A fost stabilită valoarea subvențiilor în agricultură

În perioada 20-24 ianuarie, curent, reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au derulat seminare de informare în mai multe raioane ale țării.

 

A fost stabilită valoarea subvențiilor în agricultură
A fost stabilită valoarea subvențiilor în agricultură

Un astfel de seminar informativ a avut loc şi la Drochia. La solicitarea Seсției Teritoriale Bălți a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), la 24 ianuarie curent, s-a desfăşurat un seminar de instruire a potențialilor beneficiari din raion privind oportunitățile de finanțare prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020, în cadrul căruia au fost discutate condițiile și procedura de subvenționare. La seminar au participat primarii şi agenţii economici, producători agricoli din raion.

 Celor prezenţi le-au fost comunicate  principalele măsuri de sprijin.

În contextul întrevederilor, conducerea AIPA a informat producătorii agricoli drochieni și tot publicul prezent la eveniment, despre rezultatele obținute în anul 2019, dar și perspectivele subvenționării pentru anul 2020, astfel, îndemnând fermierii să fie la fel de activi la accesarea subvențiilor, astfel contribuind la modernizarea sectorului agricol din țara noastră.

Totodată, potențialii beneficiari de subvenţii în agricultură au fost atenţionaţi să respecte criteriile de eligibilitate, îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce rezultă din prevederile declaraţiei pe propria răspundere vizând veridicitatea datelor ce sunt incluse la dosar, să fie onești  etc.

Această întâlnire a avut drept scop asigurarea interacțiunii dintre autoritățile statului și producătorii agricoli, dar şi identificarea problemelor și a soluțiilor aferente acestora.

Specialiştii Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), prezenţi la seminar, au informat despre toate aspectele chestiunii în cauză, au invitat producătorii agricoli să semneze contractele de acordare a sprijinului financiar, pentru măsurile de sprijin, prevăzute în legislaţia privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor agricoli.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2020, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a reluat procesul de plată a subvențiilor pentru anul trecut, rămase fără acoperire financiară din cauza epuizării banilor din Fondul Naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Potrivit datelor AIPA, în 2019, au fost depuse 7505 dosare de solicitare a sprijinului financiar, în valoare totală de peste 1 miliard lei.

Pentru anul 2020, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural a fost stabilit la valoarea de 1 miliard de lei.

Evenimentul s-a desfăşurat în contextul CAMPANIEI DE INFORMARE, CARAVANA AIPA – 2020.

La ședință au mai participat: Ion Dascal, vicepreședintele raionului Drochia, funcționarii din cadrul subdiviziunilor Consiliului raional.

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns