Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

De Ispas, la Nicoreni, veşnicia a revenit la sat

Prin   /  28 mai 2018  /  Nici un comentariu  /   21

Recent, în satul Nicoreni, s-a desfăşurat cea de-a IV ediţie a Festivalului Obiceiurilor şi Tradiţiilor cu genericul „De Ispas, la Nicoreni”.

Iniţiativa de lansare a acestui frumos eveniment îi aparţine secției cultură a Consiliului raional Drochia. Activând în parteneriat cu primăria satului Nicoreni, primar Mihail Rotaraș, Casa de cultură Nicoreni, şefă Tatiana Ataman, Muzeul Nicoreni, directoare, Mariana Țentiu, Biblioteca din localitate, şefă Margareta Prisacaru şi susţinuţi de toate instituţiile şcolare şi preşcolare din sat, dar şi de toţi nicorenenii, evenimentul a fost deosebit de sufletist.

Cu numere artistice inedite la sărbătoare au venit multe colective de amatori din raion. La festival au fost prezenţi şi artişti din raionul Soroca. Rând pe rând în scenă s-au produs: Formația folclorică «Busuioc», Ansamblul de dansuri populare „Izvoraş”, (Casa centrală de cultură), Formația folclorică „Balada”, (Casa de cultură Pelinia), Formația folclorică „Sofianca” (s. Sofia), Corul „Cimbrişor„, Formația folclorică „Voie bună, gospodari” și „Leana” din Nicoreni.

O interpretare impecabilă au demonstrat  invitații speciali – Corala „Divinitate” de la Palatul de cultură din or. Soroca (conducător artistic Ion Rotaru, dirijor Tamara Boboc-Coșciug).

Tradițiile și obiceiurile pascale au fost transmise și prin organizarea unei expoziții deosebite de bucate tradiționale, obiecte de artizanat, meșteșuguri populare, port național.

În cadrul festivalului au fost prezentate şi două master-clasuri: „La roata olarului” – Iurie Cucuetu şi „Arta încondeerii ouălor” – Inga Tomasevici.

La manifestare au fost prezenţi oameni de vârstă diferită, dar uniţi între ei prin suflet şi bunădispoziție, cântec şi joc, dragoste de neam şi pasiune pentru valorile netrecătoare.

Şi cum moldovenii nu sunt împliniţi dacă la sărbătoare nu sunt prezenţi oaspeţi dragi, Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul RM, Vasile Grădinaru şi Vitalie Josanu, respectiv, preşedinte şi vicepreşedinte ai Consiliului raional Drochia, Diana Dicusarî, director general, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Valeriu Rusu, şef, Secția cultură Sângerei, au acceptat cu mare drag invitaţia şi au savurat cu plăcere din frumuseţea evoluărilor.

În luările lor de cuvânt, vorbitorii au menţionat, că noi suntem un popor cu tradiţii foarte frumoase, avem oameni minunaţi,  care ştiu şi rostul muncii, dar şi al sărbătorilor.

Este minunat faptul că „De Ispas, la Nicoreni” este organizat anume într-un sat de oameni gospodari, care ştiu a păstra, dar şi a promova tradiţiile neamului. Iar moderată de Cristina Țurcanu, sărbătoarea a fost să fie înrămată în mândrie,  demnitate şi încredere de revenire a veşniciei la sat, în general, şi la Nicoreni, în special.

Rodica LOZOVANU,

şefă-interimară,

secţia cultură Drochia

Imagini  Veaceslav VĂZDĂUŢAN

 

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Florile recunoștinței pentru Poetul Mihai Eminescu și opera eminesciană

Omagiu celei mai importante voci poetice române

Citeşte mai mult →