Nu agresați medicul!

Eroism pe timp de pace
Eroism pe timp de pace

Nimic nou, dar mereu foarte actual. Un incident produs recent la  Secția de Internare a SR „Nicolae Testemițanu”, Drochia, ne-a readus la această temă.

 

Cu câteva zile în urmă, medicul de gardă, care mai era și după o zi extenuantă de muncă în Secția COVID, a fost solicitată să acorde ajutor unei paciente grave în Secția de primire. Acolo, însă, ea a fost agresată, îmbrâncită, etichetată de însoțitorul bolnavei, care o învinuia de toate relele.

Personalul a fost nevoit să apeleze la 112 pentru intervenție. Cu referire la acest caz am solicitat opinii.

Iurie BABIN, medicul-șef al instituției: „Medicii, dar și întreg personalul medical, se află într-o situație vulnerabilă. Condițiile, în care ei activează, sunt complicate, deosebite, incerte, neordinare, de alertă, dacă doriți. COVID-ul a schimbat multe, dar a introdus și reguli noi, dure, severe, fără de care nu reușim să rezistăm. Tot el ne face să ne schimbăm din mers. Nu zic aceste lucruri fără temei. Pot spune una: ne-am restrâns cum am putut și am eliberat o clădire cu 3 etaje pentru Secția COVID, unde, la necesitate, au fost spitalizați și peste 90 de persoane. Dar medici de bază, care luptă cu această infecție nemiloasă, sunt doar doi, uneori trei. Cum aleargă, cum reușesc, doar ele știu. Și personalul.

Dar, din lipsă acută de cadre medicale, lucru arhicunoscut, medicul, surmenat, stors de oboseală, periodic, mai face de gardă în Secția de Internare, unde sunt aduși pacienții gravi cu diferite probleme de sănătate pentru a fi ajutați și, după caz, spitalizați. Și medicul de gardă, după o zi de luptă cu COVID-ul în secție, vine să acorde primul ajutor în Secția de primire, unde nu știe ce îl așteaptă.

Câteva zile în urmă, însoțitorul unei paciente grave, pentru viața căreia luptau mai mulți specialiști, a agresat medicul, a insultat-o, a îmbrâncit-o, a sfidat-o, fără niciun motiv, stresând-o la maximum.

A doua zi cazul s-a repetat, atât că obiectul agresorului a fost infirmiera. Ambele cazuri au ajuns în vizorul poliției”.

Marin NOVAC, șef-interimar, IP Drochia:Pe marginea cazului dat Vă putem comunica următoarele: cazul a fost înregistrat în SG a IP Drochia și dispus pentu examinare și adoptare de decizie în limita competenței la SG  nr.1 Drochia. Respectiv, în cadrul examinării s-a dispus pornirea procedurii contravenționale pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și calificarea acțiunilor/inacțiunilor fiecărui participant la consumarea cazului. Prealabil, sunt vizibile elementele contravențiilor prevăzute de art. 77.”2”, 354, 69. După întărirea probatoriului și adoptarea de decizie Vă vom informa adăugător.”

Agresarea unui medic în timpul orelor de garda readuce în dezbatere publică relația de comunicare dintre pacient și medic, condițiile în care activează personalul medical, dar și încrederea pe care o au cetățenii în sistemul de sănătate. Ei necesită să fie protejați prin lege, printr-un mecanism legal de protecție, ajutați de psihologi.

Codul Contravențional al RM în art. 772 prevede sancțiuni pentru persoanele care premeditat vor agresa fizic, vor jigni verbal onoarea, demnitatea, reputația profesională a medicului aflat în exercițiul funcțiunii.

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns