Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Omul care vine mereu la Eminescu

Prin   /  18 ianuarie 2019  /  Nici un comentariu  /   17

Ziaristul Vitalie Zagaievschi este unul dintre puţinii drochieni care merge la monumentul lui Mihai Eminescu, din preajma liceului cu acelaşi nume din oraşul Drochia, ori de câte ori i-o cere sufletul.

Înainte de a depune modestul bucheţel de flori la picioarele lui Eminescu, Vitalie ZAGAIEVSCHI şi-a scos căciula de pe cap şi mănuşa de pe mână

Înainte de a depune modestul bucheţel de flori la picioarele lui Eminescu, Vitalie ZAGAIEVSCHI şi-a scos căciula de pe cap şi mănuşa de pe mână

Vitalie Zagaievschi, jurnalistul, publicistul şi omul, care are o rudenie profundă şi bine cimentată cu slova şi scrisul, merge la Eminescu nu doar cu ocazia omagierii lui la 15 ianuarie sau a deplângerii Poetului la 15 iunie, manifestări de la care, de altfel, nu a lipsit niciodată de când a fost ridicat la Drochia statuia impunătoare a Luceafărului poeziei româneşti. Vitalie Zagaievschi „trece” pe la poet ori de câte ori trece prin preajmă. Ce-i drept, vara îl vizitează mai des: e cald, e bine şi sufletul freamâtă mai activ în unduiri eminesciene.
Ferice de noi, drochienii, că ne-am învrednicit a ridica statuie Poetului recunoscut ca fiind Geniu al poeziei româneşti, – spune dânsul. – Aici vin spre ai cinsti memoria toţi acei care îi venerează personalitatea, îi îndrăgesc şi îi preţuiesc opera, îi cunosc zvâcnetul inimii pentru poporul român. Am avut noroc la universitate de neasemuitul profesor Ion Osadcenco, demn de pomenire şi el, care, la cursul special, ne-a vorbit despre Eminescu sub toate aspectele ca om şi ca poet. Dragostea, interesul şi nesaţul meu pentru opera lui Mihai Eminescu de acolo a început. De aceea, cu ocazie sau fără, merg la Eminescu pentru a-mi mărturisi gândurile, sentimentele, pentru a-mi exprima recunoştinţa, – a încheiat drochianul cel mai fidel al lui Eminescu.
Liuba JOSANU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Cinstirea memoriei Poetului Grigore Vieru de „ștefăneii” clasei a III-a B, diriginte Rodica GOLBAN

Cafe – literar „Cu dor de Grigore Vieru”

Citeşte mai mult →