news_gl_a.jpg

PostHeaderIcon Categoria de noutati

PostHeaderIcon Pentru un zimbet de copil

 

PostHeaderIcon CRONOGRAF ANUNŢĂ CARAVANA CINEMATOGRAFICĂ ÎN ORAŞUL TĂU!

DROCHIA: 4- 5 IULIE, 2014

CRONOGRAF ANUNŢĂ CARAVANA CINEMATOGRAFICĂ ÎN ORAŞUL TĂU!

CRONOGRAF este unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova, organizat anual la Chişinău, începând cu 2001 de către OWH Studio. Acest eveniment îşi propune să animeze viaţa culturală din Republica Moldova şi să aducă mai aproape de publicul autohton documentare din întreaga lume.
CADRO TUR este un proiect afiliat festivalului care va călători vara aceasta prin 11 oraşe din ţară şi în afară, oferind publicului o retrospectivă a celor mai bune filme documentare proiectate la festival.

Caravana filmelor CADRO va dura trei luni şi se va desfăşura în sălile amenajate ale unor instituţii publice: case de cultură, muzee, biblioteci, teatre, universităţi, licee sau în aer liber. Pentru un impact mai mare şi la solicitarea autorităţilor locale vom desfăşura proiecţiile în cadrul anumitor evenimente culturale din oraşele gazdă, spre exemplu târguri, hramuri ale oraşelor.

 

PostHeaderIcon Centrul oraşului se primeneşte

Mulţi orăşeni şi oaspeţi ai urbei au observat lucrări de reconstrucţie, desfăşurate în lungul străzii Mitropolitul Varlaam, de la barieră spre centru. Pentru detalii ne-am adresat lui Igor Grozavu, primar de Drochia.

-- Domnule primar, ce înseamnă aceste lucrări?

-- Încă primăvara am comunicat, că primăria a câştigat şi va implementa un proiect de valoare, ce prevede schimbarea bordurilor pe două străzi centrale: Mitropolitul Varlaam şi bul. Independenţei.

-- Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect?

-- Exact.  Bordurile vechi sunt scoase, demolate, iar în locul lor sunt instalate altele noi, moderne. Asfaltul de pe trotuare este fărâmiţat cu tehnică specială, scos, iar în locul lui sunt aşternute plăcuţe de pavaj. La fel, proiectul prevede amenajarea similară şi a trecerilor pietonale.

-- Cine finanţează proiectul dat?

-- Banca de Stat a Germaniei, dar el este implementat prin intermediul FISM-ului. Bordurile şi plăcile de pavaj sunt produse de SC „Iacobaş-construct” SRL după tehnologii germane, ce asigură construcţiilor o garanţie pentru 40 de ani. Nisipul este adus de la Dubăsari, dar obţinut din Nistru. Restul materialelor de construcţie este transportat  de la diferiţi agenţi economici şi neapărat însoţite de paşapoarte tehnice ale calităţii.

 

PostHeaderIcon Sărbătoarea câmpenească de la Cotova

La finele săptămânii precedente la Cotova a avut loc un eveniment inedit sub genericul „Nu există viitor fără trecut”.

Iniţiativa Sărbătorii câmpeneşti vin s-o împartă frăţeşte Cristina Ţurcanu, specialist pentru turism la secţia cultură a CR Drochia, şi Petru Flocosu, fondator şi director al Muzeului Fermierului din Cotova.

Cunosc faptul că, demult, foarte demult se zbate Petru Flocosu să creeze acest muzeu. Şi l-a dorit mult nu pentru sine, nu pentru orgoliul propriu, nu pentru automulţumire, ci pentru tinerii de azi şi generaţiile ce urmează să vină.

-- Asta pentru ca ei,- ne-a mărturisit dumnealui, - să ştie de unde le pornesc rădăcinile, cine le-au fost strămoşii, cum au vieţuit buneii şi ce urmează să facă ca aceste valori temeinice să devină adevărate comori ale baştinei, ale plaiului.

Programul Sărbătorii câmpeneşti a inclus mai multe activităţi, între care expoziţia meşterilor populari şi a meşterilor bucătari din raionul nostru şi evoluarea colectivelor folclorice „Busuiocul” şi „Leanca” din or. Drochia.

Pe parcursul manifestării participanţii la ea au făcut un popas la Muzeul Fermierului, unde au avut să rămână uimiţi de priveliştea ce li s-a deschis ochilor. Varietatea de obiecte de uz casnic, de tâmplărie, de utilitate agricolă i-a copleşit pe vizitatori.

 

PostHeaderIcon Drumul Crucii la Drochia

Acum în lume bântuie neînţelegerile, peste popoare planează umbra războiului, în suflete s-a stabilit răul. Astfel, că Drumul Crucii pe care marţi l-a săvârşit la Drochia un cortegiu format din trei preoţi şi un grup de enoriaşi, purtând pe mâini replica Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni din Cipru, Icoana şi moaştele Maicei noastre Matriona din Moscova, Icoana şi moaştele Sfântului Luca de Simferopol, moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir de la biserica Tesalonic din Grecia, a fost o rugă către Domnul întru iertarea păcatelor, dăruirea de sănătate, pace între popoare, vindecare trupească şi sufletească, împăcare cu sine şi cu semenii...

Drumul Crucii va continua în toate localităţile raionului, aceste sfinte lucruri bisericeşti fiind, pe rând, găzduite de bisericile din oraş şi sate.

Pavel VULUŢĂ, protopop de Drochia, protoiereu-mitrofor

 
Mai multe articole..
Vizitatori Online?
Avem 10 vizitatori online
Ultimele Comentarii
Banner
1i_phone_gl.jpg
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi255
mod_vvisit_counterIeri269
mod_vvisit_counterpe saptamina1510
mod_vvisit_counterIn aceasta luna62745
mod_vvisit_counterIn total70687

Avem: 10 vizitatori online
al tau IP: 54.90.188.7
 , 
Azi e: 31 Iul, 2014
Find us on Facebook
Follow Us