Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Chetroşenii şi rebrişorenii au devenit fraţi (FOTO-VIDEO)

Prin   /  10 septembrie 2016  /  Nici un comentariu  /   1.726

Recent, o delegaţie din comuna Rebrişoara, Judeţul Bistriţa Năsăud, România, a efectuat o vizită în satul Chetrosu pentru a semna un acord de înfrăţire între cele două localităţi.

Recent, o delegaţie din comuna Rebrişoara, Judeţul Bistriţa Năsăud, România, a efectuat o vizită în satul Chetrosu pentru a semna un acord de înfrăţire între cele două localităţi.

Evenimentul de înfrăţire a avut loc în cadrul proiectului „Lumea văzută prin ochii prietenilor de peste Prut”.

Din delegaţia rebrişoreană au făcut parte Viorel Clapău, primarul comunei, împreună cu soţia dumisale, soliştii de muzică populară Oniţa Ciuta şi Robert Rebrişoreanu, membrii ansamblului folcloric „Izvoraşul”, dar şi preotul Cristian Pomohaci, paroh al bisericii din Moşuni, judeţul Mureş, care mai e şi un talentat interpret de muzică populată şi religioasă.

— Scopul iniţierii şi, mai apoi, implementării cu multă osârdie şi mare drag a acestui proiect, — ne-a mărturisit Viorel Clapău, primarul din Rebrişoara, — a fost de a face un schimb cultural, un parteneriat de colaborare atât între instituţiile de învăţământ din satul Chetrosu şi comuna Rebrişoara în cadrul proiectului „Lumea văzută prin ochii prietenilor de peste Prut”, cât şi între cetăţenii celor două comune întru trasarea unor frumoase relaţii de prietenie frăţească. Nu mai zic aici despre temeinica colaborare ce am însăilat-o şi urmează să o dezvoltăm între cele două primării, între consiliile sătesc şi comunal, — a mai adăugat primarul român.

La rândul său, Ion Prodan, primarul satului Chetrosu, a stăruit să menţioneze:

— Această prietenie şi colaborare cu locuitorii unei minunate localităţi transilvănene a apărut exact precum apar frumoasele descoperiri dintre neamuri: din cerul curat, pe pământul reavăn şi purtată de oameni de un suflet, o inimă şi un sânge. Nimic mai de nădejde decât relaţiile, în care nu oamenii se aleg reciproc, ci destinul îi uneşte, — a conchis primarul chetroşean.

Un spectacol deosebit s-a desfăşurat la 31 august curent, la Casa de cultură din satul Chetrosu, în cadrul Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”.

Dedicat unui eveniment important şi cu adevărat istoric — oficializarea relațiilor de înfrăţire a localităţilor Chetrosu şi Rebrişoara, evenimentul a adunat la un loc multă lume sufletistă de pe ambele maluri ale Prutului, toţi dornici de a se cunoaşte reciproc şi de a se avea de neamuri.

La frumoasa manifestare, pe lângă edilii de la Chetrosu şi Rebrişoara, au mai fost prezenți Igor Grozavu, vicepreşedinte al raionului Drochia, consilieri din ambele localităţi, adică din consiliile sătesc şi comunal, colective folclorice, interpreţi autohtoni şi români.

Sala de spectacole a Casei de cultură, de altfel, cea mai frumoasă, amenajată şi gospodăreşte renovată instituţie culturală din raion, a fost ajustată precum o Casă Mare: covoare din lână curată, lăicere viu colorate, prosoape din tort cu bumbac, apoi vâzdogi, busuioc, coşuri cu fructe şi legume…

La demararea programului muzical-artistic mai întâi au fost omagiate Simbolurile de Stat ale Republicii Moldova şi României, Drapelul și Imnul.

Apoi, pentru consfinţirea prin semnare şi ştampilare a acordului de înfrăţire, în scenă au urcat primarii localităților, care au adresat şi câte un mesaj publicului spectator.

— Pentru înfrăţirea acestor două localităţi, — a spus Ion Prodan, primarul de Chetrosu, — nu au fost necesare tratative speciale şi nici discuţii de lungă durată. Precum orice lucru frumos vine din adâncul inimii, la fel şi decizia de înfrăţire cu prietenii noştri din Rebrişoara, a apărut spontan şi, principalul, de comun acord. Mă bucur mult că această iniţiativă a aflat o susţinere sinceră şi din partea Consiliului local Chetrosu, a locuitorilor satului nostru. Sunt sigur că aceste relaţii vor fi să continue prin tinerii localităţilor noastre, prin elevii instituţiilor de învăţământ, care deja au devenit buni prieteni. Rămânem recunoscători colegilor noştri rebrişoreni pentru pasul făcut întru întâmpinare şi pentru dorinţa de-a ne avea de neamuri, — a încheiat Ion Prodan pe un ton emotiv.

Viorel Clapău, primarul de Rebrişoara, a fost nu mai puţin emoţionat în luarea sa de cuvânt.

— Ne aflăm pentru a doua oară în această frumoasă localitate, — a declarat edilul român. — Însă chiar de la prima vizită ne-am convins că în satul Chetrosu ne simţim ca între ai noştri. Or, vorbim aceeaşi limbă, avem obiceiuri comune, o unică sfântă credință, dar mai avem și aceleași aspirații și, nu în ultimul rând, o sinceră și caldă dorință de înfrățire, de înnemăluire. Tocmai de aceea, dublă și mult profundă bucuria noastră astăzi, la săvârșirea acordului de înfrățire. Felicitări tuturor cu acest eveniment important atât pentru localitățile noastre, cât și pentru țările noastre. Doamne ajută!

Menționăm că un rol aparte în inițiativa de înfrățire chetroso-rebrișoreană apar-ține soților Maria și Vasile Josanu, o familie de oameni gospodari din sat pentru care prosperarea localității și bunăstarea consătenilor, inclusiv culturală, este o atitudine și un scop.

Încă unul din momentele emotive din cadrul acestei manifestări a fost evoluarea distinșilor interpreți Arsenie Butnaru și Cristian Pomohaci, completați de horele și sârbele dansate cu mult har de către „Mărunțica” de la Chetrosu și „Izvorașul” de la Rebrișoara.

La final, frații de neam și de suflet s-au despărțit pentru a se reîntâlni cât de curând.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

(De la stânga) Andriana ȚURCAN, Ana FILIP, Gabriela VATAMANIUC și Oleg BERZOI s-au pronunţat vis-à-vis de lecturarea cărţilor

Darul vacanţei – lectura

Citeşte mai mult →