Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Două victorii la activul personal

Prin   /  5 aprilie 2018  /  Nici un comentariu  /   35

Ianec Umanschi este un elev exemplar, cu performanţe deosebite, cu care se mândreşte nu doar el, părinţii sau  IPLT „Mihai Eminescu”, ci întreg raionul. Deja îl cunoaşte bine şi republica.

Ianec Umanschi

Ianec Umanschi

Avându-l drept exemplu pe Pavlic, fratele mai mare, care demonstra cunoştinţe profunde în domeniul informaticii mai întâi la liceu, apoi la facultate, (acum el face masteratul), Ianec şi-a dezvoltat abilităţile în domeniul informaticii, ştiinţă, ce l-a captivat totalmente încă de prin clasa a VI-a. Dar, concomitent, studiază cu grijă şi alte obiecte, aflându-se în clasa a XII-a, el este în preajma examenelor de bacalaureat.
Ianec Umanschi a mers la olimpiadele raionale şi republicane din clasa a VI-a, diplome de menţiune a început a primi fiind în clasa a VIII-a şi până în prezent. A participat la olimpiade internaţionale, a fost de două ori în România. I se dau mai uşor informatica, matematica, fizica etc. Prin nivelul de cunoştinţe, prin atitudinea faţă de obiectele preferate Ianec şi-a făcut un nume sonor atât în oraş şi raion, cât şi în republică.
Gheorghe Chistruga profesor:, „Tradiţional, anul acesta Ianec Umanschi  ne-a adus o nouă victorie, locul III la olimpiada republicană. Apropo, încă doi elevi de-ai noştri, Cătălin Victor Cojocaru, clasa XI, şi Ghenadie Tofan, clasa IX, au revenit cu „menţiuni”. Iar Ianec a mai luat şi locul III la olimpiada republicană la matematică. Astfel, el şi-a asigurat sesiunea de bacalaureat cu două note de 10 din oficiu. Băiatul este foarte atent, stăruitor, cunoaşte profund ştiinţele  reale. Mai este şi un bun sportiv. Colegii îl stimează şi îi poartă respectul.”
Ion Murzac, coleg: „Ianec este un coleg OK! Munceşte foarte mult, depune eforturi mari, dar găseşte timp şi pentru noi, îi ajută pe cei mai slabi. Întotdeauna este binevoitor, colegial”.
Valentina Chistruga, profesoară: „Eu de câteva ori am fost cu elevii la olimpiadele republicane, şi la ultima i-am însoţit. M-am bucurat, că participanţii se cunosc între ei, erau bucuroşi de revedere. Şi suntem mândri, că doar la Drochia copiii au revenit cu trei diplome. Acum profesorul Gheorghe Chistruga, împreună cu Ianec, au iniţiat o metodă mai nouă de studiere a obiectului, la distanţă. După ce se apreciază cu programul sau fişa de probleme, ei le difuzează elevilor, aceştea le rezolvă şi le remit tot prin calculator. Ambii le verifică şi le analizează, apreciind succesele elevilor în studierea informaticii”.
Alina Umanschi, mama lui Ianec: „Olimpiada s-a desfăşurat două zile, în prima el a obţinut punctajul maxim prevăzut – 300 de puncte, iar a doua zi sarcinile au fost mai complicate. Deşi aveam încredere deplină în forţele lui, totuşi am trăit emoţii foarte mari. A revenit cu locul III, locul I nefiind acordat nimănui. Şi rupt de oboseală. Ne-a adus mare bucurie”.
Ianec Umanschi: „Consider, că în evidenţierea predilecţiilor mele, în devenirea mea un rol important l-a jucat familia, fratele mai mare, care şi-a ales a doua facultate informatica. Însă rolul decisiv, primordial în rezultatele obţinute revine profesionalismului şi măiestriei profesorilor”.
Desigur, am confirma noi, însă conjugate la străduinţa elevilor şi la dorinţa aprigă de a munci pentru a atinge performanţele dorite. Băieţii nu au ezitat să menţioneze exigenţa atât a lui Gheorghe Chistruga, „tatăl” informaticii, cât şi a Mariei Ciuga, „mama” matematicii.
Ianec Umanschi, discipolul IPLT „Mihai Eminescu”, a demonstrat cunoştinţe profunde şi la olimpiada republicană la matematică, ocupând, de asemenea, locul III. Astfel băiatul s-a asigurat din oficiu cu două note de 10 la examenele de absolvire a liceului din 2018.
Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Праздник для будущих первоклассников

Старт для первоклассников дан

Citeşte mai mult →