Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Agricultură  >  Articol curent

Oamenii vor roadă, pământul – ploaie

Prin   /  30 iunie 2015  /  Nici un comentariu  /   145

Lipsa ploilor din ultimele luni au dat bătaie de cap agricultorilor. În ciuda acestui fapt, experţii în agronomie prognozează că mai mult din jumătate de culturi vor avea recoltă bună.

Schimb de experiență dintre Mihail GORBATÂI, Anatolie NICU- FILIP și Veaceslav ȘOTROPA

Schimb de experiență dintre Mihail GORBATÂI, Anatolie NICU- FILIP și Veaceslav ȘOTROPA

Lipsa ploilor din ultimele luni au dat bătaie de cap agricultorilor. În ciuda acestui fapt, experţii în agronomie prognozează că mai mult din jumătate de culturi vor avea recoltă bună.

Dacă la oraş nu prea se acordă atenţie condiţiilor meteorologice atunci la sat, în special pentru agricultori, ele joacă un rol important. E de ajuns o ploaie acidă sau grindină şi se strică toată munca depusă într-un an.

Din păcate, anul acesta, Moldovioara noastra a cam fost ocolită de norii de ploaie, iar toate culturile au avut doar de suferit. Ca în ruleta rusească, jumătate de producţie este bună iar jumătate… Dupa ploile din ultimele zile sperăm să se refacă.

Bucură ochiul şi sufletul lanurile liderului Mihail Gorbatâi din satul Chetrosu, raionul Drochia. Are cu ce se lăuda, SRL „Disetincom” stăpâneşte câmpuri multe – 207 de ha floarea-soarelui, 466 ha de grâu, 281 ha de sfeclă de zahăr şi 223 ha de soia. Aceasta nu e tot, el mai are un SRL, „Andrian-Agro”, care are la bază: 245 ha de soia, 552 ha de floarea-soarelui, 56 ha de sfeclă de zahăr. Ca o pădure verde, curată, fără buruiene arată lanurile de sfeclă de zahăr şi floarea-soarelui. Arată bine şi semănăturile de grâu, care cel târziu pe la 5 iulie, chetroșenii se pregătesc să strângă recolta.

„Oamenii nu trebuie să facă panică că nu au fost ploi. Este adevărat că au fost cam secetoase lunile anterioare, dar aceasta nu a împiedicat la dezvoltarea plantelor de grâu. Boabele de grâu sunt pline, frumoase, aşa că pâinică vom avea anul acesta”, spune Mihail Gorbatâi.

Nu doar grâul este frumos, dar şi sfecla de zahăr, care după spusele lui Alexandru Tcaci, specialist în agricultură, recolta va fi bogată, doar să ne dea Dumnezeu ploaie.

Mihail GORBATÂI încântat de floarea soarelui din Chetrosu

Mihail GORBATÂI încântat de floarea soarelui din Chetrosu

Plantele arată bine în gospodării, cu excepţia câtorva câmpuri. În Valea Stânei la unul din lanurile de soia cu denumirea “Galea”, pământul e uscat, marginile sunt mai rare, comparativ cu anii precedenţi.

„Aşa şi este, printre rânduri sunt crăpături cât palma, lipsa ploilor le-a jucat fiesta câmpurilor noastre. Sperăm ca picăturile de ploaie care au căzut în ultimele zile să le ajute să se dezvolte mai departe”, a zis plin de speranţă, Mihail Gorbatâi.

Chiar dacă ploaia nu a venit tocmai la vreme, culturile din Miciurin sunt într-o stare mai favorabilă. Se bucură sufletul când vede gospodăria lui Anatolie Nicu Filip care are: 114 ha de sfeclă de zahăr, 270 ha de grâu, 54 ha de orz de toamnă şi primăvară, 69 ha de porumb, 68 ha de soia şi 207 ha de floarea soarelui.

De o plăcere e să mergi printre rândurile de sfeclă de zahăr care sunt curate, fără buruiene. Alexandru Tcaci, fiind un bun specialist în agronomie, a smuls câteva fire şi a menţionat: “Chiar dacă nu a fost ploaie, sfecla este frumoasă, iar densitatea plantelor este potrivită, acum să vă ajute Dumnezeu să crească şi să se dezvolte mai departe”. Nu a rezistat mult tentaţiei şi şi-a luat câteva fire de sfeclă de zahăr pentru plăcinte, cică acuma sfecla e tinerică şi e mai dulce.

Mihail Gorbatâi, i-a zis, mai în glumă, mai în serios: “Anatolie, la tine sfecla de zahăr e mai frumoasă ca la nemţi (Südzucker)”.

Anatolie NICU-FILIP

Anatolie NICU-FILIP

Anatolie Nicu-Filip, se mândreşte nu doar cu sfecla de zahăr dar şi cu cele trei soiuri de grâu din Valea Cioarei: „Lastocica”, „Dumbrăviţa” şi „Căpriana”.

În curând, grâul va trebui secerat. Veaceslav Şotropa, şef, secţia sănătate şi bunăstarea alimentelor de la Direcţia Raională Siguranţa Alimentelor, spune: “Grâul aproape că este copt, boabele sunt pline, ceea ce este o bucurie pentru noi toţi, înseamnă că vom avea anul acesta pâine pe masă.”

Toţi specialiştii în agricultură, prezenţi în turul nostru Chetrosu-Miciurin, au remarcat, că în ultimii ani, agricultura e supusă riscului continuu, s-a încălzit planeta, intrăm din iarnă direct în vară, nu mai avem ploile acelea cuminţi de altă dată, ne bate an de an seceta. Unica noastră şansă e în irigare şi în tratarea cu îngrăşăminte. Rămâne ca în continuare liderii să depună muncă şi străduinţă din zori şi până în noapte.

Pe această notă, le doresc tuturor multă sănătate, iar Dumnezeu să ne păzească tot ce am crescut până în prezent şi să ajungem cu bucurie la sfârşitul acestui an agricol.

Cristina JITARU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Parcările din centrul oraşului se extind pe ditamai metri lungime

Parcarea „autorizată” din piaţa centrală a oraşului Drochia

Citeşte mai mult →