Toamna se numără bobocii

Roada la hectar mereu se estimează prin munca asiduă şi perseverentă înfăptuită pe parcursul anului agricol.

Membrii Gospodăriei Ţărăneşti „Cebotari Eugenia” din s. Miciurin, preşedinte Anatol Nicu, cunosc bine proverbul “O zi de primăvară hrăneşte un an”. Astfel, că la demararea lucrărilor agricole pentru semănatul seminţelor de floarea soarelui au pus tot efortul, cunoştinţele şi măiestria profesională ca să se încadreze în termenii optimali, să reuşească în perioada cu cea mai multă umezeală, să salveze la timp câmpurile de buruieni. Ploile de la sfârşitul primăverii şi începutul verii au contribuit la dezvoltarea plantelor şi la începutul formării roadei.

Acum Anatol Nicu, împreună cu echipa sa, a purces la „număratul bobocilor” – strâng și adună roada crescută. Cel mai mare câmp de floarea soarelui, cel de 122 hectare, a fost recoltat în trei zile. Agricultorii miciurineni au avut nevoie de încă o zi pentru a strânge recolta şi de pe alte câteva lanuri, unde floarea soarelui ocupă suprafeţe mai mici. L-am surprins în timpul recoltării pe combainerul Alexandru Guţu, care, împreună cu celălalt combainer, Stepan Malâi, deservesc cinci tractoare ce transportă răsărita la făţare. Unul din ei, Denis Clipco, era în aşteptarea de a fi încărcată remorca, care, până la orele 17.00 făcuse deja patru rute. L-am întrebat pe Anatol Nicu ce roadă de seminţe oleaginoase strâng anul curent.

În medie recoltăm câte 2,8 chintale la hectare, este o roadă bună, dacă e să luăm în calcul ce vara fără ploi am avut. Răsărita este uscată bine, umeditatea este chiar mai mică decât prevede norma. Timpul e favorabil şi se recoltează uşor, – ne-a comunicat directorul gospodăriei agricole.

 

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns