Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

O tablă a viitorului. Dar şi a prezentului

Prin   /  25 octombrie 2016  /  Nici un comentariu  /   1.216

O tablă căreia i-au fost ataşate elemente digitale a devenit una interactivă, cu un set de instrumente potrivite pentru orice tip de învăţământ şi pentru orice obiect.

O tablă căreia i-au fost ataşate elemente digitale a devenit una interactivă, cu un set de instrumente potrivite pentru orice tip de învăţământ şi pentru orice obiect.

A fost o noutate folosită de profesori, dar care-i încântă pe elevi, ce ascultă lecţia şi însuşesc materia în format digital. Tabla interactivă nu demult era considerată o tablă a viitorului. Dar deja nu mai este. Ea în foarte scurt timp a devenit a prezentului.

picture-270Ion Chiprisean este un profesor tânăr ce predă biologia la IP LT „M.Eminescu” din oraşul Drochia.

„În cei câţiva ani de activitate a demonstrat abilităţi profesionale foarte bune, — ne relată Sergiu Vrabie, directorul instituţiei. — Pe lângă faptul, că tinereţea este o bogăţie ce emană energie creatoare, Ion este un băiat cu perspectivă. Şi chiar ne vine să credem, că pedagogia este vocaţia lui”.

Ion a pregătit colective de elevi la biologie şi la educaţia ecologică, utilizând, desigur, tehnologiile informaţionale. Discipolii lui au participat şi s-au manifestat deja la olimpiadele raionale şi republicane.

Valentina Chistruga: „Ne pare foarte bine că Ion este un pedagog activ, dornic să cunoască cât mai multe, dar şi să transmită elevilor cunoştinţele acumulate. Când în liceu a demarat proiectul „Conectează-te!”, el printre primii, împreună cu elevii, a pornit implementarea lui. Este foarte responsabil în tot ceea ce face”.

Recent în IP LT „M.Eminescu” a fost organizat un seminar raional al profesorilor de biologie din raion cu tematica „Metode şi tehnici de utilizare a TIC-ui pentru asigurarea calităţii în cadrul studierii biologiei”. Ion Chiprisean, profesor de biologie, a demonstrat la o oră de biologie în clasa a XII “b” „Moştenirea caracterelor în cazul interacţiunii genelor”, la care au participat 26 de profesori de biologie din raion. „Forma interactivă de lucru la ore ne ajută să argumentăm cunoştinţele mai detaliat, mai extins prin informaţii vizuale, ilustraţii”, — se dădu cu părerea Elena Şmigon, cl. XII „b”. “Rezolvăm probleme, diverse teste, dar această formă este mai eficientă şi mai uşor de sesizat decât lucrul pe hârtie. Lucrăm la calculatoare, dar în clasă avem un monitor mare”,- îşi completă colega Vadim Cotic.

În continuare profesorii-participanţi la seminar au devenit elevi. Deja dânşii au ocupat locurile în faţa calculatoarelor, iar tânărul profesor Ion Chiprisean la tabla interactivă i-a ajutat să înveţe cum să elaboreze un test la biologie pentru discipolii lor şi cum să interactiveze cu elevii.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Renaşterea femeii: resurse interioare, încredere,
independență în gândire, discernământ în acţiune

Renaşterea femeii: resurse interioare, încredere, independență în gândire, discernământ în acţiune

Citeşte mai mult →