Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Pictura bizantină ne cheamă la credinţă (foto)

Prin   /  5 decembrie 2015  /  Nici un comentariu  /   304

Lucrările la Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din s. Chetrosu sunt în plină desfăşurare.

Pictorul român Viorel NEAGU, în profund proces de creaţie ortodoxă. © Maria JOSANU

Pictorul român Viorel NEAGU, în profund proces de creaţie ortodoxă.
© Maria JOSANU

Pictura din toate lăcaşele sfinte poartă încărcătura unei profunde credinţe. Nu este o excepţie nici Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din s. Chetrosu. Pictat în stil bizantin, sfântul lăcaş reprezintă un unicat printre celelalte edificii ortodoxe din raion.

Biserica cu pictură bizantină. © Maria JOSANU

Biserica cu pictură bizantină.
© Maria JOSANU

GD_051215_foto_Maria-Josanu_3Pictorul roman Viorel Neagu s-a străduit să-şi pună în lucrările sale întregul talent şi toată pasiunea.

— Prin pictura bizantină a parohiei, – ne-a mărturisit Viorel Neagu, – noi nu am urmărit înfrumuseţarea sau împodobirea lăcaşului de cult. Or, la biserică nu se vine precum într-o galerie de artă. „Sfânta Cuvioasa Parascheva” are tendinţa de a reda stilul tradiţional al bisericilor româneşti. Prin munca noastră ne-am dorit să redăm totalitatea, integritatea sentimentelor ortodoxe, ce sunt căutate de cei care păşesc pragul casei lui Dumnezeu. Pictura bisericească trebuie să ne îndemne a ne aminti de faptele creştine, care ne cheamă la sfânta şi dreapta credinţă. Este de netăgăduit rolul major al picturii bisericeşti în educaţia duhovnicească şi înţelegerea lucrării dumnezeieşti în oameni şi între oameni pentru mântuirea lor. Pictura bizantină ne cheamă să înfrumuseţăm sufletul şi viaţa noastră prin iubire milostivă şi sfinţenie.

Slujba duhovnicească la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din s. Chetrosu. © Maria JOSANU

Slujba duhovnicească la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din s. Chetrosu.
© Maria JOSANU

Enoriaşii din sat şi satele vecine vin la parohia noastră nu numai pentru a admira pictura, dar şi pentru a  primi mesajul de chemare a omului la rugăciune şi la comuniune cu Dumnezeu şi cu Sfinţii lui, pentru a deveni mai buni, mai milostivi, mai îngăduitori.

GD_051215_foto_Maria-Josanu_4GD_051215_foto_Maria-Josanu_5

Avem toată încrederea că Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, oblăduită de parohul ei, preotul Ion Codreanu, va fi să păstreze, să promoveze şi să transmită generaţiilor prezente şi viitoare unitatea şi frumuseţea duhovnicească a picturii bisericeşti, ca pe o lumină a comuniunii liturgice ortodoxe între generaţii şi etnii diferite.

GD_051215_foto_Maria-Josanu_6GD_051215_foto_Maria-Josanu_7

Ţinem să menţionăm că pentru activitate gospodărească şi misionară bogată părintele Ion Codreanu a fost decorat cu distincţia bisericească „Crucea cu pietre scumpe”.

Pentru perioada rece a anului pictarea bisericii a fost stopată. Lucrările urmează a fi reluate în primăvara lui 2016.

Maria JOSANU, s. Chetrosu
foto Maria Josanu

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Машина „скорой помощи” после аварии

Жуткая авария по вине пьяного водителя

Citeşte mai mult →