Absolvent cu numărul 1000

Absolvenții Şcolii de Arte Plastice pentru Copii din oraşul Drochia a trăit anul acesta un eveniment cu totul deosebit, marcat emoţionant şi îngrijorător de epidemia COVID-19.

Acest inamic invizibil, dar foarte periculos şi agresiv, a schimbat viaţa fiecărui om, de la copil la matur. Nimeni nu a prevenit şi nu a presupus, că vom ajunge, în scurt timp, să ne schimbăm noi înşine, dar să iniţiem, să admitem şi să efectuăm atât de multe schimbări jurul nostru, în societate.
Procesul de instruire al elevilor, începând din martie, a luat altă turnură, orele au fost desfăşurate on-line, recepţionarea lucrărilor şi analiza lor – la fel.
La final de an şcolar a avut loc absolvirea propriu-zisă.
Evenimentul, forţat de împrejurări, a fost departe de tradiţional, unul ”altfel” – acest cuvânt este utilizat acum la tot pasul, dar nu de voie, ci mai repede de nevoie.
Cărăruşa virtuală a despărţirii de şcoală a fost bătătorită timp de peste două luni, de când procesul educativ-instructiv şi-a mutat activitatea în mediul on-line. Şi la început de iunie elevii claselor a IV-a ai Şcolii de Arte Plastice pentru Copii din oraşul Drochia au devenit absolvenţii 2020 ai acestei instituţii, sărbătoare de suflet pentru fiecare din cei, care patru ani au fost instruiţi şi pregătiţi pentru a exersa arta frumosului, sublimului şi culorilor.
Pentru Andreea Zaharco, elevă, IPLT „Ştefan cel Mare”, Drochia, acest eveniment a devenit dublu emotiv – fata nu doar a avut sentimentul de finisare a studiilor la Şcoala de Arte Plastice, dar, dintr-o fericită coincidenţă, a devenit posesoarea Diplomei de absolvire cu numărul norocos 1000!
Instituţia şi-a început activitatea în 1974, de atunci corpul pedagogic a pregătit deja o mie de copii îndrăgostiţi de frumos.
Pedagogul Andreei a fost Galina Manea, care a dorit să menţioneze, că eleva a fost una stăruitoare, cu spirit de observaţie, muncitoare şi cu mult har. Numai că acum, când bântuie epidemia şi pentru a nu se supune riscului de infecţie cu COVID-19, Andreea nu a decis să-şi primească personal Diploma de absolvire. În locul ei a venit bunica Maria, pe care o aştepta o frumoasă surpriză pentru nepoţică. Pe lângă Diploma de absolvire a şcolii, o diplomă pentru performanţe, Andreea Zaharco s-a învrednicit şi de un frumos cadou din partea pedagogului Galina Manea (vopsele şi periuţe de calitate), dar şi de un tablou tematic şi ademenitor pentru odihna de vară la mare, aşezat într-o ramă frumoasă, autor Victor Tetco, directorul şcolii.
Colectivul şcolii regretă, că nu a avut condiţiile respective pentru organizarea acestui eveniment, dar pedagogii sunt mândri că au putut proteja copiii şi că au dat societăţii elevi talentaţi şi deosebiţi.
Ca, de fapt, de fiecare dată. Absolvenții acestei instituții duc cu sine cele mai frumoase amintiri.

Valentina CEBOTARI

Andreea ZAHARCO, absolventa cu numărul norocos 1000
Andreea ZAHARCO, absolventa cu numărul norocos 1000

Lasă un răspuns