Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Tinerii fizicieni în acţiune competitivă

Prin   /  25 mai 2019  /  Nici un comentariu  /   28

La 16 mai curent, în Gimnaziul din satul Mândâc a fost desfășurat concursul „Tinerii fizicieni”.

Au participat patru echipe formate din elevii cl. a VII-a, a VIII-a, a IX-a. Prezentatorul concursului a fost Cristina Dobândă, elevă din cl. a X-a „A” la liceul „B.P. Hasdeu”, or. Drochia. Membri ai juriului și asistenți au fost profesorii de fizică Grigore Melnic, Gimnaziul din s. Mândâc și subsemnatul, Anatoli Homenco, liceul „B.P. Hasdeu”, or. Drochia.
Pentru început elevilor le-a fost propus un tabel, pe care ei trebuiau să-l descifreze: cinci noțiuni fizice.

Profesorul Grigore MELNIC (în stânga) şi discipolii „fizicieni”

Profesorul Grigore MELNIC (în stânga) şi discipolii „fizicieni”

Apoi a fost propusă o problemă de logică: pe o masă se află un rând din 6 pahare: trei cu apa și trei pahare goale. Trebuie de aranjat paharele astfel, încât să nu fie două pahare pline sau două pahare goale alături, manevrând numai CU UN SINGUR pahar.
Al treilea concurs „Turnul”. Folosind 10 cutii goale de la chibrituri trebuie de construit un „turn” cât mai înalt.
Apoi au fost câteva concursuri pentru căpitani și câte un reprezentant din fiecare echipă.
1. „Cutiuța magică” – trebuia să se determine mecanismul aflat în cutie, prin intermediul căruia ațele traversează interiorul ei, schimbându-și culoarea. Mecanismul dat fiind reprezentat printr-un desen schematic.
2. „Proprietățile fizice” – se vor enumera pe rând, unul după altul, de către un reprezentant din fiecare echipă proprietățile fizice ale unui corp.
Un alt concurs: Câte un reprezentant din fiecare echipă trebuia să numere până la 30, însă în loc de numerele care se impart la 3 sau se termină cu cifra 3 să exclame expresia „Bravo mie”. Clar, că afară de matematică aici sunt necesare atenția maximă și bunăvoința.
Stimate cititor! Dar… Dumneavoastră puteți? Până la 30? Fără greșeli? Încercați.
Precum se știe, scripetele mobil dă un câștig dublu în forța. A fost propusă tema pentru echipe: folosiți scripetele mobil în așa mod, ca el să dea o PIERDERE în forță de 2 ori.
Orice competiție este plină cu emoții, există câștigători și învinși. Dar la acest concurs a fost importantă și acumularea de experiență în domeniul fizicii aplicative, probleme de logică.
A ocupat primul loc echipa ,,Biruitorii” din clasa a VIII-a: Simon Chilaru, Alexandru Cucoș, Victor Lupașco (capitanul echipei).

Anatoli HOMENCO,
profesor de fizică,
„B.P. Hasdeu”

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Некоторые из ребят хотели бы стать космонавтами

Даже „слетали в космос”

Citeşte mai mult →