Cancerul poate fi prevenit

Dina NEDOREA

La 4 februarie este ZiuaMondială de luptă împotriva cancerului. Interlocutoarea noastră este Dina NEDOREA, medic-oncolog, Secția consultativă a Spitalului raional „NicolaeTestemițanu”.

 

– Doamna doctor, ce scop urmărește această campanie mondială?

– Scopul este unul uman și presupune creșterea conștientizării, îmbunătățirii educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

– Fiecare în parte și toți împreună avem un rol important în societate – de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer.

– Epidemia cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global. Anual cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel mondial.

– Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer?

– Pulmonar, mamar, cancer de colon, prostate, cancer de piele (non-melanom), stomac. Iar cele mai frecvente decese sunt provocate de următoarele tipuri de cancer: cancerul de plămâni, de colon, stomac, ficat, de sân și altele, dacă sunt depistate cu întârziere.

– Care este situația la acest capitol în raionul Drochia?

– Noi avem înregistrate 2073 persoane bolnave de cancer. În ultimii ani se observă o tendință neîmbucurătoare – cancerul „întinerește”. Vârsta persoanelor atestate cu cancer din an în an este tot mai tânără, la evidență sunt și 12 copii.

– Care tipuri de cancer sunt mai frecvente în raionul nostru?

– În raion prevalează cancerul pulmonar, al glandei mamare și cel de colon.

– Iar în comparație cu statistica pe republică?

– Puțin diferă: pe locul întâi se află cancerul de colon, apoi  cel mamar, iar pe locul III – cancerul pulmonar.

– Această boală poate fi prevenită?

– Prevenirea îmbolnăvirilor prin tumorile maligne constituie  una din sarcinile principale în domeniul sănătății publice. Datele  cercetărilor științifice arată, că majoritatea afecțiunilor prin  cancer pot fi prevenite.

– În ce mod?

– Prin evitarea principalilor factori de risc.

– Enumerați câțiva de bază.

– Consumul tutunului, supraponderabilitatea, obezitatea sau inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool, infecțiile cu transmitere sexuală cauzate de papiloma virusului uman (HPV), expunerea la substanțe cancerigene.

– Factori bine cunoscuți de toată lumea, atât că nu toți respectă aceste recomandări, există vreo problemă?

– Există, lipsa de voință, neorganizarea, lăsatul „de azi pe mâine”. Dar trebuie mai hotărât să ne schimbăm stilul de viață, cum ar fi: renunțarea la fumat și alcool, adoptarea unui regim alimentar sănătos,  unui regim de activitate fizică regulată, protecța împotriva infecțiilor.

Măsuri de prevenire sunt simple.

– Simple, dar eficiente.

– Tratamentul medicamentos, inter-vențiile chirurgicale dau rezultate scontate, există terapii de ultimă oră, moderne, cu o eficiență mai bună?

– Deși se descoperă mereu noi tratamente ce au la bază mecanisme de acțiune inovatoare, necesitățile medicale în acest domeniu rămân în continuare imense. Tendințele noi în tratamentul cancerului urmează modelul medicamentelor antivirale și antibiotice, în care terapia combinată împotriva unor ținte foarte precise poate îmbunătăți rezultatul terapeutic. Fiecare persoană ar trebui să se implicWe serios în potejarea propriei sănătăți.

 

A dialogat Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns