„Haiducii” şi-au făcut noi prieteni peste Prut

Nina Râciu, „mama” haiducilor din Pelinia, îi poartă cu noroc prin lumea muzicii și dansului.

Recent, colectivul artistic „Haiducii Peliniei”, conducătoare artistică neobosita Nina Râciu, a participat la un Festival-concurs al cântecului şi dansului popular „Albeşteanca”, aflat la prima ediţie și desfăşurat în localitatea Albeşti, judeţul Botoşani.
Această activitate culturală a constituit un proect European, ce a fost susţinut şi de Consiliul judeţean Botoşani. Invitaţia pelinienilor a venit din partea Mariei Simon, profesoară la şcoala gimnazială din Albeşti, autoarea şi coordonatoarea de proiect.
Grupul vocal „Haiducii Peliniei” a reprezentat Şcoala de arte din localitate. Evoluarea lor a impresionat publicul şi a cules cele mai multe aplauze şi aprecieri, făcând ca juriul să le acorde locul I şi Diploma respectivă.


Deosebite s-au arătat a fi și interpretele Maria Borinschi şi Cătălina Gopşa, ele s-au învrednicit de trofee şi de Diplome de menţiune, respectiv, pentru locurile III şi II.
Adevăraţii haiduci ai neamului pelinian au demonstrat la acest festival durabilitatea peste ani a tradiţiilor locale. De fapt, nu doar a celor caracteristice satului Pelinia. Deoarece, cântecele şi dansurile populare, aduse în scenă de artiştii de pe ambele maluri ale Prutului, au avut tangenţe comune. Or, până la urmă, creaţia rămâne să fie una – românească.
Călătoria la Albeşti, întâlnirile de creaţie ale artiştilor din România şi Republica Moldova au dat naştere unor noi relaţii de prietenie şi acorduri de colaborare culturală pentru viitor.
Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns