POST-SCRIPTUM
 • 361
  :: Democraţia, demografia şi demagogia

  Zilnic, la ecranele televizoarelor, şi nu doar,  politicienii noştri o fac pe martiri ...

   
 • 333
  :: Planul barbaRoşca

  „Achiziţia comuniştilor” din 2005, Iurie Roşca, se avântă din nou în alegeri ...

   
 • 355
  :: Mitropolitul şi Sofia Rotaru

  În ultimile săptămâni, societatea moldovenească discută doar la două subiecte: ch ...

   
 • 382
  :: Veşnica electorală

  Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume, unde campania electorală poat ...

   
 • 346
  :: Ziua bătrânilor

  În octombrie 1990, la Sesiunea a 45-a a Adunării Generale a ONU s-a decis de a consemn ...

   
 • 368
  :: Pe cine votăm?!

  Puţini sunt cei care încă nu ştiu despre alegerile parlamentare din această toamnă ...

   
 • 347
  :: Din lumea „necuvântătoarelor”...

  Moldovenii au o vorbă: scurt, clar şi cuprinzător. Discursul preşedintelui Timof ...

   
 • 334
  :: Ebola

  În ultimul timp tot auzim pe la ştiri despre noi cazuri de infectare cu ebola. Ce este ...

   
 • 323
  :: Nimfomanul socialist

  La capitolul politic, Republica Moldova este, poate, cel mai pervers stat din lume! ...

   
 • 341
  :: Analogia lozincilor

  Republica Moldova a intrat în campanie electorală. Conform unei vechi tradiţii po ...

   
 • 535
  :: De bine... şi de rău...

  Nichita Stănescu spunea că „perfecţiunea nu atrage atenţia”… În niciun caz, ş ...

   
 • 515
  :: Moldova 2014

  Republica Moldova a progresat enorm în ultimii ani! O exclamaţie „bătătorită” d ...

   
news_gl_a.jpg

PostHeaderIcon Glia Drochiana - informatii, analiza si sinteza

PostHeaderIcon Pensii în suspensii

La 1 aprilie 2013, au  intrat în vigoare noile prevederi cu privire la majorarea pensiilor cu 6,75%...

Începând cu 1 aprilie 2014 pensiile au suferit o nouă majorare... Cu 6,45 la sută. Or, timp de un an, viaţa pensionarilor s-a îmbunătăţit cu 0,30%. După cum moldovenii, conform statisticii, sunt cea mai băutoare naţiune, 0,30 este o cifră ironico-ofensatoare...

Dar nu pentru toţi. În 2014, cele mai mari alocaţii le vor avea demnitarii şi funcţionarii publici. Astfel, membrii pensionaţi ai Guvernului vor primi câte cinci mii de lei pe lună, deputaţii vor avea aproape patru mii, aleşii locali – 2000 lei, iar funcţionarii publici se vor alege cu o pensie medie de 1600 lei. Doar o parte din aceşti bani vor fi asiguraţi din bugetul asigurărilor sociale...

Aşa mă şi macină întrebarea: Serios?! Şi cât valorează „partea asigurată”, în contextul în care unii pensionari, inclusiv funcţionari publici, beneficiază de o pensie de 780 lei? Mai ales că, în conformitate cu datele Biroului Naţional de Statistică, cheltuielile lunare pentru o persoană sunt de aproximativ o mie şase sute lei...

Fiecare dintre noi a făcut matematică în şcoală şi, respectiv, este inutil să amintesc despre preţul la pâine sau a unui kilogram de cartofi, orez, zahăr, „hrişcă” şi a restului produselor fără carne. Suntem creştini şi ne-am deprins a ţine post!...

 

PostHeaderIcon Bogaţi şi săraci... sau invers...

Mulţi visează cu ochii deschişi la bogăţie, lux, viaţă fără griji şi tot felul de bunătăţi pe care banii le pot cumpăra. Puţini ştiu cît de bogaţi sunt sufleteşte...

Purtînd cu sine handicapul a 50 de ani de comunism, societatea moldovenească din ultmele două decenii s-a dezvoltat haotic. Unele etape au fost „arse”, peste altele s-a trecut cu repeziciune… Totul оntr-o grabă a oamenilor de a acumula, de a avea cît mai mult.

Tranziţia de la comunism spre capitalism a polarizat societatea оn două clase: cei bogaţi şi cei săraci. Clasa de mijloc, adică cei cu un venit mediu şi cu un nivel de trai decent, ocupă o poziţie infimă оn raport cu celelalte categorii. Atît bogăţia, cît şi sărăcia sunt nişte stări destul de nocive оntr-un stat precum Republica Moldova. Cel sărac оşi va dori să devină bogat, pentru asta, unii оncălcînd, poate, normele morale, legislaţia. Iar cel bogat va ajunge să uite ce оnseamnă o viaţă normală, să nu mai ştie ce оnseamnă a trăi şi pentru ceilalţi şi, оntr-un final, va deveni sclavul propriei averi.

 

PostHeaderIcon Patriotul Voronin

Voronin înseamnă mai mult, decât o banală traducere din rusă. Voronin înseamnă...

Voronin s-a născut.Mama sa, Palagheia Sârbu, era fiica lui Isidor Sârbu, refugiat în România de forțele sovietice, iar tatăl său, Nicolae Bujeniță, moldovean de origine, a murit la începutul celui de-al doilea război mondial.

Voronin a fost crescut și educat de tatăl vitreg, care era un susținător al comunismului și care era întărit în funcția de colectivizare de către forțele comuniste raionale... De ce Voronin?! Știe doar Voronin....

În vâlvă, de la simplu гражданин – товарищ - președinte, cu executare, Voronin, drept comunist însurit de propagandă, a ajuns lider al opoziției și, mai recent, patriot al Moldovei...

Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni tv, l-am văzut, și ascultat, pe Voronin vorbind despre democrație, la general, și despre principiile acesteia, în particular... Până și măgarul din Вини Пух, era mai explicit în declarații! La un moment, întru a justifica politica pro-rusă a partidului său, Voronin declara că „parteneriatul strategic” dintre Moldova și Rusia, datează încă de pe timpul lui Ștefan cel Mare...!!! 

 

PostHeaderIcon Recensamânt 2014

Recensământul este numărătoarea oficială a locuitorilor unei ţări.

Unul din cele mai timpurii recensăminte, atestat documentar, a avut loc în anii 500 – 499 î.e.n. şi a fost înfăptuit de către militarii Imperiului Persan, în scopul înregistrării pământurilor existente şi impozitării. Şi Biblia relatează despre câteva recensăminte. Primul ţine de perioada când Moise a scos israilitenii din Egipt, iar al doilea a fost organizat de regele David şi se referea la „numărarea populaţiei”, implicând retribuţia divină. Cel mai vechi recensământ, ale cărui date s-au păstrat, a avut loc în anul 2 e.n. şi este considerat de către specialişti destul de exact.

Cu alte cuvinte, recensământul este un procedeu obişnuit pentru orice stat, indiferent de perioada istorică ori forma de guvernare.

Pentru Republica Moldova această formă de înregistrare statistică este mai degrabă un eveniment, decât o normalitate. Or, ultimul recensământ organizat în ţara noastră, s-a desfăşurat tocmai în 2004. Şi asta în contextul în care, din 90 încoace populaţia Moldovei a scăzut cu aproximativ 1 milion de oameni. Pentru un stat ca al nostru, această cifră nu este doar una alarmantă, ci chiar strigătoare la cer. Dispărem, dragi concetăţeni! În următorii 100 de ani, în loc să scriem istoria, noi înşine riscăm a deveni istorie!

 

PostHeaderIcon Centrul oraşului se primeneşte

Mulţi orăşeni şi oaspeţi ai urbei au observat lucrări de reconstrucţie, desfăşurate în lungul străzii Mitropolitul Varlaam, de la barieră spre centru. Pentru detalii ne-am adresat lui Igor Grozavu, primar de Drochia.

-- Domnule primar, ce înseamnă aceste lucrări?

-- Încă primăvara am comunicat, că primăria a câştigat şi va implementa un proiect de valoare, ce prevede schimbarea bordurilor pe două străzi centrale: Mitropolitul Varlaam şi bul. Independenţei.

-- Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect?

-- Exact.  Bordurile vechi sunt scoase, demolate, iar în locul lor sunt instalate altele noi, moderne. Asfaltul de pe trotuare este fărâmiţat cu tehnică specială, scos, iar în locul lui sunt aşternute plăcuţe de pavaj. La fel, proiectul prevede amenajarea similară şi a trecerilor pietonale.

-- Cine finanţează proiectul dat?

-- Banca de Stat a Germaniei, dar el este implementat prin intermediul FISM-ului. Bordurile şi plăcile de pavaj sunt produse de SC „Iacobaş-construct” SRL după tehnologii germane, ce asigură construcţiilor o garanţie pentru 40 de ani. Nisipul este adus de la Dubăsari, dar obţinut din Nistru. Restul materialelor de construcţie este transportat  de la diferiţi agenţi economici şi neapărat însoţite de paşapoarte tehnice ale calităţii.

 
Vizitatori Online?
Avem 3 vizitatori online
Ultimele Comentarii
i_phone_gl.jpg
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi358
mod_vvisit_counterIeri493
mod_vvisit_counterpe saptamina3628
mod_vvisit_counterIn aceasta luna10833
mod_vvisit_counterIn total215823

Avem: 4 vizitatori online
al tau IP: 54.227.21.95
 , 
Azi e: 18 Apr, 2015
Find us on Facebook
Follow Us