Stop, „bocitorilor”, e timpul să acţionăm!

Suntem un popor „bocitor” care așteaptă să vină cineva să-i rezolve problemele, iar noi tot să ne plangem că nu se face nimic. Oare nu este timpul să acţionăm, să facem o schimbare, măcar pentru copiii noștri?!

Andrei Culicov/coolicov.wordpress.com
Doar nu o dată am fost martoră la situaţii când copilul arunca cutia de suc jos, iar mama se făcea că nu a văzut și se comporta de parcă nu s-a întâmplat nimic.

Suntem un popor „bocitor” care așteaptă să vină cineva să-i rezolve problemele, iar noi tot să ne plangem că nu se face nimic. Oare nu este timpul să acţionăm, să facem o schimbare, măcar pentru copiii noștri?!

Dacă alte ţări europene de câţiva ani se confruntă cu criza economică, atunci la noi dintotdeauna sărăcia stă în capul mesei. Îmi pare rău că generaţia mea nu va avea amintiri frumoase despre țară cu orașe prospere, curat și bine amenajat, și, cel mai tragic este, că și copiii noștri trec prin acelaș impas. Cine știe ce le prevede viitorul…să nu fie și mai rău!

Și nu e cazul să căutăm vinovatul, să arătăm cu degetul și să acuzăm, doar noi singuri suntem de vină de tot ce se întâmplă.

Răbdarea pentru noi e frate cu indiferenţa, revolta e egală cu o sticlă de vin, cu cumătrul. Ne este lene să ieșim din zona de confort și să fim un exemplu.

Una e cert și îi motivează pe mulţi: dacă vrei să ajungi cineva, de exemplu, primar, crează-ți un dosar penal și ești în funcţie. Cu cât mai multe cu atât experienţa este mai bogată. Vorbim atâta de corupţie, că nu trebuie de dat șpaga nimănui, că e încălcare de lege, dar în acelaș timp în jurul nostru roiesc sute de euro, mită pentru a da naștere unui copil, pentru a trece fără rând un control medical, etc.

caradvice.com

Cine, de fapt are nevoie de această schimbare? Cum doriţi să creștem o generaţie sănătoasă, când mulţi părinţi tineri fac lucruri care influenţează subconștientul copiilor, care sunt mult mai perceptibili și-i privesc ca pe un model.

Doar nu o dată am fost martoră la situaţii când copilul arunca cutia de suc jos, iar mama se făcea că nu a văzut și se comporta de parcă nu s-a întâmplat nimic. Exemple sunt multe și deocheate. Chiar și simpla prezenţă întrun parc. Cum e posibil să stai alături de copii și să fumezi, să consumi bere sau să scuipi seminţe, să vorbești cu cuvinte urâte fără vreo mustrare de conștiinţă. În timp ce bebelușii de 1-2 ani se joacă și cad deseori cu mânuţele în „curăţenia” care o lasă din urmă acești domni (-mne).

Thinkstock

E mai simplu să arunci gunoiul la nimereală decât să îl pui la coș. Faza este că atunci când le faci observaţie mai că nu te iau la bătaie, cică: „cine ești tu sa îmi impui reguli, trăim într-o țară democrată și face fiecare ce vrea, cui nu-i place să plece.”

Cu așa societate toxică cum vreţi ca să ieșim din mocirla în care trăim? Poate să se schimbe primarii ca manușele, dacă nu se va începe acea schimbare din interiorul nostru, din mentalitatea de bădăran atunci totul este în zadar.

Majoritatea cetăţenilor au fost peste hotarele ţării și știu cum este cultura sau traiul. Mă întreb, cum pot ei să respecte regulile acolo și aici nu?! Reușesc ca prin minune în câteva zile să înveţe a selecta gunoiul pe containere, nu merg cu sticla de alcool în public, nu strigă nimeni la copii, nu vorbesc cuvinte murdare în public, nu scuipă și nu își ridică nimeni tricoul ca să i se vadă burta care a crescut-o toată iarna. Cum de acolo se respectă totul: și legea, și conduita, iar la noi, nu? Oare asta nu este bătaie de joc de țară, de orașul în care trăim? De ce nu luăm ce e mai bun de la ţările vecine și să implementăm la noi?

Dacă vouă nu vă mai pasă de mediul în care vă aflaţi, poate vă gândiţi la copii, care vă privesc ca pe un model și repetă orice gest, cuvânt al vostru, fără ca voi să conștientizaţi fapta.

Puneţi-vă în locul copilului și priviţi lucrurile prin ochii lor. Vă place?

Cristina JITARU

Lasă un răspuns