Gramatica, pe muchie de cuţit

Oraşul Drochia este, fără îndoială, frumos. Totodată, unele detalii ştirbesc din aspectul îngrijit al urbei.

03121501_GD

Greşelile gramaticale din unele instituţii publice sau de pe panourile stradale scrijelesc aspectul estetic al oraşului, dar mai vorbesc şi despre cultura noastră.

Locul cel mai aglomerat din oraşul nostru este Gara Auto. Din anunţul afişat la ghişeele gării, călătorii află că „persoanele cu „dezabilităţi” sunt deservite fără rând”. Deşi scris incorect, acest privilegiu bucură persoanele vizate, adică cele cu dizabilităţi.

03121502_GD03121504_GD03121503_GD

De pe panoul atârnat în holul IMSP „Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”, de asemenea un loc cu multă lume, aflăm că în cadrul acestei instituţii activează Secţia de „anestzie” şi terapie „intesivă”. Două greşeli într-o propoziţie din cinci cuvinte. Nu ştim ce e la mijloc: absenţa cunoştinţelor gramaticale sau graba. Dacă admitem că cele menţionate sunt „rodul” neatenţiei şi grabei, atunci următoarele două anunţuri, afişate în aceeaşi instituţie chiar te lasă mască: „Neprezentarea documentelor sus-menţionate, medicul acordă consultaţii contra-plată cu achitarea în casa spitalului cu semnarea acordului de către pacient”, „Marţi zi de copii şi de gravide”.

Fără comentarii.

Marcela VOVC

Lasă un răspuns