Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

„Veterani de 100 de lei”

Prin   /  7 martie 2018  /  Nici un comentariu  /   43

Au trecut deja 26 de ani, dar ecoul acelui crunt război de pe Nistru mai răsună și azi…

veterani3

La monumentul „Pentru țară, pentru neam” veteranii războiului, familiile combatanţilor căzuţi în lupte, autorităţile publice locale, poliţiştii, elevii ş.a. au cinstit prin depunere de flori, memoria eroilor rămași pe câmpul de luptă din stânga Nistrului, în special a  polițiștilor Boris Coșciuc, Vasile Gangal, Vladimir Boiarnițchi și a voluntarilor Aurel-Victor Coțofana, Viorel Ciobanu și Dinu Roman.

Evenimentul a continuat în incinta unui restaurant din oraș. Cu un omagiu în cinstea eroilor căzuți și mesaje de felicitare pentru cei care au rămas vii au venit Vitalie Josanu, vicepreședintele raionului Drochia, Nina Cereteu, primara orașului, Anatolie Bugai, președintele Organizației Teritoriale a Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Integritatea și Independența Republicii Moldova, Cavaler al Ordenului „Ștefan Cel Mare”, Tudor Avram, președintele Uniunii Veteranilor din Afganistan. Dumitru Grosu, participant la conflictul armat din 1992, a menționat cu durere în suflet, că ,,cei căzuți în conflictul nistrean trebuie nu doar să rămână în amintirea tuturor, ci și să le fie purtată cinstea cuvenită. Este trist faptul, că autoritățile și-au întors spatele spre noi și ne-au lăsat să luptăm singuri, deja nu cu inamicul, ci cu sărăcia, boala, neajunsurile. Situația materială a combatanților este deplorabilă, privilegiile veteranilor au fost scoase, alocațiile sunt mărite cu țârâita. Nu în zadar suntem numiți veterani de 100 de lei…”.

Menționăm, că Consiliul raional a alocat 30 mii lei pentru organizarea mesei de pomenire și câte o mie de lei pentru familiile paritcipanților la război, iar primăria orașului, prin decizia Consiliului orășenesc, a acordat 19700 lei.

În semn de recunoștință pentru bărbăție și sacrificiul manifestat în luptele pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova au fost decorați următorii participanți la conflictul armat de pe Nistru: distincția MAI „Crucea pentru Merit” de clasa I a fost oferită lui Constantin Cotenco, cea de clasa a II-a veteranilor Veaceslav Grădinari, Victor Nedelciuc, Valentin Topală și Eugeniu Tizu. Cu Medalia „Vulturul de Aur” a fost decorat Dumitru Marcu, iar cu Medalia „Pentru Cooperare” au fost decorați: Nicolae Gorbatâi, Anatolie Tcaci și Tudor Pomârleanu. „Insigna de Onoare a Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența și Integritatea Republicii Moldova” a fost înmânată lui Vitalie Baidauz, Victor Danii si Tudor Avram. De Diplome s-au învrednicit combatanții Gheorghe Agrigoroaie și Boris Drab.

Nelly CIOBANU

 

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Unele din cărțile propuse spre lectură în cadrul Campaniei Naționale de promovare a lecturii

„Cărțile trebuie să fie oglinzile de aur ale realității”

Citeşte mai mult →