POST-SCRIPTUM
 • 145
  :: De bine... şi de rău...

  Nichita Stănescu spunea că „perfecţiunea nu atrage atenţia”… În niciun caz, ş ...

   
 • 131
  :: Moldova 2014

  Republica Moldova a progresat enorm în ultimii ani! O exclamaţie „bătătorită” d ...

   
 • 132
  :: Spovedanie

  Mă dor ficaţii. Am mâncat prea mult din strachina democraţiei şi am băut excesiv din ...

   
 • 157
  :: Concerte electorale

  Tra-la-la băieţi și fete, hai cu toţii la concerte... Cam aceasta ar fi deviza unor p ...

   
 • 129
  :: Independenţa dependentă

  La sfârşitul acestei luni, ţara noastră va sărbători 23 de ani de independenţă... ...

   
 • 275
  :: Amintiri din copilărie şi concluzii

  Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau prin părţile noastre ...

   
 • 241
  :: Lista lui Timofti

  Cel mai medaliat câine din lume a fost Endal, un Labrador retriever, decedat în 2009. ...

   
 • 216
  :: Ţara suspendaţilor

  Recent citisem despre poliţistul care acum 3 ani a îmbrâncit şi a forţat o tânără ...

   
 • 207
  :: Educaţie de lemn

  Săptămâna trecută, Parlamentul a dezbătut şi adoptat în prima lectură noul Cod al ...

   
 • 223
  :: Articol diabetic: Poliţa de asigurare vs Pomelnic

  Ceai într-un „pocal de  bocnă” cu amprente cotidiene, 100 gr. de fulgi de ovăz op ...

   
 • 202
  :: Simbolismul literar şi Acordul de asociere

  Nimic nu este întâmplător... Se spune că orice sfârşit este un nou început. Desig ...

   
news_gl_a.jpg

PostHeaderIcon Categoria de noutati

PostHeaderIcon Şi bărbaţii pot fi educatori la grădiniţă

Satul Măcăreuca din raionul Drochia a fost întemeiat pe moşia unui fost nepot al vestitului scriitor clasic român Alecu Russo.E un sat nu  prea mare, din punct de vedere istoric, este nou. Mărturiseşte acest fapt  o mică bisericuţă din lemn, astăzi o raritate în ţară, şi un cavou în ograda ei.

Astăzi satul „a căzut jertfă” optimizărilor din învăţământ. În urma acestor „reforme” gimnaziul din localitate a devenit şcoală primară-grădiniţă cu un contingent de 34 de copii. Anume  aici, în grupa preşcolară, activează Gheorghe Slubschi, unicul în raion, dar, credem, şi în republică, educator... „cu mustăţi”, deşi băiatul e fără mustăţi, dar botezat astfel după filmul rusesc cu aceeaşi denumire.

 

PostHeaderIcon Civic Fest - Moldova Pentru Cetateni

CIVIC FEST 2014 reunește oameni, proiecte şi parteneri într-un dialog civic în beneficiul cetăţenilor

A doua ediţie a Festivalului Internaţional ”CIVIC FEST: Moldova pentru cetățeni” va reuni, pentru trei zile, la Chişinău oameni, proiecte şi parteneri din Republica Moldova şi Uniunea Europeană într-un dialog civic, schimb de bune practici şi proiecte inovatoare - toate în beneficiul cetăţenilor!

 

PostHeaderIcon Vino în piaţa oraşului cu o inimă verde!

Ultiumele observări ale gheţarilor din oceanul Arctic arată că topirea lor ajunge la limita de unde nu avem cale de întoarcere. Inundaţiile şi emisiile de metan vor produce schimbări nefaste pentru toată planeta.

În acest context la 23 septembrie curent la New York se va desfăşura summit-ul ce va avea drept scop crearea unei baze legale internaţionale în privinţa opririi poluării planetei şi încălzirii globale. Site-ul www.avaaz.org este unul cu 38 milioane de membri, dintre ei peste 15000 sunt din Republica Moldova.

Printre participanţii la summit va fi şi echipa Avvaz (simbolul ei este o inimă verde), ce va reprezenta vocile oamenilor din 192 de ţări. Propunerea echipei Avvaz este de a ieşi cu toţii în stradă la 21 septembrie, cu două zile înainte de summit, pentru a face poze, trimiţându-le mai apoi la New York, unde şefii statelor lumii ar vedea că oamenilor le pasă de planetă, de viitor. Cu cât mai mulţi vom fi, cu atât va fi mai convingătoare voinţa noastră şi impactul nostru.

Astfel că duminică, 21 septembrie curent, la ora 10.00, veniţi să ne adunăm  în piaţa din centrul oraşului, având prinsă la piept o inimă verde, în semn de iubire faţă de casa noastră TERRA.

Vladimir ROTARU

 

PostHeaderIcon Un extins şantier de construcţii

Vara aceasta, instituţia preşcolară nr. 1 „Florile dalbe”, Drochia, s-a prefăcut într-un adevărat şantier, unde se desfăşoară, în complex, lucrări de construcţie, reconstrucţie şi renovare. De ce anume această instituţie? După cum ne-a explicat Igor Grozavu, primar de Drochia, aceasta este instituţia cu cea mai veche construcţie, ea are peste 31 de ani. Şi, respectiv, toate dependinţele s-au surpat, s-au trecut, s-au defectat, s-au deteriorat etc.

Proiectul „Îmbunătăţiri sanitare la grădiniţa nr.1 din oraşul Drochia”, în valoare de 200000 dolari, este finanţat total, adică fără contribuţia locuitorilor, de  către Comandamentul European al Forţelor Armate ale SUA, agent executiv fiind Ambasada SUA în Republica Moldova. În obiectivele lui iniţial au fost incluse lucrări generale de refacere completă a blocurilor sanitare – 14 la număr. Ele prevedeau schimbarea ţevilor de la apeduct şi canalizare, lumina electrică, uşile şi geamurile, placarea pereţilor şi podelelor, tavanul, instalarea tehnicii sanitare, etc. Pe parcurs, însă, lucrările s-au extins şi acum în acest proiect mai sunt incluse: reparaţia capitală a sălilor de sport, a cantinei, schimbarea ţevilor de apeduct şi canalizare în bucătărie, spălătorie şi WC pentru adulţi.

Ultima actualizare (Joi, 11 Septembrie 2014 17:47)

 

PostHeaderIcon „Sfânta Cuvioasa Parascheva” este aproape de finisare

Grele şi diferite au fost drumurile chetroşenilor „din jos”, care şi-au dorit o biserică mai aproape ca distanţă. Pentru a ajunje la biserica sub ascultarea Mitropoliei Moldovei, cu hramul „Sf.Arhangheli Mihail şi Gavriil” sunt aproape 3 km. Şi mai era ceva. Deoarece biserica veche funcţionează după principiile canonice ale Patriarhiei Ruse,  ne-am dorit o lăcaş sfânt mai aproape de suflet.

În anul 2006, un grup de creştini, uniţi prin dorinţa de a avea un lăcaş de cult după dorinţă, au ctitorit biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, în care predomină stilul românesc, în tradiţie romano-gotică. Iniţial au fost de înfruntat multe obstacole şi chiar ostilitatea preoţilor supuşi Patriarhiei ruse.

 
Mai multe articole..
Vizitatori Online?
Avem 8 vizitatori online
Ultimele Comentarii
i_phone_gl.jpg
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi275
mod_vvisit_counterIeri451
mod_vvisit_counterpe saptamina2103
mod_vvisit_counterIn aceasta luna13514
mod_vvisit_counterIn total121995

Avem: 8 vizitatori online
al tau IP: 54.196.168.236
 , 
Azi e: 23 Oct, 2014
Find us on Facebook
Follow Us