„Glia şurenilor” a raportat încheierea primului seceriş

Grea și anevoioasă este munca agricultorilor. Dar, în pofida tuturor greutăților, meseria lor rămâne a fi una deosebită, fiindcă creșterea pâinii este una dintre cele mai nobile. În acest an, pe lângă faptul, că trăim cu toții aceste insuportabile condiții, generate de epidemie, multe bătăi de cap ne-a adus și seceta, ce a debusolat întregul sector agrar.
Deunăzi am discutat la acest subiect cu Vasile Grădinaru, director, SRL ”Glia şurenilor”, care, pe drept cuvânt, este un Om cu suflet de glie, îndrăgostit de pământ, mereu purtând povara grijilor, trăind la intensitate maximă fiecare succes și nereuşită, rămânând a fi mereu un optimist şi fidel gliei, la general, şi celei „a şurenilor”, în special.
L-am întâlnit în mijlocul câmpului, sub arșița dogorâtoare, când erau efectuate lucrările de lucrare conservativă pentru a păstra umiditatea solului. Venise să se încredințeze, că lucrul merge bine, căci mai rămase doar o zi de muncă, până la finisarea primului seceriș.

– Dacă e să facem un bilanț al primului seceriş din anul 2020, cum este comparativ cu anii precedenți?
– Anul acesta este un an puțin mai dificil, deoarece au fost puține ploi și, desigur, rezultatele nu sunt cele scontate. Cerealierele sunt culturi de bază în gospodăria noastră. În prezent am terminat recoltarea celor 680 hectare de grâu și 70 hectare de orz. Ne-am dorit o roadă mai bună, dar condițiile meteorologice ne-au dat peste cap toate așteptările. Din cauza cantității reduse de precipitații au fost înregistrate rezultate mai mici la culturile cerealiere, recolta medie fiind de două tone la hectar.
– De când ați început afacerea în agricultură și pe ce culturi Vă axați?
– SRL „Glia Șurenilor” a fost înființată la 1 aprilie 1999. Cerealierele sunt culturi de bază în gospodăria noastră, dar mai avem și altele: floarea soarelui, soia, porumbul și sfecla de zahăr.
– Care este situația la capitolul tehnica agricolă? Dispuneți de întreg echipamentul necesar pentru recoltarea culturilor agricole?
– Recent am procurat un tractor K-701 și un sacrificator. Am depus dosarul pentru acordarea subvenției din partea statului de 300 mii lei, ce constituie 25% din costul echipamentului. Nu poți face agricultură performantă fără tehnică bună.
– Ce culturi agricole vor mai fi recoltate și ce lucrări mai urmează să îndepliniţi în timpul apropiat?
– Acum am finisat doar secerişul grâului și orzului de toamnă. Mai apoi, când se va încheia perioada de coacere a culturilor, vom începe recoltarea florii soarelui, soiei, porumbului și a sfeclei de zahăr. Vom continua cu lucrările de lucrare conservativă a solului, cu scopul de a păstra umiditatea, căci nu putem ști când, câte și dacă, în genere, vor fi precipitații. Noi trebuie să utilizăm la maxim toate soluțiile posibile, căci pământul pe toți ne hrănește, iar noi trebuie să-l tratăm cu dragoste și grijă.

A intervievat Ala BUGAI

Lasă un răspuns