Damian Spinei duce faima Drochiei peste hotarele ţării

În două luni, martie şi aprilie 2019, Damian Spinei, participând la diferite concursuri prestigioase, desfăşurate în ţara vecină România, „s-a ales”, chiar vorba lui, cu șase premii de mare valoare.

Baştina lui este oraşul Drochia, mama, Aliona Rozovel, a fost asistentă medicală la Serviciul de Urgenţă. Observând că Damian are un auz muzical perfect, o voce frumoasă şi o mare dragoste faţă de muzică, Aliona, chiar dacă a fost nevoită să apuce „drumul pribejiei”, a făcut tot posibilul pentru ca băiatul ei să facă studii în domeniu. Mai întâi – la Şcoala de muzică din Drochia, apoi la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. Iar acum, este în pragul absolvirii anului I  la Academia de muzică “Gheorghe Dima” din oraşul Cluj Napoca, România.

Damian Spinei
Damian Spinei

La ai săi doar 20 de ani Damian Spinei şi-a făcut déjà un nume notoriu în lumea muzicii, atât pe scena de estradă, cât, mai ales, pe cea populară. A cântat cu Grupul “Crescendo Bănd”, evoluează cu Ansamblul “Icoane”, conducător Ion Bocşa din Cluj Napoca, iubeşte muzica clasică, este membru  al Uniunii Oamenilor de creaţie, Laureat al Festivalului International al talentelor lumii „MICUL PRINŢ”, organizat de Renata Verejanu, Chisinau.

Dar, de când s-a stabilit cu studiile în România, rezervează mai mult timp pentru muzica populară, icoană de suflet şi exemplu de urmat fiindu-i marele artist, regretatul Nicolae Sulac. Mai are o predilecţie şi pentru creaţia lui Ion Paladi. Piesele acestor artişti îi poartă noroc, numai în martie-aprilie curent i-a adus 6 premii prestigioase în România.

La Festivalul-concurs Național al cântecului popular „Tita Bărbulescu” din Topoloşeni a ocupat locul I, la Festivalul-concurs al cantecului popular românesc „Lucreţia Ciobanu” din Sibiu – locul II (din 63 de concursanţi), la Festivalul-concurs „Florile Ciahlăului” din Piatra Neamţ – premiul I, la Festivalul-concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi “Flori în ţara Bârsei” din Brasov – premiul I, la Concursul de dans şi muzică  de la Bucureşti – GRAN PRIX şi Trofeul Mare şi la Festivalul-concurs „Drăgan Muntean” de la Deva – premiul II. O experienţă deosebită şi frumoasă! Dar şi noi cunoştinţe, noi relaţii de colaborare cu marii şi cunoscuţii dirijori: Nicolae Botgros,  George Câlțea, Ionuţ Fulea, Iosif Ucu, Călin Corai, Gabriel Popescu. A evoluat alături de artişti consacraţi, de concurenţi puternici, de un public deosebit care, de fiecare dată, l-a primit cu toata caldura! Şi un juriu obiectiv şi exigent în aprecierea evoluărilor lui Damian!

Marele interpret, maiestrul Constantin Bahrin, discutând cu el după o nouă victorie scenică, i-a sugerat idéea, că “Mostrele studenţeşti deja l-au scos în lume, e timpul să iasă pe scenă cu lucrări proprii”.

Şi Damian Spinei, susţinut absolut în toate începuturile bune de mămica Aliona Rozovel, a dat undă verde acestui frumos gând. Şi a demarat pregătirile. Or, bunica Elena Rozovel scrie versuri, are déjà două plachete tipărite. Şi mama Aliona, dar şi el singur, aştern pe hârtie emoţiile ce îi copleşesc, gândurile frumoase, trăirile sufleteşti. Tot în versuri. Lor li s-a alăturat şi textiera Ana Dragoianu din România. Şi cu forţe proprii pregătesc câteva piese pentru ulterioarele evoluări, câteva din ele sunt deja gata.

Experienţa de a interpreta cu diferite orchestre şi alături de mari interpreți, premiile de valoare au completat CV-ul lui Damian, făcându-l consistent şi bogat. Or, succesele nu vin spontan, singure de la sine, ele trebuiesc muncite.

Damian Spinei a înţeles perfect acest adevăr, deşi e doar la 20 de ani…

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns