Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Agricultură  >  Articol curent

Monitoring-ul fitosanitar stă la baza agriculturii

Prin   /  18 iulie 2016  /  Nici un comentariu  /   363

La 12 iulie curent, inspectorii Direcțiilor Raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) din nordul RM au fost instruiți cum să monitorizeze, depisteze și să determine gradul de dăunare și infectare a culturilor de câmp de către organismele nocive.

La 12 iulie curent, inspectorii Direcțiilor Raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) din nordul RM au fost instruiți cum să monitorizeze, depisteze și să determine gradul de dăunare și infectare a culturilor de câmp de către organismele nocive.

Evenimentul s-a desfășurat pe câmpurile producătorilor agricoli din satele Nicoreni și Țarigrad. Organizatorul, Agenția pentru Siguranța Alimentelor, a invitat reprezentanții ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Chișinău pentru a discuta cu inspectorii DRSA din Drochia, Râșcani, Soroca, Ocnița, Briceni, Edineț, Glodeni, Telenești, Sângerei, Florești, Dondușeni ș.a., precum și cu agenți economici din domeniul agriculturii din raionul Drochia în cadrul seminarului „Monitorizarea și combaterea organismelor dăunătoare pe baza de prognoză și avertizare la culturile de câmp”.


Participanții au examinat plantele de viță de vie, soia, floarea soarelui, grâul de toamnă, sfecla pentru zahăr, porumbul și livezi de mere. Spre regret, condițiile climaterice din acest an au favorizat dezvoltarea organismelor nocive, provocând un spectru larg de boli și dăunători la toate culturile agricole. În urma investigațiilor, la SRL „Agrosalvia” și GȚ „Târnovschi Tudor” din s. Nicoreni, și SRL „WeTradeAgro”, s. Țarigrad, au fost depistate așa boli, ca: mana, făinarea, cicadea, molia mineiră a sfeclei, bacterioza, fomoza, fomopsis ș.a. Directorilor acestor întreprinderi vor fi emise buletine de avertizare unde vor fi indicate măsurile și metodele de combatere a organismelor nocive. Urmează a fi verificate culturile restul producători agricoli. Agenții economici, care nu au întreprins măsuri la timp de prevenire și combatere a bolilor și dăunătorilor, vor pierde atât din cantitatea, cât și calitatea recoltei.


În cadrul seminarului, Vasile Voineac, doctor habilitat în agricultură, a avertizat inspectorii și producătorii agricoli despre posibila apariție a unui nou și poate cel mai periculos dăunător de carantină în cultura porumbului – viermele vestic al rădăcinelor de porumb. Dat fiind faptul, că semănăturile porumbului anual ocupă a cincea parte din suprafața terenului arabil în RM, specialistul de la Chișinău a specificat, că pătrunderea acestui dăunător ivaziv prezintă un pericol economic pentru țara noastră. Iar cheltuielile anuale legate de efectuarea măsurilor de protecție contra acestui dăunător ar constitui până la un milliard de dolari.


Eugeniu Grigoraș, șef, secția Sănătatea Plantelor și Control Semincer din cadrul DRSA Drochia, a anunțat, că în Europa viermele vestic a cucerit deja 22 țări, inclusiv România și Ucraina. În acest context, specialistul de la Drochia cheamă populația, în special deținătorii de terenuri unde se practică monocultura (semănatul mai multor ani la rând a porumbului) să fie mai precauți, iar la depistarea simptomelor prezentate în imaginea de mai sus, să informeze în mod de urgență DRSA Drochia sau autoritățile publice locale (primăria) pentru delimitarea zonelor de focar.

 Nelly CIOBANU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Trofim BRINIȘTER, Galina BAIDAUZ, Lucia RUSANOVSCHI, Lucia POPOVICI, Nina MIHAI, Iulia ARAMĂ cu administrația raionului

La straja sănătăţii oamenilor

Citeşte mai mult →