Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Campania ,,Toată școala citește” la liceul ,,Mihai Eminescu”

Prin   /  14 februarie 2020  /  Nici un comentariu  /   105

Campania ,,Toată școala citește” a fost lansată în prima săptămână a lunii februarie, bazată pe obiective de îmbunătățire a competențelor de gestionare a experiențelor lectorale.

Elevii au fost foarte activi la toate compartimentele campaniei, manifestând un viu interes

Elevii au fost foarte activi la toate compartimentele campaniei, manifestând un viu interes

Pentru instituția noastră obiectivele și scopul acestei companii nu reprezintă ceva nou. De mulți ani organizăm cu succes activități inter/transdisciplinare cu implicarea elevilor. Școlii îi revine rolul de susținere a acțiunilor de promovare a valorilor lecturii și căutarea soluțiilor pentru activizarea lecturii. Cu cât trezim mai repede în sufletul copilului dorința de a citi și altceva decât manualul, cu atât mai importante sunt efectele lecturii asupra limbajului, comunicării, comportamentului, socializării și formării unei culturi generale, complexe și durabile.
Anul curent, campania și-a atins scopul-țintă: în fiecare zi, timp de 10-15 minute, elevii ciclului primar, învățătorii, lucrătorii tehnici citesc o carte, o revistă, un ziar ect.
Săptămâna dedicată campaniei „Toată școala citește” s-a suprapus cu un alt eveniment important, – Ziua Cititului Împreună, marcată la 5 februarie. Pe toată perioada au fost organizate activități de manifestare a interesului pentru lectură și activități de antrenare și manifestare a preferințelor de lectură. În cadrul activităților au fost organizate ateliere de lectură, de discuție și de creație. „Toată școala citește” i-a adunat în cerc pe elevii claselor I-a, care, împreună cu învățătoarele, au depus maximum efort pentru a descoperi tainele cărții.
Pentru a-și motiva discipolii să citească au fost aplicate diverse metode și tehnici de lucru. Elevi din clasa a IV-a au îmbinat diverse tehnici de citire (model, în ecou) pentru micii învățăcei, iar pentru participare entuziastă au primit diplome de la prietena lor statornică, Cartea. La elevii claselor a II-a au fost în vizită elevii claselor a III-a cu dorința de a descoperi lumea, de a găsi mai multe informații în ziarul ,,Florile Dalbe”. Lectura presei periodice i-a determinat să participle la viața eroilor astfel încăt, cu ajutorul imaginilor, sentimentelor descoperite, să-și exprime stările de conștiință. Îndrumarea și sprijinul continuu al tuturor elevilor, al cadrelor didactice i-a ajutat să devină cititori activi, pasionați și devotați.
Un atelier de discuție foarte interesant a fost organizat de către Daniela Conea și Ana-Maria Martânov, eleve în clasa a VII-a, ele fiind ghidate de Natalia Mârzenco, profesoară de limbă și literatură română, pentru elevii clasei a IV C. În cadrul atelierului elevele au făcut o prezentare a cărților citite, au dialogat despre ele, au inițiat o dezbatere cu subiectul „Convinge-mă să citesc”, apoi au invitat copiii la lectură. Elevii și-au notat cărțile recomandate, pe care le vor citi cu mult interes, au relaționat într-un mod plăcut și util cu colegele mai mari. De asemenea, s-a reușit lărgirea orizontului cultural al copiilor, dezvoltarea vocabularului activ și bogat, educarea sentimentelor morale și estetice. În timpul acestor activități s-a constatat o vibrantă stare de spirit, un comportament de o apreciere foarte înaltă.
Această campanie reprezintă o cale perfectă de formare a deprinderilor de lectură, de dezvoltare a cunoștințelor și de trezire a interesului față de lectură. Atmosfera din aceste zile a fost una specială, a fost trăită de elevi și de învățători cu sentimentul unor experiențe noi de lectură și socializare, cu efect considerabil asupra tuturor.

Viorica PLATON, învățătoare, grad didactic I, IP Liceul Teoretic
,,M. Eminescu”, or. Drochia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Lilia COZMA-HANGANU, doctor în științe filologice, a fost omagiată la baștină de colegii-doctori, elevi, profesori, rude, pământeni

Folclorista Lilia Hanganu ar fi împlinit 65 de ani

Citeşte mai mult →