POST-SCRIPTUM
 • 45
  :: Mitropolitul şi Sofia Rotaru

  În ultimile săptămâni, societatea moldovenească discută doar la două subiecte: ch ...

   
 • 62
  :: Veşnica electorală

  Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume, unde campania electorală poat ...

   
 • 31
  :: Ziua bătrânilor

  În octombrie 1990, la Sesiunea a 45-a a Adunării Generale a ONU s-a decis de a consemn ...

   
 • 35
  :: Pe cine votăm?!

  Puţini sunt cei care încă nu ştiu despre alegerile parlamentare din această toamnă ...

   
 • 33
  :: Din lumea „necuvântătoarelor”...

  Moldovenii au o vorbă: scurt, clar şi cuprinzător. Discursul preşedintelui Timof ...

   
 • 33
  :: Ebola

  În ultimul timp tot auzim pe la ştiri despre noi cazuri de infectare cu ebola. Ce este ...

   
 • 31
  :: Nimfomanul socialist

  La capitolul politic, Republica Moldova este, poate, cel mai pervers stat din lume! ...

   
 • 33
  :: Analogia lozincilor

  Republica Moldova a intrat în campanie electorală. Conform unei vechi tradiţii po ...

   
 • 237
  :: De bine... şi de rău...

  Nichita Stănescu spunea că „perfecţiunea nu atrage atenţia”… În niciun caz, ş ...

   
 • 221
  :: Moldova 2014

  Republica Moldova a progresat enorm în ultimii ani! O exclamaţie „bătătorită” d ...

   
 • 215
  :: Spovedanie

  Mă dor ficaţii. Am mâncat prea mult din strachina democraţiei şi am băut excesiv din ...

   
 • 247
  :: Concerte electorale

  Tra-la-la băieţi și fete, hai cu toţii la concerte... Cam aceasta ar fi deviza unor p ...

   
news_gl_a.jpg

PostHeaderIcon Noutăți - Informatii, Analiza si Sinteza

PostHeaderIcon Nuntă de diamant la Sofia

Mireasa – cu coroniță și voal pe cap, mirele – cu un buchet în piept. Nimic neobişnuit, doar că mireasa Eugenia şi mirele Gheorghe Nebojenco din satul Sofia (în imaginea de mai jos) au trecut demult de vârsta tinereţii.

 

PostHeaderIcon Cristina MÂŢU: „În SUA, dezbaterile politice nu pot fi întrerupte de publicitate”

Cristina Mâţu (n.r. originară din or. Drochia, absolventă a Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare”) este membru al CCA (Consiliul Coordonator al Audio-vizualului) şi a fost de curând în Statele Unite ale Americii, Syracuse, New York, în cadrul programului Open World.

Patru luni, toată energia și ideile mele au roit în jurul Programului Open World, fondat de către Congresul SUA și coordonat de Ambasada Statelor Unite în Moldova și Consiliile americane. Inițial nu-mi venea să cred că sunt atât de aproape de a-mi împlini un vis, iar mai apoi să și-l trăiesc.

În grupul media din care am făcut parte, am participat alături de colegii mei de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, membrii Mariana Onceanu-Hadârcă, Dinu Ciocan și Olga Barbălată și consultantul principal al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Olga Guțuțui.

 

PostHeaderIcon Viitorul european - în mâini de nădejde

„Eurofuture”* este denumirea euroclubului şcolar de la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din orașul Drochia.

 

PostHeaderIcon Şi bărbaţii pot fi educatori la grădiniţă

Satul Măcăreuca din raionul Drochia a fost întemeiat pe moşia unui fost nepot al vestitului scriitor clasic român Alecu Russo.E un sat nu  prea mare, din punct de vedere istoric, este nou. Mărturiseşte acest fapt  o mică bisericuţă din lemn, astăzi o raritate în ţară, şi un cavou în ograda ei.

Astăzi satul „a căzut jertfă” optimizărilor din învăţământ. În urma acestor „reforme” gimnaziul din localitate a devenit şcoală primară-grădiniţă cu un contingent de 34 de copii. Anume  aici, în grupa preşcolară, activează Gheorghe Slubschi, unicul în raion, dar, credem, şi în republică, educator... „cu mustăţi”, deşi băiatul e fără mustăţi, dar botezat astfel după filmul rusesc cu aceeaşi denumire.

 

PostHeaderIcon Civic Fest - Moldova Pentru Cetateni

CIVIC FEST 2014 reunește oameni, proiecte şi parteneri într-un dialog civic în beneficiul cetăţenilor

A doua ediţie a Festivalului Internaţional ”CIVIC FEST: Moldova pentru cetățeni” va reuni, pentru trei zile, la Chişinău oameni, proiecte şi parteneri din Republica Moldova şi Uniunea Europeană într-un dialog civic, schimb de bune practici şi proiecte inovatoare - toate în beneficiul cetăţenilor!

 

PostHeaderIcon Vino în piaţa oraşului cu o inimă verde!

Ultiumele observări ale gheţarilor din oceanul Arctic arată că topirea lor ajunge la limita de unde nu avem cale de întoarcere. Inundaţiile şi emisiile de metan vor produce schimbări nefaste pentru toată planeta.

În acest context la 23 septembrie curent la New York se va desfăşura summit-ul ce va avea drept scop crearea unei baze legale internaţionale în privinţa opririi poluării planetei şi încălzirii globale. Site-ul www.avaaz.org este unul cu 38 milioane de membri, dintre ei peste 15000 sunt din Republica Moldova.

Printre participanţii la summit va fi şi echipa Avvaz (simbolul ei este o inimă verde), ce va reprezenta vocile oamenilor din 192 de ţări. Propunerea echipei Avvaz este de a ieşi cu toţii în stradă la 21 septembrie, cu două zile înainte de summit, pentru a face poze, trimiţându-le mai apoi la New York, unde şefii statelor lumii ar vedea că oamenilor le pasă de planetă, de viitor. Cu cât mai mulţi vom fi, cu atât va fi mai convingătoare voinţa noastră şi impactul nostru.

Astfel că duminică, 21 septembrie curent, la ora 10.00, veniţi să ne adunăm  în piaţa din centrul oraşului, având prinsă la piept o inimă verde, în semn de iubire faţă de casa noastră TERRA.

Vladimir ROTARU

 

PostHeaderIcon Un extins şantier de construcţii

Vara aceasta, instituţia preşcolară nr. 1 „Florile dalbe”, Drochia, s-a prefăcut într-un adevărat şantier, unde se desfăşoară, în complex, lucrări de construcţie, reconstrucţie şi renovare. De ce anume această instituţie? După cum ne-a explicat Igor Grozavu, primar de Drochia, aceasta este instituţia cu cea mai veche construcţie, ea are peste 31 de ani. Şi, respectiv, toate dependinţele s-au surpat, s-au trecut, s-au defectat, s-au deteriorat etc.

Proiectul „Îmbunătăţiri sanitare la grădiniţa nr.1 din oraşul Drochia”, în valoare de 200000 dolari, este finanţat total, adică fără contribuţia locuitorilor, de  către Comandamentul European al Forţelor Armate ale SUA, agent executiv fiind Ambasada SUA în Republica Moldova. În obiectivele lui iniţial au fost incluse lucrări generale de refacere completă a blocurilor sanitare – 14 la număr. Ele prevedeau schimbarea ţevilor de la apeduct şi canalizare, lumina electrică, uşile şi geamurile, placarea pereţilor şi podelelor, tavanul, instalarea tehnicii sanitare, etc. Pe parcurs, însă, lucrările s-au extins şi acum în acest proiect mai sunt incluse: reparaţia capitală a sălilor de sport, a cantinei, schimbarea ţevilor de apeduct şi canalizare în bucătărie, spălătorie şi WC pentru adulţi.

Ultima actualizare (Joi, 11 Septembrie 2014 17:47)

 

PostHeaderIcon „Sfânta Cuvioasa Parascheva” este aproape de finisare

Grele şi diferite au fost drumurile chetroşenilor „din jos”, care şi-au dorit o biserică mai aproape ca distanţă. Pentru a ajunje la biserica sub ascultarea Mitropoliei Moldovei, cu hramul „Sf.Arhangheli Mihail şi Gavriil” sunt aproape 3 km. Şi mai era ceva. Deoarece biserica veche funcţionează după principiile canonice ale Patriarhiei Ruse,  ne-am dorit o lăcaş sfânt mai aproape de suflet.

În anul 2006, un grup de creştini, uniţi prin dorinţa de a avea un lăcaş de cult după dorinţă, au ctitorit biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, în care predomină stilul românesc, în tradiţie romano-gotică. Iniţial au fost de înfruntat multe obstacole şi chiar ostilitatea preoţilor supuşi Patriarhiei ruse.

 

PostHeaderIcon „Хочу, чтобы победила справедливость...”

Радость по поводу приятного преображения детской спортивной школы была искренней. Но страсти вокруг этого объекта не стихают, ответы на многие острые вопросы до сих пор не найдены. Об этом беседа нашего корреспондента с районным советником Владимиром Калараш.

— На последнем заседании районного совета 21 августа Ваше выступление, касающееся детской спортивной школы, вызвало большой резонанс среди присутствовавших. Мы хотели бы подробнее проинформировать об этом своих читателей.

— Я стоял у истоков написания и начала внедрения  проекта по реконструкции спортивной школы, отдал ему много сил, поэтому мне небезразлична его судьба, не могу оставаться равнодушным ко всем перипетиям, которые вокруг этого происходят.

 

PostHeaderIcon Casa pentru „Casa de copii Popescu”

Familia lui Gheorghe şi a Elenei Popescu din satul Gribova este una din cele 7 Case de copii de tip familial, care, în aceste timpuri incerte, dificile şi complicate, au decis să ia la educaţie copii orfani sau părăsiţi de părinţi. Una din formele mai eficiente de educație în acest sens s-au dovedit a fi casele de copii de tip familial.

Casa de copii „Popescu” este cea mai numeroasă din raion, în familie cresc şi se educă 9 copii, cinci de o vârstă. Printre ei sunt şi copii bolnavi, de gravitate medie şi severă.

Condiţiile de trai ale aceste familii lăsau de dorit mult. Consiliul raional Drochia le-a procurat o casă amplasată în satul Gribova. Dar nu era una dintre cele mai noi şi, evident, necesită reparaţie şi renovare, lucrări pe care familia nu le putea face, deoarece imobilul nu era proprietatea ei.

Consiliul raional Drochia, la ultima sa şedinţă, a decis să transmită, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a Consiliului raional, imobilul dat în prorietate Casei de copii de tip familial  „Popescu”. Acum membrii acestei familii numeroase îşi vor ameliora condiţiile de trai.

Cor. „GD”

Ultima actualizare (Joi, 11 Septembrie 2014 17:21)

 

PostHeaderIcon Trei capete de acuzare insumeaza 12 ani si 4 luni de inchisoare

Procuratura raionului Drochia a susținut acuzarea de stat care s-a finisat cu pronunțarea unei sentințe de condamnare pe trei capete de acuzare a cet. Dudnic  Ruslan, născut la 23.09.1977, originar din municipiul Bălţi, cu viză de reşedinţă în satul Glinjeni, raionul Făleşti, domiciliat în oraşul Drochia, str. Constantin Negruzzi, 36. Pedeapsa penală indică 12 ani şi 4 luni închisoare, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Dudnic Ruslan a fost învinuit de comiterea omorului premeditat cu o deosebită cruzime a cet.Ungureanu Mihail Vasile, a.n.1957. Crima a fost săvârşită după consumarea în comun a unei cantităţi exagerate de alcool, fapt ce a cauzat o ceartă între cei doi şi „dezlănţuirea” fizică a acuzatului.

La cauza penală dată au fost conexate în instanţă şi alte două  cauze penale în care Dudnic Ruslan era acuzat de furt şi păstrare de plante ce conţin substanţe narcotice.

Prin sentinţa  din 25.08.2014 Ruslan Dudnic a fost recunoscut vinovat în baza  art.186 alin.(2), 217 alin.(2), 145 alin.(2) lit.a), i) CP, fiindu-i numită pedeapsa penală de 12 ani şi 4 luni închisoare, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Sentinţa este legală.

Iurie VRABII, procurorul raionului Drochia

 
Mai multe articole..
Vizitatori Online?
Avem 6 vizitatori online
Ultimele Comentarii
1i_phone_gl.jpg
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi110
mod_vvisit_counterIeri466
mod_vvisit_counterpe saptamina110
mod_vvisit_counterIn aceasta luna14412
mod_vvisit_counterIn total140714

Avem: 7 vizitatori online
al tau IP: 54.81.166.199
 , 
Azi e: 24 Nov, 2014
Find us on Facebook
Follow Us