Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Destinații turistice drochiene

Prin   /  14 septembrie 2018  /  Nici un comentariu  /   29

Atât pe teritoriul raionului Drochia, cât şi în Moldova sunt o mulțime de locuri interesante, pe care ar trebui să le vizităm, să le cunoaştem, pentru că ele poartă pecetea istoriei, a tradiţiilor şi obiceiurilor poporului, redau frumusețea naturii.

1. Biserica din lemn cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Măcăreuca

1. Biserica din lemn din satul Măcăreuca

1. Biserica din lemn din satul Măcăreuca

Construită din lemn și acoperită cu paie de către boierul Nicolae Russo, Biserica din satul Măcăreuca este pentru prima dată menționată în documente în anul 1793. Acest lăcaș sfânt a supraviețuit mai bine de 220 ani. Biserica din lemn din satul Măcăreuca prezintă un tezaur inestimabil, ce denotă trecutul, istoricul şi tradiţiile poporului.
2. Conacul „Vila cu parc Mândâc”

2. Conacul ”Vila cu parc Mândâc”

2. Conacul ”Vila cu parc Mândâc”

Moșia a aparținut familiei de nobili polonezi Ohanowicz. La Mândâc se mai păstrează elemente ce vorbesc despre viaţa familiei boiereşti, dar şi cavoul din piatră de gresie. În interior sunt șase locuri pentru depunerea sicrielor, dar nu se cunoaște la sigur cine și-a găsit somnul de veci în cavoul dinastiei Ohanowicz. Unii localnici afirmă, că în criptă era cândva un text: „Nu-i treziți pe cei ce și-au găsit sălaș veșnic aici, căci mare va fi mânia lor împotriva tulburătorilor”.
3. Conacul boierului Ion Hasnaş, Sofia

3. Conacul boierului Ion HASNAȘ, Sofia

3. Conacul boierului Ion HASNAȘ, Sofia

În conacul boieresc azi este amplasat Muzeul de istorie şi etnografie, astfel făcând posibilă conservarea multor lucruri devenite istorice, dar şi edificiul, sălile, arhitectura etc. Ion Hasnaş a făcut la Viena studii în domeniul construcţiei, evident, conacul boieresc a fost edificat după un proiect propriu. Chiar şi peste 170 de ani el, un deposit şi un beci din piatră, mai păstrează pecetea anilor.
Un loc interesant pentru a fi vizitat de turişti este şi Biserica “Sfânta Treime” din sat, construită tot de boierul Ion Hasnaş, dar la moment îngrijită şi amenajată interesant pentru vizitatorii de diferite vârste de preotul Valeriu Radu-Tătaru. Aici poate şi vizitat şi cavoul boieresc.
4. Cimitirul evreiesc din satul Zgurița

4. Cimitirul evreiesc din Zgurița

4. Cimitirul evreiesc din Zgurița

El reprezintă rămășițele unei comunități evreiești de pe teritoriul Republicii Moldova. În secolul al XIX-lea, mii de familii de evrei din Ucraina și Belorus au fost dislocate în Basarabia. Ulterior, încoace au emigrat mii de prieteni şi rude ale acestora, datorită prerogativelor de care beneficia Basarabia în acea perioadă. Satul Zgurița era pe atunci una din regiunile Basarabiei, unde era comasată o populație relativ mare de evrei.

5. Muzeul Fermierului și Ferma de Struți din satul Cotova

Muzeul Fermierului din satul Cotova devine tot mai atractiv pentru turişti. Este singurul muzeu din Republica Moldova, amplasat în aer liber, unde puteți găsi o colecţie de căruţe vechi şi unelte meşterite acum 200 de ani. Muzeul a fost deschis cu 13 ani în urmă de către fermierul Petru Flocosu. De la înfiinţare muzeul a fost vizitat de turişti din peste 20 de ţări, iar în fiecare an numărul vizitatorilor creşte.
6. „Izvorul Mare” din satul Cotova

6. ”Izvorul mare” din satul Cotova

6. ”Izvorul mare” din satul Cotova

„Izvorul Mare” este un monument hidrologic ocrotit de stat. Acesta este considerat unul dintre cele mai puternice izvoare dintre Nistru şi Prut și se zice că acum o jumătate de veac avea un debit de până la 300 litri pe secundă. Femeile din sat obişnuiesc şi astăzi să vină aici la spălatul covoarelor. Tradiţia spălatului la izvor are o continuitate de peste un secol şi nu a dispărut odată cu apariţia maşinilor automate de spălat. Apa este caldă, are o temperatură constantă de 11 grade Celsius atât vara, cât şi iarna, iar proprietăţile ei chimice fac ca hainele să se spele uşor chiar şi fără detergenţi.

În raionul Drochia există mult mai multe locuri ce merită vizitate şi cu care să ne mândri. O mulţime de locuri interesante pot şi ar trebui să devină obiective turistice, ce ar atrage vizitatorii prin originalitatea şi frumuseţea lor specifică. Îngrijite şi promovate eficient, ele pot şi trebuie să devină „carte de vizită” a fiecărei localităţi din raion.

Cor. „GD”

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Unele din cărțile propuse spre lectură în cadrul Campaniei Naționale de promovare a lecturii

„Cărțile trebuie să fie oglinzile de aur ale realității”

Citeşte mai mult →