Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Fiecare an de şcoală e un vers din al vieţii poem

Prin   /  27 iulie 2018  /  Nici un comentariu  /   96

S-a scurs timpul. Și noi, absolvenţii anului 1968, Școala medie Sofia, am rupt cea de-a 50-a filă din calendar…

Trecând prin viaţă, am vrut să ajungem sus, să ne realizăm visurile, să ne atingem scopurile. Suntem convinşi, că ceea ce am făcut în aceste 5 decenii poate fi catalogat la punctul maxim de realizări: avem o facultate, o carieră, o pensie meritată, am devenit părinţi, avem copii, nepoţi, unii dintre noi – şi strănepoţi. Ce-i mai trebuie unui om ca să fie împlinit!?
După 50 de ani, de când ne-am luat zborul din şcoala natală, din templul sanctuar al cunoştinţelor, am revenit  la  baştină,  în  cuibul  plin  de înţelepciune, în casa  din  care  au crescut  adevăraţi  oameni  ai  acestui  neam. Nu au reuşit să se alăture nouă cei plecaţi peste hotarele ţării sau cei cu probleme serioase de sănătate. Dar şi cei 6 colegi, trecuţi în lumea fără de dor: Victor Ghieş, Vasile Iurcu, Vasile Darie, Liviu Motoc, Eugenia Pânzaru şi Vera Borş. Dumnezeu să-I ierte!
Nu au fost la întâlnirea noastră nici profesorii. Dirigintele Chiril Enache este plecat de mai mulţi ani la cele eterne, alături de el sunt şi alţi pedagogi, care au reuşit să implanteze cunoştinţe profunde multor generaţii de elevi sofieni. Cei rămaşi în viaţă nu mai au sănătate să se deplaseze. Oricum, noi ne-am amintit de ei şi le adresăm calde mesaje de recunoştinţă pentru munca lor titanică ca să facă din noi oameni destoinici de a purta cu cinste numele de sofian!
Cu fiori şi emoţii am păşit pragul fostei şcoli medii, pe care noi, cei 33 de elevi „de la iarmaroc”, am absolvit-o cu 50 de ani în urmă – aceasta fiind conacul boierului Ion Hasnaş, care acum găzduieşte Muzeul de istorie şi etnografie a satului. Alexandra Nelipovschi, custodele instituţiei, ne-a primit binevoitoare şi ne-a ghidat prin sălile muzeului. Foştii absolvenţi, copleşiţi de emoţiile îndepărtaţilor ani de şcoală, îşi aminteau de peripeţiile tinereţii, de orele de program mai interesante, de profesori şi de alţi colegi. Au decis să facă o poză pe pragul instituției, unde, cu 50 de ani în urmă, împreună  cu Chiril Enache, şi-au luat rămas bun de la şcoală.
Nemilosul  timp ne-a  împrăştiat  în  întreaga  lume,  ceea  ce  a  făcut mai dificilă  întâlnirea  noastră.  Cei 14 absolvenţi sosiţi la eveniment, cele două colege din clasele paralele, prezente la întâlnire, jumătăţile unora dintre noi, toţi am fost foarte bucuroşi de întrevederea prin Skype cu Valeriu Cozma, ce locuiește în America.
…Am revenit acasă, la şcoala dragă. Cu recunoştinţa anilor, cu lacrima dorului şi a regretelor pentru timpul ce s-a scurs atât de repede, dar şi cu realizări şi performanţe, pe care le-am atins datorită cunoştinţelor şi valorilor acumulate aici, în Școala medie Sofia. Am revenit cu drag de satul nostru scump cu nume fermecător şi duios Sofia, cu drag de baştina, ce ne-a crescut şi ne-a trimis în lume să–i ducem faima şi să-i înmulţim faptele bune, să-i facem imaginea şi mai atrăgătoare, numele – şi mai răsunător şi mai cunoscut.
Mulţumim destinului că am fost şi noi elevii acestei instituţii sofiene de mare valoare, cunoscută în toată republica prin personalităţile ce şi-au luat zborul de aici, aducându-i mai apoi, drept recompensă, performanţe şi realizări deosebite. Fiecare an de şcoală e un vers din al vieţii poem, gravat pe a inimii filă!
În numele clasei a X-a „de la iarmaroc”,absolventa an.1968
 Valentina GANŢA-CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Ansamblul folcloric „Busuioc”, în prim plan - Galina PAVALENCU

O nouă performanţă a artiştilor drochieni

Citeşte mai mult →