„Efta Botoca”, un nou festival-concurs folcloric

În perioada 20 – 21 iulie, Căminul cultural din localitatea Jebel, județul Timiș, a găzduit prima ediție a Festivalului-concurs de interpretare vocală și instrumentală „Efta Botoca”.

Pentru foarte mulți iubitori de folclor, Efta Botoca din Jebel rămâne cel mai mare violonist din Banat. Astfel, din dorința de a cinsti memoria acestui mare lăutar al Banatului, Primăria Jebel a decis organizarea acestui festival.

Damian SPINEI
Damian SPINEI

Efta Botoca a desfășurat o vastă activitate artistică, a cântat în orchestra experimentală a Institutului de Folclor din Bucureşti, denumită „Barbu Lăutaru”, în orchestra Ansamblului „Rapsodia Română”, apoi în Orchestra Radioteleviziunii Române, dar și în vestita formaţie de virtuoşi, condusă de Gheorghe Zamfir. În urma sa a rămas o bogată activitate de culegere de folclor şi de promovare a unor melodii, ce vor dăinui peste vremuri.
Concursul a derulat pe mai multe secțiuni.
La Festivalul-concurs de interpretare vocală și instrumentală „Efta Botoca” a participat şi drochianul Damian Spinei, un băiat de doar 20 de ani, care-şi face studiile la Cluj-Napoca, la Acedemia de muzică „Gheorghe Dima” şi care este îndrăgostit liulea de muzica populară. Dar una este dragostea faţă de acest gen de muzică şi alta este capacitatea vocală de a o reda. Aici Damian Spinei face furor, talentul, vocea inedită şi ţinuta scenică i-au adus şi de data aceasta o performanţă deosebită, MARELE PREMIU şi titlul de LAUREAT al festivalului. Membrii juriului au rămas, pur şi simplu, fascinaţi de vocea şi talentul acestui tânăr interpret, o mare speranţă a muzicii populare. Dar şi a părinţilor.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns