Ecografia este neinvazivă

Medicul Nicolae Moțoc este unul dintre reprezentanții medicinii drochiene care nu prea are nevoie de multă prezentare. Are un stagiu solid de activitate, timp, în care a efectuat zeci de mii de examinări ecografice, în urma cărora pacienții au putut beneficia de un tratament corect. Stă zi de zi în semiîntunericul cabinetului, examinează pacienții, urmărind cu mare atenție imaginile de pe ecran și dictându-i asistentei concluziile. Astfel zi de zi, peste 30 de ani. Deunăzi am realizat acest interviu.

Medicul Nicolae Moțoc
Medicul Nicolae Moțoc

— Dle doctor, ce este ecografia?

— Ecografia sau sonografia, sinonimă cu ultrasonografia, este o metodă imagistică care ajută la vizualizarea diferitor organe ale corpului uman. În prezent, reprezintă cea mai des utilizată metodă din imagistica medicală. Este neinvazivă, nedureroasă, nu are efecte adverse întrucât utilizează ultrasunetele.

— Apropo, unii au temeri față de această investigație.

— Nu au dreptate pentru că nu există nici un pericol. Ultrasonografia nu este nocivă, este rapidă, simplă și sigură. Ultrasunetele sunt nişte vibraţii mecanice, nesesizate de auzul uman. Nu dăunează sub nici o formă organelor.

— Pacientul imediat are la mână concluziile.

— Da, asta pentru că imaginile ecografice se obţin în timp real, fiind uşor de vizualizat şi de analizat structura, mişcarea, dar şi posibilele disfuncţii.

— Care sunt organele „vizualizate”?

— Multe: glanda tiroidă şi glandele paratiroide, glandele mamare, organele abdominale (ficat, vezică biliară, splină, pancreas, rinichi, vezică urinară), organele pelviene (uter, ovare, prostată), sarcina.

— Cu referință la ultima, sarcina, nici fătului nu dăunează examenul ultrasonografic?

— Nici fătului, nici mamei care îl poartă. Întrucât ultrasonografia nu are contraindicaţii, ea este destinată, în special, femeilor însărcinate. Metoda permite evaluarea sarcinii şi monitorizarea dezvoltării intrauterine a fătului, lungimea embrionului, mişcările acestuia, dar şi primele bătăi ale inimii. De aceea ultrasonografia poate fi efectuată fără nici o restricţie şi de câte ori este nevoie atât de femeile însărcinate, de copii, cât şi de adulţi şi vârstnici, întrucât nu emană radiaţii.

— Câți pacienți primiți zilnic?

— În ultimul timp numărul lor a crescut, se întâmplă să avem și sub sută.

— Care sunt maladiile ce le depistați?

— Au devenit frecvente hepatitele, colicistitele, pancreatitele, prostatitele.

— Cum e când o gravidă aude pentru prima dată bătăile inimii copilașului?

— Bucuria și fericirea umple acest cabinet și sufletele celor din interiorul lui.

— Și al Dumneavoastră?

— Dar cum altfel?!

— Primiți doar sute de femei însărcinate?

— Exact de atâtea ori mă și bucur. Se va naște un om doar.

— Cum și-ar dori ecografistul Nicolae Moțoc să încheie acest interviu?

— Chiar vroiam să vin cu un îndemn către populație de a face examinare ecografică la cea mai mică suspiciune, la cel mai neînsemnat deranj.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns