Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Şezătoarea de la Antoneuca

Prin   /  16 martie 2018  /  Nici un comentariu  /   19

Ziua de 8 Martie a fost un frumos prilej pentru organizare de minunate manifestări, activităţi artistice, concerte şi serate.

Șezătoarea „de la lume adunate” a fost o sărbătoare a sufletului

În ajunul Zilei Femeii, la căminul cultural din satul Antoneuca s-a desfăşurat şezătoarea cu genericul „de la lume adunate”, care a transferat participanţii şi spectatorii pe unda relaxării şi a bunei dispoziţii.

Ideea a venit din partea lucrătorilor de cultură din localitate, iar la realizarea ei au participat atât tineretul din sat, elevii, cât şi persoane în etate, care cunosc nu din auzite rostul şezătorilor.

Dacă a fost să fie dans, apoi în horă s-au prins toţi, de la mic la mare. Cu mult suflet dansatorii amatorii au prezentat „Coasa” şi „Polca” două dansuri cu istorie,  care pot fi introduse în patrimoniul cultural al moldovenilor.  Se ştie, obiceiurile, tradiţiile şi meşteşugurile populare vor trăi atâta timp,cât vor fi valorificate. Ţinând cont de acest adevăr, în cadrul şezătorii, fetele şi băieţii tineri au luat cunoştinţă şi şi-au cultivat deorinderi de a coase, a croşeta, a toarce fuiorul. La rândul lor, femeile şi bărbaţii cu rostul vieţii bătut pe muchie, au învăţat de la tineri lucruri moderne, au ascultat melodii şi istorioare contemporane.

Acest schimb de cunoştinţe şi experienţă a fost profund apreciat de Svetlana Vacaru, primara satului, care a menţionat implicarea consătenilor în organizarea şi desfăşurarea acestei deosebite activităţi.

Desigur, la cele spuse atât primara, cât şi colectivul primăriei, Consiliul local, au venit cu frumoase felicitări, dar şi cu flori pentru toate doamnele şi domnişoarele prezente. Iar la finalul şezătorii toată lumea a fost poftită la masă, căci, până la urmă, anterior şezătorile tocmai astfel şi se încheiau.

Pe această cale, aduc mulţumiri tuturor participanţilor şi susţinătorilor, menţionând faptul că doar împreună putem organiza lucurui frumoase pentru comunitatea noastră şi inima proprie.

Valentina SAVCIUC, şefa Căminului cultural,s. Antoneuca

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Construcţii seculare împodobesc localităţile italiene

Italia a devenit o ţară-rudă pentru moldoveni

Citeşte mai mult →