S-a supărat grav Domnul pe noi, că nu ne dă ploaie

Aşa spuneau părinţii noştri când nu ploua la timpul potrivit. Sau când cădeau precipitaţii mai multe decât norma. Anul acesta, fiind şi bisect, deja e clar, că va fi un an dificil şi complicat. Primăvara ne-a venit cu o secetă profundă, dar şi cu o invazie de nedescris a COVID-19, ce a afectat toate sectoarele economice. Ploile din iunie, deşi abundente, nu au fost un colac de salvare pentru culturile agricole. Despre situaţia la zi în SRL “Mihailena-Agro” am discutat cu directoarea Eugenia CHILARI.

– Doamna Eugenia, cunosc, la general, situaţia în agricultură. Mai ştiu, că în gospodăria „Mihailena-agro” se ştie a face agricultură, oamenii sunt buni şi capabili, aţi demonstrat-o de-a lungul anilor. Aplicaţi şi tehnologii avansate la pregătirea solului, ştiţi ce fel de seminţe selectaţi pentru roada viitoare. Şi tehnică aveţi din cea modernă. În acest an dificil cum Vă merg lucrurile?
– Aveţi dreptate, specialiştii şi agricultorii noştri ştiu a creşte pâine, avem tehnică modernă, întotdeauna procurăm seminţe de calitate, solul îl lucrăm conform tehnologiilor… Astea toate sunt cele ce depind de noi. Dar peste noi toţi este puterea Domnului şi el ne dă ploaie când ne vine rândul sau când merităm. Anul acesta acest dar dumnezeesc ne ocoleşte. Norii plutesc deasupra Mândâcului, dar pleacă fără să potoale setea lanurilor.
Aţi recoltat deja culturile din prima grupă, adică cerealierele?
– Dacă se numeşte recoltare această lucrare agricolă, da, am încheiat-o. Mai mult am mânat tehnica dintr-un capăt în altul şi am ars combustibil, că roadă nu prea a fost.
Şi totuşi…
-Am, obţinut în medie, câte două tone de boabe la hectar.
– Dar ce suprafeţe au ocupat aceste culturi?
– Din întreaga suprafaţă ce o deţinem, 580 hectare au fost semănate cu grâu şi 134 – cu orz.
– Oricare a fost cantitatea de cerealiere, oamenii oricum au muncit şi ei trebuie menţionaţi. Îi puteţi numi pe cei mai harnici?
– Asta a fost, este şi va rămâne averea noastră – oamenii. Avem mecanizatori şi conducători auto experimentaţi, care fac faţă lucrurilor în orice împrejurări. E vorba despre combainerii Anatolii Coşciuc, Adrian Novac, Serghei Chilari, şoferii Leonid Lisnic, Anatolii Chilari, Anatolii Starii şi alţii.
– Înţeleg, cantitatea de producţie recoltată este mult mai mică ca cea planificată. Cum rămâne cu onorarea obligaţiunilor contractuale faţă de cotaşi?
– Aceasta e în primul rând, deja am început a elibera câte 500 kg de grâu la fiecare cotă, dar în total avem aproape 1200 de cotaşi.
– Dar cum este starea culturilor agricole de toamnă?
– Dacă ploaia se învârte deasupra noastră şi pleacă, cum o să fie starea culturilor tehnice? Clar că e deplorabilă, vai de capul lor. Nu credem că vom putea strânge mare roadă. Din păcate, din ceea ce avem la moment, putem deduce, că roada este compromisă.
– Care ar fi situaţia, agricultorii nu-şi pierd cumpătul, speră la ameliorarea stării de lucruri.
– Exact, cum n-ar fi sufletul de trist, dar am început lucrările de pregătire pentru roada viitoare. Mecanizatorii noştri dezmiriştesc câmpurile eliberate, discuind şi fărâmiţând şi buruienile împreună cu miriştea. Astfel, se creează o plapumă de protecţie pentru sol, ce împiedică evaporarea ultimelor rezerve de umiditate. Când se vor crea condiţii favorabile, vom ara şi pregăti solul pentru semănat.
– Ce a fost, am văzut, dar nici prognozele nu par a fi mai optimiste.
– Cheltuielile în agricultură sunt excesiv de mari. Ne dorim să avem rezultate bune ca să procurăm material semincer de calitate. Respectăm cerinţele tehnologice, tehnica este de ultima generaţie, oamenii sunt pregătiţi bine. Însă nu totul depinde de noi. Au mai fost ani când nu recuperam cheltuielile, dar anul curent este unul deosebit de greu. Se vede că s-a supărat grav Domnul pe noi, că nu ne dă ploaie. Iar fără ploaie…

Pentru conformitate Valentina CEBOTARI

Discuirea este prima treaptă de pregătire a solului
Discuirea este prima treaptă de pregătire a solului

Lasă un răspuns