Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Darul vacanţei – lectura

Prin   /  22 iunie 2018  /  Nici un comentariu  /   27

Harnici şi curioşi, elevii de la Gimnaziul „V. Coţofană” din satul  Chetrosu, pe lângă faptul că sunt interesaţi de tehnologiile informaţionale, mai sunt şi cititori buni şi concep lectura drept un dar pentru timpul liber, o normă a existenţei. E ştiut: cine citeşte, nu rătăceşte, ci caută răspuns la întrebările vieţii.

(De la stânga) Andriana ȚURCAN, Ana FILIP, Gabriela VATAMANIUC și Oleg BERZOI s-au pronunţat vis-à-vis de lecturarea cărţilor

(De la stânga) Andriana ȚURCAN, Ana FILIP, Gabriela VATAMANIUC și Oleg BERZOI s-au pronunţat vis-à-vis de lecturarea cărţilor

De curând, în prezenţa Veronicăi Bologa, directoare pentru educaţie si a subsemnatei, s-a desfăşurat şedinţa activului şcolar gimnazial, în cadrul căreia a fost luată în dezbatere tema lecturilor de vară, inclusiv, a presei. Elevii din clasele a VII-a și a IX-a au discutat, şi-au exprimat opinia, s-au pronunţat vis-à-vis de lecturarea cărţilor şi cititul presei, din start susţinând că acestea sunt două lucruri diferite.
În timp ce elevul Iulian Nastas muncea pe post de fotoreporter, colegii săi: Mihaela Doschinescu, Andriana Ţurcanu, Ana  Filip, Oleg Berzoi, Elena Duminică, Roman Darii, Nina Furtună, Olga Berzoi, Vlad Prodan, Loredana Bârâiac, Mirela Cernea, Cristina Oborotnic, Dina Furtună, Mihaela Bunescu, Eugen Burlacu, Nicoleta Conea şi profesoara lor au susţinut un dialog interesant despre activităţile lor, inclusiv despre lectură.
Veronica BOLOGA, directoare pentru educație: – De obicei, lectura  îi motivează pe copiii de diferite vârste să înveţe mai bine, să lege prietenii, să-şi diversifice interesele.
Maria DARII: – Îmi place mult să citesc lucrările scriitorilor contemporani, dar şi ale autorilor începători, de seama noastră, care, de obicei, încearcă să se inspire din realitate.
Victoria BURLACU:  –Făcând lecturi, de fapt, vezi cum gândesc alţii. Deseori o poezie, o proză originală sau o pictură reuşită fac să ne luăm şi noi avânt întru creaţie. Fără doar şi poate, un autor interesant te inspiră la gânduri profunde şi realizări creative neaşteptate, te ajută să te descoperi pe tine însuţi. Lectura presei este importantă, poate chiar la fel ca a cărţilor de beletristică. E un fel de comunicare cu lumea de dincolo de orizontul localităţii în care ne-am născut şi copilărim. Cred că cheia dezvoltării unui elev este comunicarea (prin lecturi, îndeosebi!) şi… creaţia. Şi cum arta, creaţia este sora libertăţii, noi, adolescenţii, care suntem în criză de continuă libertate , cam de ce nu ne-am ataşa de cuvântul artistic?…
Irina FURTUNĂ:  – Consider că lectura contribuie la schimbarea de viziune asupra mai multor lucruri ce ne privesc direct. Anume presa scrisă e menită să ne ţină pe noi, elevii, la curent cu ce se întâmplă în lume şi acasă, cu evoluarea tinerelor talente. Atenţia noastră va fi  mereu pe „cuvântul scris”.
Lidia UNGUREANU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Unele din cărțile propuse spre lectură în cadrul Campaniei Naționale de promovare a lecturii

„Cărțile trebuie să fie oglinzile de aur ale realității”

Citeşte mai mult →