Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Satul Hăsnăşenii Mari are muzeu

Prin   /  10 aprilie 2016  /  Nici un comentariu  /   208

Satul Hăsnăşenii Mari este una dintre cele mai vechi localităţi din raionul Drochia. Conform datelor istorice, colectate de profesorul Ion Buga şi incluse în istoria de răzeşi a satului, Hăsnăşenii Mari a fost atestat documentar în 1426.

Valeriu VARMARI, primar, s. Hăsnăşenii Mari

Valeriu VARMARI, primar, s. Hăsnăşenii Mari

Valeriu Varmari, primarul satului, consideră de mare valoare istoria localităţii. De aici şi idea creării unui muzeu al localităţii.

 

— Domnule primar, cui aparţine iniţiativa?

— Fondatorul satului a fost boierul Hasnaş, de la care a şi pornit numele localităţii.

Meritul lui a fost, că s-a îngrijit mereu de dezvoltarea socială a localităţii. Astfel, pe lângă grajduri, case, alte obiecte a fost edificat un lăcaş sfânt, ce are acum peste 150 ani. Peste o sută de ani are şi clădirea fostei şcoli. Mai păstrând încă pecetea acelor timpuri acest edificiu este tocmai bun pentru un muzeu al satului.

La propunerea lui Ion Buga, băştinaş din Hăsnăşenii Mari, şi la iniţiativa unor săteni, această chestiune a fost propusă spre discuţie consilierilor locali încă în prima jumătate a anului 2015. Ei au decis ca în această clădire istorică să fie plasat muzeul satului. Dar fără a suporta cheltuielile.

— Deci, în bază de voluntariat?

— Mai mult da, toţi entuziaşti. Directorul Grigore Capcelea, care ţine foarte mult la istoria satului, s-a inclus activ în crearea acestui edificiu istoric, dar numai cu forţele proprii este aproapte imposibil să reuşim. Avem nevoie de investiţii serioase.

— Întreprindeţi ceva concret în această direcţie?

— Am aplicat deja două proiecte, dar răspuns încă nu avem. Acum ne pregătim de înfrăţire cu localitatea Leţcani, Iaşi, în contextul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. Această comună a fost fondată cu un an mai devreme ca a noastră şi tot de boierul Hasnaş. Pe această cale sperăm să putem atrage fonduri pentru reparaţia clădirii.

— Aveţi susţinători din afara comunităţii?

— Recent au venit să se documenteze doi băştinaşi de-ai noştri: profesorul Ion Buga şi ex-vice-ministrul Emil Ţăruş. Ei au studiat minuţios starea clădirii, au făcut şi propuneri concrete cum ar trebui să arate odăile unui viitor muzeu, ce se preconizează să devină unul regional. Iar Mihai Ursu, directorul general al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie naturală din Chişinău, ne acordă ajutor concret la pregătirea pachetului de documente pentru înregistrarea la Ministerul Justiţiei.

— Cum au reacţionat locuitorii satului la această idee?

— Unii locuitori deja au donat muzeului primele exponate. Prin gospodăriile lor s-au mai păstrat lucruri istorice, ce-şi vor găsi un loc de cinste în viitorul muzeu al satului Hăsnăşenii Mari.

Pentru conformitate, Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Trofim BRINIȘTER, Galina BAIDAUZ, Lucia RUSANOVSCHI, Lucia POPOVICI, Nina MIHAI, Iulia ARAMĂ cu administrația raionului

La straja sănătăţii oamenilor

Citeşte mai mult →