POST-SCRIPTUM
 • 176
  :: De bine... şi de rău...

  Nichita Stănescu spunea că „perfecţiunea nu atrage atenţia”… În niciun caz, ş ...

   
 • 164
  :: Moldova 2014

  Republica Moldova a progresat enorm în ultimii ani! O exclamaţie „bătătorită” d ...

   
 • 163
  :: Spovedanie

  Mă dor ficaţii. Am mâncat prea mult din strachina democraţiei şi am băut excesiv din ...

   
 • 184
  :: Concerte electorale

  Tra-la-la băieţi și fete, hai cu toţii la concerte... Cam aceasta ar fi deviza unor p ...

   
 • 149
  :: Independenţa dependentă

  La sfârşitul acestei luni, ţara noastră va sărbători 23 de ani de independenţă... ...

   
 • 303
  :: Amintiri din copilărie şi concluzii

  Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau prin părţile noastre ...

   
 • 264
  :: Lista lui Timofti

  Cel mai medaliat câine din lume a fost Endal, un Labrador retriever, decedat în 2009. ...

   
 • 237
  :: Ţara suspendaţilor

  Recent citisem despre poliţistul care acum 3 ani a îmbrâncit şi a forţat o tânără ...

   
 • 229
  :: Educaţie de lemn

  Săptămâna trecută, Parlamentul a dezbătut şi adoptat în prima lectură noul Cod al ...

   
 • 243
  :: Articol diabetic: Poliţa de asigurare vs Pomelnic

  Ceai într-un „pocal de  bocnă” cu amprente cotidiene, 100 gr. de fulgi de ovăz op ...

   
 • 223
  :: Simbolismul literar şi Acordul de asociere

  Nimic nu este întâmplător... Se spune că orice sfârşit este un nou început. Desig ...

   
news_gl_a.jpg

PostHeaderIcon Glia Drochiana - informatii, analiza si sinteza

PostHeaderIcon Clopoţelul a sunat „Adio, liceu!”

Şi pentru elevii de la  Liceul Teoretic „ Ştefan cel Mare ” a sosit clipa unor mari emoţii, pentru unii de bucurie, iar pentru alţii de tristeţe, deoarece aici trebuie să se despartă definitiv de cei mai frumosi ani, de prieteni, de profesori şi de toate aventurile nevinovate ale copilariei.

Fiecare primul sunet este un început, iar fiecare ultim sunet este un sfârşit şi un început al sfârşitului, de fapt, în anii de şcoală se iau cele mai importante decizii şi toţi se formeză ca persomalităţi, deoarece trebuie să-ţi creezi o cale a vieţii. Şcoala este acel impozant astru care îi destăinuie, îi dezvăluie şi îi dezvoltă, inhibându-le în adâncul sufletului cu măreţie, pentru a le fi drag ceea ce fac, ceea ce crează. Zâmbete şi buchete de flori dăruite din suflet profesorilor, paşi alături de ei în clasă şi sunete de clopoţel dus în propria mână de fiecare dintre copii, pentru că pe toţi îi leagă cele mai frumoase amintiri ale minunaţilor ani de şcoală.

Aici au învăţat multe:  să-şi construiască viitorul, să fie uniţi pentru a reuşi în toate, să descopere universuri enigmatice, să facă discursuri şi lecţii, practici şi stagii, aici au avut şi lacrimi şi bucurii. Apoi fiecare va urma alt drum în viaţă, pe care singuri o să-l pietruiască. Viaţa se deschide-n faţa lor ca o carte cu file albe, în care vor trebui să înscrie paşii de viitor.

 

PostHeaderIcon Bună şi temeinică tradiţie

La sfârșit de mai în orașul Drochia s-a desfășurat a XV - ediție a Concursului Internaţional de interpretare muzicală instrumental-vocală „Victor Paterău”.

La concurs au participat elevi din școlile de muzică și arte din Briceni, Bălți, Drochia, Dondușeni, Glodeni, Ocnița, Soroca, Florești, Edineț, Otaci, Liceul de Artă din Piatra-Neamț (România), școlile de muzică Secureni și Chelmeneuți (Ucraina). Concursanții au captivat publicul prin interpretarea pieselor muzicale la un nivel artistic înalt din repertoriul compozitorilor universali, precum și ai celor naționali.

Din orașul nostru au participat 12 elevi, fiecare obținând diferite premii. De premiul mare s-au învrednicit: Nichita Melniciuc (acordeon) Iulia Cușnir (pian), Tiberiu Paterău (trompetă). Premiul I l-au luat cei mai mulți drochieni: Cristi Moroșan (chitară), Victoria Dibrianschi (pian), Dina Țurcan (canto), Cătălin Bârlea (vioară), Petru Rusu (saxofon). Premiul II i-a revenit Xeniei Cibotaru (pian). Otilia Dediu (canto) și Viorica Cucereavâi (vioară) au luat premiul III, iar Vitalina Ciubic a plecat acasă cu mențiune.

Juriul, sever și exigent, de altfel, a fost format din cadre didactice de specialitate de la colegiile și Academiile de Muzică din Chișinău și Bălți. Bucură faptul, că în pofida intemperiilor economice, Concursul Internaţional de interpretare muzicală instrumental-vocală „Victor Paterău” a devenit o bună şi temeinică tradiţie.

Concursul a fost organizat de profesorii Școlii de Muzică din or. Drochia și finanțat de secția cultură a Consiliului raional Drochia, primăria or. Drochia și doi sponsori, care au dorit să rămână anonimi.

Nelly CIOBANU

 

PostHeaderIcon „Parfumul” lui Sergiu Ciorescu

Pe 25 mai, CIOFILM a lansat un inedit proiect literar - scurtmetrajul „Parfumul”. Filmulețul prezintă relațiile dintre femei și bărbați și încearcă să dezvăluie cum devine o femeie parfumul unui bărbat.

„Parfumul” (el însemnând femeia) include în sine o emotivă poveste de dragoste cu toate caracteristicile: pasiune, trăiri intense, gingăşie, lacrimi, suferinţă, amintiri, sentimente, tinereţe... În cadrul lansării filmului specialiştii în domeniu au menţionat, că „începând cu acest proiect literatura a crescut de la cărți și cărți audio, la primul videoclip de acest gen”.

-- Relația dintre bărbat și parfumul său, - şopteşte cu voce tainică actriţa din film, - o fi una complicată, dar să nu epuizați niciodată lichidul din sticluță. Dacă nu vă place să-l purtați, s-ar putea să-i placă altcuiva... Iar dacă ați găsit cu adevărat parfumul care vă place, atunci să-l purtați cu grijă pentru că sunteți norocoși.

 

PostHeaderIcon Adio, grădiniţă!

Serbări de absolvire a grădiniţei s-au desfăşurat şi la instituţia preşcolară nr.1, manager Lucia Mâţă, metodist Ludmila Şmigon. Angela Panteleev şi Eudochia Nacu, două educatoare cu experienţă bogată, dar şi cu dragoste faţă de discipolii lor, de profesie, au pregătit şi au prezentat în faţa părinţilor şi colectivului instituţiei spectacole de rămas bun de la grădiniţă, care, pe parcursul a peste patru ani de frecventare, le-au devenit a doua casă.

Aici au deprins şi au învăţat multe lucruri utile, ce le vor fi de mare folos în viitor. Iar acum îi aşteaptă marea vacanţă, care, pe lângă faptul că le va da un repaus de la regimul de grădiniţă, îi şi va ajuta să devină mai de sine stătători, individuali, o deprindere foarte importantă şi necesară, deoarece peste trei luni vor merge la şcoală în clasa întâi, unde îi aşteaptă un alt regim, mai matur deja.

 

 

PostHeaderIcon Primul act de studii

Timp de patru ani elevii studiază mai multe lucruri utile, fac teorie, incursiune în istoria artelor şi în secretele meseriei.

Dar, principalul, după părerea profesoarei Ludmila Tetco, este deprinderea copiilor să vadă frumosul şi sublimul, să perceapă cu ajutorul coardelor sufletului valorile estetice şi culturale la cel mai înalt grad de frumuseţe. Şi nu este neapărat ca absolvenţii şcolii de arte să devină pictori, să-şi facă o meserie din aceasta.

 

Este important, ca în profesia lor pentru viitor, oricare ar fi ea, dânşii să poată utiliza cunoştinţele şi deprinderile acumulate, să poată vedea perfecţiunea şi desăvârşirea în toate, esteticul să-i însoţească în viaţă. În ultimele zile ale lunii mai peste 30 de elevi ai Şcolii de arte plastice Drochia au absolvit instituţia. În condiţii solemne, le-au fost înmânate certificate de absolvent, primele acte de studii în viaţa lor.

Ultima actualizare (Duminică, 22 Iunie 2014 17:35)

 
Vizitatori Online?
Avem 2 vizitatori online
Ultimele Comentarii
i_phone_gl.jpg
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi447
mod_vvisit_counterIeri876
mod_vvisit_counterpe saptamina2778
mod_vvisit_counterIn aceasta luna17602
mod_vvisit_counterIn total126083

Avem: 3 vizitatori online
al tau IP: 54.87.47.251
 , 
Azi e: 31 Oct, 2014
Find us on Facebook
Follow Us