Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Ion Tighineanu – noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Prin   /  13 aprilie 2019  /  Nici un comentariu  /   32

Adunările generale ale celor trei secții ale Academiei de Știinţe a Moldovei au propus candidatura academicianului Ion Tighineanu la funcția de președinte al AȘM. După examinarea dosarului şi votarea lui, candidatura academicianului Ion Tighineanu unanim a fost propusă spre aprobare Adunarii Generale a AȘM. Şi iată, la 9 aprilie, curent, Adunarea generală a ASM l-a votat pe Ion Tighineanu la funcţia de președinte al Academiei de Științe a Moldovei. 

Ion Tighineanu - noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Ion Tighineanu – noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Specialist în nanotehnologii, savant de înaltă calificare, autor a peste 700 de lucrări științifice, 6 monografii editate în limba engleză, a numeroase invenții în domeniu, deținător a zeci de brevete de invenție, a peste 120 de referate la centre de cercetare și universități în SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Spania, Japonia, Coreea etc., Ion Tighineanu a fost una dintre cele mai potrivite candidaturi pentru această funcție, lui fiindu-i recunoscută autoritatea de savant mondial și de manager iscusit. Șapte din descoperirile lui, publicate în reviste, au fost de top, fiind prezentate pe coperte. Peste 10 elaborări au fost menţionate pe portalurile celor mai prestigioase centre științifice din lume.
Noul preşedinte, care la momentul deţinea interimatul funcţiei, are 63 de ani. Specialist de talie internațională în nanotehnologii, Ion Tighineanu este un savant cu renume. Trăim într-un secol când în capul mesei trebuie pusă știința. În deosebi în Moldova, care nu are bogăţii naturale sau alte surse de dezvoltare.
— Cunosc problemele ASM din interior și, cred, că posed cunoștințe şi experiență necesară ca să soluționăm problemele ce stau în fața comunității științifice. Mizez foarte mult pe susținerea membrilor AȘM, pe secțiile de științe, pe noii membri ai secțiilor cu care împreună sper vom reuși să dezvoltăm în continuare cercetarea științifică în Republica Moldova. Spre fericirea noastră, avem suportul comunității europene, suntem asociați la programele comunitare. Iar eu sunt optimist, – a remarcat Ion Tighineanu.
Academicianul Ion Tighineanu, originar din satul Sofia, Drochia, este fondator al Şcolii științifice în domeniul nanotehnologiilor nelitografice. El este unul din cei mai apreciați savanți din Moldova și din lume, din cei mai mari promotori ai imaginii Republicii Moldova peste hotarele țării prin marile descoperiri NANO.
Pentru a fortifica eforturile RM şi a partenerilor externi la realizarea cu succes a interacţiunii nanoparticulelor noi în domeniul biomedicinii, ce influienţează asupra unor celule vii, asupra unor procese vitale din organismul uman, Comisia Europeană a acordat un grant de 1 mln de euro.
Ion Tighineanu a primit votul de încredere al academicienilor. În favoarea candidatului s-au exprimat 95 de membri ai Adunării Generale a AŞM din 99 de participanţi la vot. Mandatul noului președinte al AŞM este pe patru ani.

Cor „GD”

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

90645515_667295160749869_3407213876792524800_n

COVID-19, raionul Drochia, informaţia la zi

Citeşte mai mult →