Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Pensiile vor fi indexate

Prin   /  19 martie 2016  /  Nici un comentariu  /   24

De la 1 aprilie 2016 pensiile vor fi indexate cu 10,1%. Această decizie a fost luată la şedinţa Guvernului Republicii Moldova din 12 martie, curent.

În așteptarea pensiei la ghișeu

În așteptarea pensiei la ghișeu

Potrivit Legii nr.156-XIV din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat coeficientul de indexare în 2016 este calculat reieşind din creşterea salariului mediu pe ţară în 2015 în comparaţie cu anul 2014 de 10,5% şi creşterea indicelui preţurilor de consum în 2015 în comparaţie cu anul 2014 de 9,7%.

Astfel, de la 1 aprilie vor fi indexate următoarele categorii de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate; de urmaş; pentru vechime în muncă. De asemenea, va fi indexată pensia deputaţilor, a membrilor de guvern, funcţionarilor publici, aleşilor locali, procurorilor, unor categorii de angajaţi din domeniul culturii doar pentru partea de pensie care se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat (50% din pensia stabilită).

De la 1 aprilie 2016 se indexează: cu 10,1% pensia cetăţenilor care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobâl; cu 9,7% – compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare.

În raionul Drochia peste 22 mii de beneficiari se vor bucura de astfel de indexaţii.

Cheltuielile pentru plata acestor pensii sunt suportate de la Bugetul de Stat.

Valentina CECAN,
şef-adjunct, CTAS Drochia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Orchestra de muzică populară, conducător artistic Larisa CIOBANU-SĂRBUŞCĂ

Şcoala de muzică împlineşte jumătate de veac

Citeşte mai mult →