Drochienii la Festivalul Internaţional „Arcanul”

Între marile manifestări cultural-artistice, devenite tradiţionale ce se derulează an de an la Rădăuţi, judetul Suceava, România, în sezonul estival, Festivalul Internaţional “ARCANUL” se înscrie ca o confirmare de referinţă, cu o largă audienţă de public, atat prin numeroasa participare a ansamblurilor artistice din ţară şi din străinătate, cât şi prin grandoarea spectacolelor, totul desfăşurându-se sub semnul preţuirii faţă de comorile spirituale străbune ale satului românesc, cu veşnicia lui cu tot.

Colectivele drochiene „Izvorașul” și „Haiducii drochieni” la Rădăuți, la festival
Colectivele drochiene „Izvorașul” și „Haiducii drochieni” la Rădăuți, la festival

Cu o traditie de 28 de ani, Festivalul International de Folclor „ARCANUL” şi anul acesta a adunat pentru rădăuţeni, şi nu numai, ansambluri folclorice din mai multe ţări ale lumii. Fiecare dintre aceste colective a adus în inima Bucovinei câte o fărâmă din ţara lor, astfel că municipiul Rădăuţi a devinit, timp de trei zile, un veritabil centru de promovare a folclorului.
Acest important eveniment cultural a cuprins o serie de evoluări cultural-artistice, care s-au manifestat printr-o numeroasă participare a ansamblurilor artistice din România și de peste hotarele ei. Fălnicia spectacolelor care s-au desfășurat sub semnul pre-țuirii comorilor spirituale ale neamului românesc, a tuturor națiunilor prezente la această sărbătoare, a adus în inima Bucovinei câte o fărâmă din locul natal, astfel încât Rădăuți a devinit, preț de trei zile, un veritabil centru de promovare a folclorului și a tradițiilor populare exprimate prin cântec și dans folcloric.
Şi anul acesta, în perioada 5-7 iulie, la ediția a XXVIII-a a festivalului, și-au anunțat participarea ansambluri din oraşul Drochia, localitate ce are o colaborare armonioasă şi prietenoasă cu oraşul Rădăuţi, cu care permanent face schimburi culturale, participând, de fiecare dată, unii la alţii, când sunt anunţate evenimente culturale. Această colaborare ajută nu doar la fortificarea relaţiilor, dar şi la îmbogăţirea neamului cu tezaur folcloric nou, cu relaţii umane noi, cu evoluări dintre cele mai alese, cu planuri de viitor mari şi benefice. Festivalul internațional ”ARCANUL” a primit cu brațele deschise ansamblul de dansuri populare ”IZVORAȘ”, coregraf Valentina Cocitov, și ansamblul folcloric ”HAIDUCII DROCHIENI”, conducător artistic Victor Cemortan, care au primit multe aplauze și aprecieri atât din partea spectatorilor, cât și a organizatorilor.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Rădăuți, Casa Municipală de Cultură, Clubul Sportiv Municipal „Bucovina”, Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” și Biblioteca Municipală „Tudor Flondor”.

Cor. „GD”
Foto
Veaceslav VĂZDĂUŢAN

Lasă un răspuns