Reală perspectivă de muncă şi activitate

Marin Dediu, 25 ani. Absolvent al Universităţii Agrare de Stat din Republica Moldova, specialitatea contabilitate. Agronom şi contabil la SRL „Dealul Ochiulalbean”.
Căsătorit. Soţia – studentă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Marin DEDIU
Marin DEDIU

— Marin, eşti unul dintre puţinii tineri care, după studii de contabilitate, a preferat să revină la baştină şi încă să se încadreze în sectorul agrar, considerat de mulţi semeni de ai dumitale, unul fără perspective. Cum s-a făcut?

— Întâi de toate, trebuie să ştiţi că am făcut studii din contul SRL „Dealul Ochiulalbean”. Propunerea a venit din partea lui Victor Zbancă, directorul întreprinderii agricole. Aveau nevoie de contabil şi au decis ca el să fie unul băştinaş. Evident, după facultate m-am încadrat în muncă în gospodăria ce mă învăţase. De altfel, chiar mi-am şi dorit mult să lucrez sub conducerea lui Victor Zbancă.

— De ce?

— Am crescut între ochiulalbeni şi nu mi-au fost străine istoriile de succes înregistrate de „Dealul Ochiulalbean”. În sat se vorbea mult și cu stimă despre Victor Zbancă. De felul meu sunt un om căruia îi place să muncească în linişte şi calm. Un astfel de loc de muncă mi-l vedeam anume în această gospodărie. Acum iată-mă aici deja de câţiva ani. Sunt bine şi muncesc cu tragere de inimă.

— Directorul întreprinderii îmi spunea că te descurci foarte bine în două funcţii.

— Încerc să fac faţă nu doar în calitate de contabil, dar şi ca agronom. Nu mi-e greu, pentru că la Universitatea Agrară am studiat nu doar contabilitatea, dar şi agronomia, horticultura etc. Mi-a prins bine. Acum, datorită practicii nemijlocite, mi-am aprofundat cunoştinţele. Mă ajută şi directorul. De la dumnealui învăţ multe: de la agricultură, relaţii omeneşti, chestiuni legate de viaţă, până la discuţii despre istorie, patriotism, politică. Ceea ce cunosc şi cel care sunt acum datorez în mare parte dânsului.

— „Dealul Ochiulalbean” a fost totdeauna o gospodărie-model.

— Ştiţi de ce?

— Aş avea nişte opinii…

— Opinia este doar una: pentru că SRL „Dealul Ochiulalbean” a fost creată, organizată după chipul şi asemănarea conducătorului. Precum Victor Zbancă este un om gospodăros, responsabil, disciplinat, insistent, un permanent învingător, astfel a devenit și întreprinderea în fruntea căreia se află.

— Care este potenţialul actual al întreprinderii?

— O încep de la oameni, pentru că ei sunt suportul principal al gospodăriei. Atâta timp cât la „Dealul ochiulalbean” vor lucra mecanizatori şi agricultori ca Veaceslav Anton, Victor Cărăruş, fraţii Ilie şi Valeriu Dobrograi, Lilian Guţu, Leonid Morari, Silvian Ştirbatii, întreprinderea va fi una de succes. În al doilea rând, e de menţionat arsenalul tehnic de care dispunem. Avem tehnică şi utilaj agricol foarte serios, cu randament înalt, cu capacităţi şi posibilităţi tehnice deosebite, moderne. Astfel că oamenii, între care şi cei 765 cotaşi, împreună cu tehnica, formează o mare putere, care, sub o conducere pricepută, nu poate să nu aducă rezultate bune.

— Care au fost ele în 2015?

— Deşi, departe de a fi prielnic pentru agricultură, anul trecut rentabilitatea gospodăriei a fost de circa 25%. Cele 1218 hectare de terenuri agricole deţinute de „Dealul Ochiulalbean” au rodit conform condiţiilor meteorologice, dar, relativ, bine.

— Se aude, că şi în anul curent ar putea să existe probleme pentru agricultură.

— Dacă e să judecăm după umiditatea din sol, după starea culturilor de toamnă, pronosticul nu e unul calmant. Speranţa ne este în precipitaţii, dar şi în paza de geruri. Celelalte oportunităţi, necesare pentru continuitate, gospodăria noastră le are şi ele sunt temeinice, de neclintit.

— Pot să cred că şi tu, familia ta, v-ați stabilit temeinic la baştină?

— Cu toată siguranţa! Am şi pornit să ne construim o casă a noastră. Cred, o poate spune oricine care lucrează la SRL „Dealul Ochiulalbean”: aici există o reală perspectivă de activitate şi trai.

A intervievat, Liuba BULGARU

Lasă un răspuns