Olesea DUNAS, ofiţer de presă al Poliţiei de Frontieră

Olesea Ciobanu-Dunas este originară din satul Ochiul Alb, Drochia și a absolvit  facultatea de jurnalistică. Practica a făcut-o la ziarul „Glia Drochiană”. Mai apoi a studiat la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, după care – la Aeroportul Internaţional Chișinău. Acum este angajată la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Frontiera nu ştie de odihnă

Olesea DUNAS
Olesea DUNAS

În perioada 12 – 18 octombrie 2020, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au  notificat 853 de evenimente cu documentarea a 884 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova , după cum urmează:

– 61 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;

– patru cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

– 781 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională și încălcarea regimului de transporturi;

– șapte cazuri de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 145 de consemne, dintre care trei consemne pe Interpol și 142 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 50 de cetăţeni străini, dar și 49 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 804 procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 607 000 și încasarea amenzilor de 296 725 lei.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 82 162 traversări, mai multe treceri fiind pe sensul de ieșire din țară – 42 347 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 30 022 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 57% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

În ultimele 24 de ore (18 – 19 octombrie 2020), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 736 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 341 traversări persoane, dintre care 3 066 treceri la frontiera moldo-română, 1 295 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 980 treceri a frontierei aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 980 traversări persoane;

PTF Leușeni – 1 132 traversări persoane;

PTF Giurgiulești-Galați – 761 traversări persoane;

PTF Sculeni – 464 traversări persoane;

PTF Criva – 231 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 736 persoane și completate 5 015 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 174 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Poliția de Frontieră îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19, întru a-şi menţine sănătatea proprie și a celor din jur.

Prudenţa şi responsabilitatea sunt la ordinea zilei!

Lasă un răspuns