Un primar pe măsură spre o societate mai bună

Acum un an, Petru Bărbieru a devenit primar al satului Ţarigrad şi deja a reuşit să-şi traseze obiectivele principale pentru prosperarea acestei localități. Un om este respectat pentru binele pe care îl face pentru societate, iar Petru Bărbieru este iscusit în toate.

Petru BĂRBIERU, primar, s. Țarigrad
Petru BĂRBIERU, primar, s. Țarigrad

Acum un an, Petru Bărbieru a devenit primar al satului Ţarigrad şi deja a reuşit să-şi traseze obiectivele principale pentru prosperarea acestei localități. Un om este respectat pentru binele pe care îl face pentru societate, iar Petru Bărbieru este iscusit în toate.

 

— De când activaţi în postura de primar, ce schimbări s-au produs în satul Ţarigrad?

— Perioada mea de activitate în funcție de primar, este destul de scurtă. Un an de mandat e prea puțin pentru a spune multe. Recunosc, a fost un an complicat, nu din motiv că nu aş avea practică de muncă sau nu aş cunoaşte administraţia publică locală, dar pentru că aşa sunt timpurile. Să spun că am răsturnat dealuri, nu pot. Orice început e complicat, însă cu puţin efort ne atingem scopurile propuse.

— Care sunt problemele cele mai frecvente din activitatea dvs?

Acele care urmează a fi rezolvate, dar, din păcate, nu eşti în stare, nu ai posibilitate. Sunt multe lucruri ce s-au transformat în obișnuință și aceste lucruri, trebuie spuse în faţă. Nu toţi conştientizează că trăim într-o societate care se autogestionează. Uite asta ar fi cea mai mare problemă.

— Ce calităţi ar trebui să posede un bun primar?

— În primul rând, să aibă cei şapte ani de acasă, să nu-i lipsească ambiţia, dar și onestitatea. Necesară, dar absolut necesară, este experienţa de lucru, și nu neapărat în administraţia publică locală.

— După părerea dvs., locuitorii satului sunt mulţumiţi de efortul pe care le depuneţi zi de zi?

— La începutul mandatului meu, acoperişul clădirii administraţiei publice locale era în construcţie. Adică, primarii s-au schimbat, însă lucrările au decurs mai departe şi deja sunt finisate. Acum avem un proiect de reconstrucţie a clădirii administrative în întregime, care e dat la verificare. Cel mai important este că în clădirea primăriei va fi amplasat şi Centrul de sănătate. Cu toţii cunoaştem că acestă instituție, deocamdată, se află în clădirea Casei de cultură, unde nu sunt condiţii şi comodităţi.

— Care sunt obiectivele pe care le-aţi trasat pentru următorii ani?

— Cum am spus anterior, este important să continuăm şi să finalizăm lucrările de reparaţie a clădirii administrative, unde la primul nivel o să fie Centru de sănătate, iar la nivelul doi, primăria şi serviciile desconcentrate. Ne străduim să câștigăm careva proiecte. Dacă nu ne reușește cu proiectele, atunci cu banii proprii trebuie să iniţiem lucrările de construție a unui sistem de canalizare. Trebuie să menționez, că satul Ţarigrad este aprovizionat cu apă în întregime şi acum a venit rândul sistemului de canalizare centrală. Nu închidem ochii la nimic. Avem „luate la condei” încă multe lucruri necesare a fi realizate pentru binele consătenilor și prosperarea localității, între ele și reparația unor drumuri deteriorate. Vom face tot posibilul ca să atingem şi acest obiectiv.

Ala GUSAC,
studentă, jurnalism și științe ale comunicării, USM

Lasă un răspuns