja contracte cu mai multe unităţi din Ochiul Alb, Gribova, Mihăileni (Râşcani). Şi la tabăra „Poeniţa însorită” am oferit producţie ecologică. Am construit şi am deschis un magazin modern ce are şi camere frigorifice pentru păstrare.
— Ce producţie aveţi acum la realizare?
—  Toate legumele. Dar cele mai solicitate sunt dovleceii, ardeii, tomatele.
— Propuneţi diverşi hibrizi?
— Evident. Tomatele cele mai preferate sunt „Cristal”, au cele mai bune proprietăţi gustative. Iar „Alamina” are alte priorităţi: roşiile coapte sunt toate de o mărime, se dezvoltă în formă de ciorchine pe tulpină, uşor de cules. De exemplu, din 13 formate deja am cules roada de pe 8 ciorchine. Sunt rezistente la transportare şi la păstrare.
— Creşteţi legumele în sol deschis?
— Nu, în sol protejat, avem sere bine ajustate, încăpătoare. Dar avem și în sol deschis.
— Planificaţi să vă extindeţi?
— Nu atât în suprafeţe, cât în diversificare. Am elaborat deja proiectul pentru o minifermă de păsări. Dacă e să fie producţie ecologică/organică, atunci să fie de toate.
A intervievat
Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns