Cultura raionului Drochia în strai de sărbătoare

Ziua Națională a Culturii este

sărbătorită, tradițional pe 15

ianuarie, această dată având

o importanță deosebită și o

semnificație simbolică pentru

poporul nostru. Vorbind limba lui Eminescu, ne asociem celorași valori spirituale și culturale, lăsate drept moștenire prin generații de marele gânditor și intelectual al națiunii.

 

Anul acesta Ziua națională a Culturii s-a împletit într-o armonie perfectă cu aniversarea a 170 ani din ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu.

Sărbătoarea profesională a oamenilor din cultură a găzduit personalități marcante și reprezentanți din toate sferele de activitate ale domeniului culturii din raion, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, parteneri și mass media.

Evenimentul de celebrare s-a desfășurat în incinta BPR ”IulianFilip”  or. Drochia, cu prezența vicepreședintelui raionului, Iurie Ostavciuc, care a adresat un mesaj de felicitare pentru toți angajații din domeniul culturii cu prilejul sărbătorii profesionale. Dumnealui a decernat cu diplome de merit din partea președintelui raionului pe cei mai dedicați reprezentanți ai domeniului, pentru succese de performanță în promovarea valorilor naționale în anul 2019.

 Ala Bugai, șef-interimar al Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, care a fost și moderatorul evenimentului, a remarcat munca plină de sacrificiu a angajaților celui mai frumos domeniu, aducând un omagiu aparte seniorilor din domeniul culturii, care au activat mai multe decenii la rând, oferindu-le diplome de gratitudine pentru dedicație și profesionalism în promovarea imaginii culturii în raion. Mesaje de felicitare au adresat Emil Mihai, Valentina Luchianciuc și Petru Ababei, ex-șefi ai Secței cultură, împărtășind cele mai frumoase amintiri din impresionanta experiență.

Au fost comemorați printr-un minut de reculegere foștii colegi de breaslă, care au lăsat o moștenire impresionantă în tezaurul valorilor culturale ale neamului.

Ceremonia de celebrare a succeselor a fost întregită de un program select de melodii, susținut de Victor Cemortan, Alina Aramă și Veaceslav Mazur, care au interpretat piesa ”Eminescu”, în memoriam marelui poet, piesa ”Modestă-i munca noastră”, dedicată oamenilor de artă.

Un program emoționant au prezentat dansatorii Formației de dansuri sportive ”Gaudeamus”, conducătoare Lucia Enache, Ansamblului de dansatori de la Școala de Arte Pelinia, (Alexandra Burlacu) și Ansamblului de dansuri populare ”Izvoraș”, (Valentina Cocitov).

Iurie Ostavciuc a decernat cu Diplome de Onoare din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din R.Moldova, ministrului Corneliu Popovici, pe cei mai buni manageri de instituții și conducători ai colectivelor populare pentru activitate prodigioasă, merite și rezultate deosebite în activitatea profesională.

Cu diplome de apreciere pentru susținerea proiectelor culturale pe parcursul anului 2019 au fost decernați și cei mai activi parteneri de colaborare.

Festivitatea de celebrare a succeselor a culminat cu un moment deosebit de semnificativ – decernarea ex-șefului Direcției cultură, Rodica Lozovan, actualmente – specialist principal DCTTS și a expreședintelui raionului, în prezent – vicepreședinte, Ion Dascal, cu Titlul de Ambasador al Culturii pentru anul 2019 și cu medalia de ambasador pentru cea mai frumoasă colaborare între Direcția cultură și administrația publică locală.

Angajații din domeniul culturii vor beneficia la 26 ianuarie de o excursie la Teatrul de Operă și Balet Maria Bieșu, unde vor viziona un spectacol de operă, drept recunoștință pentru succesele obținute în anul 2019.

Emilia BOBEICĂ, director artistic, Casa de cultură raională

 

Lasă un răspuns