Donarea caritabilă poate să facă diferența între viață și moarte

 

Sistemul medical astăzi, și nu numai astăzi, se confruntă cu mari probleme de diferit ordin: boli noi, practic necunoscute, dificultăți medico-sanitare, insuficiență de echipament și medicamente, de finanțe, dar și numărul în scădere a specialiștilor din domeniu, indiciu, la care-și pune umărul și acest COVID nemilos. Astfel, lupta pentru viața omului devine și mai înverșunată, ea necesitând eforturi conjugate, profesionalism și măiestrie, dar și suport sigur din partea cetățenilor.

În orice împrejurimi, în orice condiții, oriunde și oricum, medicii își pun în serviciul sănătății oamenilor toate forțele, exigențele, abilitățilie, experiența, numai ca să ușureze  străduințele și suferințele lor.

În toată republica acum se desfășoară campanii de sensibilizare, de ajutor și susținere a sistemului medical și, respectiv, a pacienților. Una din ele, demarată cu succes de ceva timp, se desfășoară și la Drochia. E vorba de o campanie de donare a sângelui, numită foarte sugestiv: „O picătură de sânge oferă un strop de viaţă”. Ziarul „Glia Drochiană” a relatat în nenumărate rânduri despre voluntarii donator de sânge, despre persoanele, care sunt sensibile la astfel de apeluri, care înțeleg rostul și sensul acestei contribuții esențiale la fortificarea sistemului medical local, dar și la salvarea de vieți omenești.

Campania continua. De sânge sau de plasma medicina mereu are nevoie, acest component vital poate menţine, reîntoarce sănătatea sau chiar viaţa omului. Transfuzia de sânge salvează oamenii ajunși la anaghie, în urma accidentelor, incidentelor, comorbidităților, altor afecțiuni etc.

Oricât de multe campanii de colectare a sângelui s-ar organiza, donarea de sange este întotdeauna necesară și de o importanță majoră: el salvează vieți, prelungește viața, crește calitatea vieții, ușurează chinurile celor ce suferă.

Drochienii sunt receptivi, dau curs apelurilor noastre, periodic vin la Secția de transfuzie a sângelui, unde fac donații generoase – donează sânge pentru cei ce au stringentă nevoie la moment, dar și pentru a completa rezervele pentru situații imprevizibile.

Se întâlnesc unele cazuri, când omul ar dori să doneze sânge, dar nu cunoaște multe din beneficiile, pe care le poate avea ulterior. Astfel, că mai revenim cu unele explicații pentru potențialii viitorii donatori.

Persoanele, car doresc să doneze sânge, trebuie să realizeze, că actul lor poate aduce o mulţime de beneficii. Analizele de sânge gratuite, monitorizarea sănătăţii sau creşterea imunităţii sunt doar câteva dintre ele.

Pe de altă parte, din punct de vedere medical, după recoltarea celor 450 ml de sânge, organismul va regenera cantitatea pierdută, ducând, astfel, la o împrospătare a sângelui şi la o regenerare a celulelor. După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte şi scade riscul de accident vascular sau de paralizie cu până la 30%.

Sunt dovedite riscuri scăzute de cancer, se autoreglează fierul, colesterolul, sistemul imunitar etc.

De sângele donatorilor, dar și de produsele obținute pe baza sângelui donat, au nevoie mai multe categorii de cetățeni, pentru ei trebuie să avem și o bază de sânge cu toate derivatele ei, în caz de necesitate.

Sunt foarte multe categoriile de oameni care au nevoie de sânge. Nevoia este absolut uriașă. Și apare la fiecare pas, pe neașteptate. Sunt peste zece diagnostice, în care este permanentă nevoie de sânge: pacienții canceroși, cu leucemii, cu anemii, cu boli ale sângelui, nașterile cu probleme pentru mamă și făt, arsurile etc.

Pentru acești oameni gestul Dumneavoastră voluntar și necesar de a le salva viața înseamnă totul.

Acest sânge donat din pornire caritabilă poate să facă diferența între viață și moarte.

 Alexandru LEȘENCO, șef, Secția Transfuzie a Sângelui, IP SR „Nicolae Testemițanu”, Drochia

 

 

Lasă un răspuns