„Acum trebuie să folosim extra-raţional fiecare frântură de timp favorabil”

— Dle Nicora, mi-e şi frică să Vă întreb despre pagubele cauzate agriculturii de aversele de ploaie ce au inundat, pe alocuri, la propriu, terenurile agricole din raionul Drochia.
— Nu aveţi nici un temei pentru frică. Da, au fost ploi. Da, au fost şi torenţiale, au căzut şi în averse, dar starea generală a terenurilor agricole din raion nu este de speriat. În primul rând, pentru faptul că nu pretutindeni au fost ploi mari şi repezi. De exemplu, în partea raionului dinspre Soroca, adică Zguriţa, Popeşti, au căzut circa 38-40 litri pe metrul patrat, la Drochia-oraş – 60 l/m2, Nicoreni – 90 l/m2. Pe când pe unul din sectorele SRL „Dealul Ochiualbean” „a turnat” 112 l/m2. Însă, pagubele cauzate de umiditatea sporită sunt mult mai mici, decât cele produse de temperaturile înalte. Desigur, ploile au fost de durată, puternice, a fost şi ceva grindină, dar, repet, situaţia nu este una catastrofală. Nici vorbă. Luat la general, în urma acestor ploi în total pe raion au suportat „necazuri” vreo 400 hectare. E clar, nici asta nu a fost de dorit, dar acesta-i destinul agriculturii. Ramura se dezvoltă sub cerul liber…
— În situaţia actuală, care este activitatea principală a agricultorilor? Presupun că ploile au favorizat şi creşterea buruienilor.
— Numaidecât. Tocmai din acest considerent misiunea primordială şi de neamânat a agricultorilor este stârpirea buruienilor şi aducerea la bună cale a semănăturilor, crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea plantelor, care, slavă Domnului, s-au pornit bine pe creştere.

Spălare de plante şi sol la „Dealul Ochiualbean”
Spălare de plante şi sol la „Dealul Ochiualbean”

De aceea, agricultorii trebuie „să prindă” fiecare clipă de timp favorabil, în care, fie să indroducă erbicide contra buruienilor, fie să le lichideze în mod manual, adică, cu ajutorul sapei, prăşitului. Mai sunt şi alte lucrări agricole, ce au fost stopate din cauza ploilor: hrănirea plantelor cu îngrăşăminte minerale, lupta cu vătămătorii, finisarea semănatului…
— Care semănat? E aproape luna iunie?
— Întâi de toate, până în iunie mai este… Dar adevărul e, că în unele gospodării au mai rămas terenuri nesemănate. Porumbul, bunăoară, chiar şi floarea soarelui, încă nu este târziu de semănat. La viaţa mea de agricultor au fost timpuri când am semănat răsărită la început de iunie şi am avut o roadă mai mare decât în anii când semănam la timpul tehnologic cuvenit. Ziceam doar despre soarta deosebită a agriculturii…
Vreau să se reţină: acum, la moment, trebuie să folosim extra-raţional fiecare frântură de timp favorabil. Doar astfel vom reuşi să facem faţă situaţiei.
— Precipitaţiile căzute pot să ne ducă la concluzia, că anul agricol curent va fi mai bun ca precedentul sau este devreme de făcut asemenea concluzii?
— Nu este devreme pentru astfel de concluzii. Ba mai mult chiar, eu personal sunt sigur de faptul, că anul curent va fi unul bun din punct de vedere agricol. De exemplu, deşi culturile de toamnă au fost mai slabe ca în 2018, acum, datorită umezelii, se dezvlotă mult mai bine ca anul trecut. Alta este, că a avut loc o scădere catastrofală a terenurilor agricole ocupate cu orz, mazăre, sfeclă de zahăr…
— Lumea seamănă cultura ce a mers bine în anul precedent, cred.
— Aşa este. Iar asta înseamnă dezmăţ agricol. Lipsa planificării niciodată nu a făcut bine oricărui sector de producere. Dar asta este o temă asupra căreia, promit, vom reveni cu altă ocazie.
— Mulţumesc pentru discuţia de azi şi, anticipat, pentru cea care urmează să o avem.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns