Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

În frumoasă armonie cu profesia

Prin   /  8 octombrie 2018  /  Nici un comentariu  /   174

Natalia Raţă este profesoară de limba engleză la IPLT „B.P.Hasdeu”. Şi nu, pur şi simplu,  profesoară, ci una cu talent veritabil şi reală vocaţie, dar şi îndrăgostită în profesie.

Natalia Rață

Natalia Rață

Drept argument: îşi face lucrul cu foarte multă pasiune, îi place ceea ce face şi iubeşte copiii. Se află în frumoasă  armonie cu profesia.
De mică, fiind elevă, „s-a îndrăgostit” de limba engleză. A vrut să o cunoască mai în profunzime, să o posede, să o vorbească liber. Iar atunci când şi-a realizat scopul, Natalia a decis să împartă această pasiune cu alţii.
Profesoară în devenire. Natalia Raţă a muncit foarte mult asupra profilului său de pedagog. Nu-şi închipuia să iasă în faţa elevilor şi să nu cunoască unele momente, detalii, să nu poată răspunde la unele întrebări. Acumularea de cunoştinţe, abilităţi şi deprinderi profesionale necesită foarte multă muncă, deseori în detrimentul  familiei, a propriului timp liber etc. Însă când sunt atinse performanţele spre care tinzi, evident, sufletul, dar şi raţiunea se bucură. Mai ales atunci când munca este apreciată foarte înalt de discipoli, mulţi din ei dorind să pornească pe urmele de pedagog. Deci cuvintele profesoarei cad în „sol fertil”, dau rod şi aduc foloase.
Despre foloase. Natalia întotdeauna caută modalităţi, forme şi idei noi de a dezvolta lecţiile de limba engleză, dar şi de a cointeresa elevii. Metodele ei de predare sunt clare și utile.  Discipolii ei, liceenii, nu doar o admiră, dar cred în ceea ce le spune la ore şi în afara lor. Credibilitatea valorează mult în perioada de devenire. Înseamnă că îi inspiră cu adevărat să încerce lucruri noi, să lucreze la noi proiecte și să-și urmeze visele.
Proiecte. Are idei frumoase, pe care le sistematizează în proiecte educaţionale şi sociale, iar pe parcursul anilor le materializează. Beneficiarii au doar de câştigat de pe urma acestor activităţi. Liceenii primesc adevărate lecţii de viaţă. În realitate.
Aprecieri.  Nina MOCAN, specialistă principală, metodistă, responsabilă limbi străine şi limba rusă, DÎTS Drochia: Natalia Raţă este una dintre primele şi foarte puţinele profesoare, care scriu, aplică, câştigă şi implementează cu succes proiecte. Cea mai reprezentativă perioadă a fost  anul de studii 2017-2018, definit „Anul limbilor europene”. Natalia Raţă a  implementat şi a participat la şapte proiecte şi activităţi/seminare. De exemplu, la seminarul raional pentru tinerii specialişti au fost implicate 10 cadre debutante, însă beneficiari au fost copii din familii defavorizate, care, timp de 1,5 ani, au studiat gratis limba engleză.

Un proiect de valoare a fost colaborarea on-line cu profesori din raioanele Orhei, Şoldăneşti, Sângerei, la care au participat 4 profesori din ţară şi 40-50 de elevi din raion. 30 de elevi şi 3 profesori din ţară on-line au colaborat prin skype cu o clasă din Carolina de Nord, SUA, la elaborarea produselor digitale, iar profesoara Natalia Raţă a fost acolo la un curs de stagiu. Profesoara din Drochia a mai participat într-un proiect organizat de CE împreună cu Austria (Graz), Italia (Veneţia), apoi a organizat un workshop pentru 50 de profesori din republica, Natalia fiind moderatoarea principală. Şi, la final, la Conferinţa de totalizare a activităţilor dedicate Anului limbilor europene, Natalia Raţă s-a învrednicit de o Diplomă de excelenţă.
Şirul activităţilor şi proiectelor Nataliei Raţă, profesoara de engleză la IPLT „B.P.Hasdeu”, poate fi continuat, el este bun de apreciat, util de urmat  şi demn de invidiat.
Natalia Raţă, o profesoară cu mult talent şi vocaţie, pasionată de munca şi de profesia sa, lansează elevi profund pregătiţi pentru viaţă.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Stadionul din centrul s. Pelinia deveni o veritabilă Casă Mare

„Zestrea Nordului” adunată la Pelinia

Citeşte mai mult →