Şi-a depăşit învăţătorul

Anastasia Adăscăliţei, elevă la IPLT „B.P.Hasdeu” din oraşul Drochia, este bine cunoscută iubitorilor de şah din raion. Şi nu numai din raion.

Nastea de mic copil practică acest gen de sport, participă activ la diverse competiţii de talie raională şi republicană, ce i-au adus şi multe realizări, victorii şi succese.
Recent, Anastasia, împreună cu antrenorul său Serghei Bejan, duminică, la 1 martie curent, au participat la Turneul republican de şah „Costeşti Open”, ediţia I, 2020, organizat de Consiliul raional Ialoveni şi Clubul de şah „Regina Moldovei”.

Anastasia ADĂSCĂLIȚĂ
Anastasia ADĂSCĂLIȚĂ

Au participat vreo 40 de jucători din diferite localităţi ale Moldovei, care şi-au măsurat puterile sportive şi abilităţile de şahişti în două categorii: feminină şi masculină, fără a face diferenţiere de vârstă. Anastasia, pe parcursul turneului, a jucat 7 partide, dintre care 5 au fost câştigătoare. În final, ele i-au adus fetei biruinţa, care, după numărul de puncte, a ocupat locul I, el fiind însoţit de Diploma de mențiune şi de Cupa „Învingătorului la turneul de șah”, respectiv, devenind „Regina Balului Sportiv”.
Antrenorul Nastei, Serghei Bejan, nu doar a însoţit-o, ca să-i fie alături în cele mai emoţionante clipe, dar a participat şi el în acel turneu. La fel a avut 7 partide, dintre care 5 biruitoare. Dar, conform tăbliţei respective de punctaj, dânsul s-a plasat pe locul IV, asflel discipola Anastasia Adăscăliţei şi-a depăşit antrenorul.
Nastea, care a crescut şi s-a educat într-o familie cu trei copii din Şuri, a îndrăgit şahul de la vârsta de 6 ani. Practică toţi, mama cu tata, fratele mai mare, cel geamăn cu Nastea. Însă principala jucătoare era mama Lilia, care a dorit să-şi înveţe feciorul mai mare ca „să-l facă campion”. Nastea, mai pe furiş, mai îndrăzneţ, mereu trăgea cu ochiul, iar cu mintea memoriza şi la un moment îi spuse mamei, că ea tot ştie cum şi că poate juca. După testările din familie părinţii au înscris-o la şcoala sportivă şi de atunci ea şi-a făcut din şah nu doar un hobby, ci o ocupaţie serioasă de suflet, ce, până acum, i-a adus şase cupe şi o droaie de diplome. Iar mama Lilia şi-a văzut visul împlinit, are în familie o campioană adevărată cu care se mândreşte mult.
Şi antrenorul Serghei Bejan este mândru de eleva sa, care înregistrează performanţe tot mai frumoase. Dânsul îi aduce calde felicitări cu prilejul victoriei pe tabla de şah, dar şi cu 8 Martie, Ziua Internaţională a femeilor, dorindu-i Nastei noi biruinţe, succese frumoase şi o nouă evoluţie spre performanţă, ca să-şi dezvolte în continuare capacităţile.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns