Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Finalizarea proiectului privind îmbunătățirea sistemului de epurare în or. Drochia

Prin   /  27 decembrie 2016  /  Nici un comentariu  /   522

premiantii-concursurilor-ecologice

Premiantii concursurilor ecologice

Pentru a construi o staţie de epurare în or. Drochia şi a repara staţia de epurare din or. Cernăuţi din Ucraina a fost elaborat Proiectul „Îmbunătăţirea situaţiei ecologice a bazinelor Prut şi Nistru, prin îmbunătăţirea sistemelor de epurare a apelor uzate în Cernăuţi şi Drochia”, Proiectul a fost depus pentru finanţare la Programul Operaţional Comun “România — Ucraina — Republica Moldova 2007-2013” finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.

alexandru-mereniuc-stefan-premiul-i-concursul-mini-proiectelor

Alexandru MERENIUC (stefan), premiul I, concursul mini proiectelor

În Proiect participă un Aplicant — Consiliul orăşenesc Cernăuţi (Ucraina) şi trei Parteneri: Centrul Bucovinean pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din or. Cernăuţi (Ucraina); Consiliul Judeţean Suceava (România) şi Consiliul raional Drochia (Republica Moldova).

Consiliul raional Drochia a acceptat implementarea proiectului conform Deciziei nr. 4/1 din 23 septembrie 2013 cu privire la participarea raionului Drochia în Proiectul MIS-ETC 1535.

Reieşind din informaţiile privind instalaţiile de epurare din or. Drochia, în proiect a fost propusă construcţia unei noi staţii de epurare moderne cu aplicarea tehnologiei de epurare biologică a apei cu o capacitate de 400 m3/zi. În procesul utilizării construcţiilor existente capacitatea staţiei de epurare poate fi mărită, în concordanţă cu volumul finanţării obiectivului.

La 18.12.2013 a fost semnat Contractul de grant nr. 96189, pentru finanţarea Proiectului între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România (în calitate de Autoritate Comună de Management al POC „Ro-Ua-Md 2007-2013”) şi Consiliul orăşenesc Cernăuţi, Ucraina (în calitate de Aplicant al Proiectului), cu participarea Consiliului raional Drochia (în calitate de Partener 3). Implementarea proiectului s-a început la 19.12.2013 şi trebuia să dureze 22 luni, dar a fost extinsă de cîteva ori pînă la 31.12.2016.

În urma negocierilor dintre Autoritatea Comună de Management şi Aplicantul proiectului s-a convenit ca bugetul Proiectului (inclusiv contribuţia) să fie în felul următor:

Bugetul total al Proiectului MIS-ETC 1535  1 159 190 €
 Inclusiv:
 Suma totală a contribuţiei116 150 € (10,2%)
 Suma totală destinată Partenerilor din Ucraina si România750 870 €
 Suma totală din Proiect destinată pentru Consiliul raional Drochia434 470 €
 Grant (bani nerambursabili)379 320 € (32,72%)
 Contribuţia CR Drochia 55 150 € (4,76%)

 

amelina-ramis-stefan-premiul-i-concursul-de-desene

Amelina RAMIS (stefan), premiul I, concursul de desene

După efectuarea licitaţiei publice deschise locale din 15 aprilie 2015 pentru realizarea lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare a apeloz uzate în or.Drochia cu capacitatea de 400m3/zi este necesară o sumă în valoare de 12,5mln lei.

Conform bugetului proiectului suma planificată pentru efectuarea lucrărilor este 359,4 mii Euro (≈ 7,5mln MDL).

Pentru implementarea cu succes a proiectului de la Fondul Ecologic Naţional (FEN) a fost solicitată o cofinanţare suplimentară necesară în valoare de aproximativ 5 mln lei care a fost obținută în 3 etape în anii 2015-2016.

Receptia lucrarilor de constructie a statiei de epurare a apelor uzate din or.Drochia a avut loc in perioada 9-23 decembrie 2016. Recepția finală a lucrărilor va avea loc în viitorul apropiat.

Consiliul raional Drochia împreună cu Asociația Obștească „Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare” a organizat conform Proiectului transfrontalier “Îmbunătățirea situației ecologice a bazinelor Prut și Nistru, prin îmbunătățirea sistemelor de epurare a apelor uzate în Cernăuți și Drochia”, cod MIS-ETC 1535, mai multe activități cum ar fi: Audierea publică privind sectorul de canalizare din or. Drochia, Săptămîna utilizării raționale a apei și campanie mass-media.

În cadrul „săptămânii utilizării raționale a apei” au fost distribuite broșuri informative, prezentând informații cu privire la diferite aspecte legate de canalizare și epurare a apelor uzate în regiune, utilizare rațională a apei. În aceste activități au fost implicați mai mult de 900 elevi. A fost organizat concursul de desene ecologice și mini proiecte de ameliorare a mediului cu participarea elevilor din toate instituțiile de învățământ general din oraș.

Obiectivul general al acestui concurs fiind — sporirea gradului de conştientizare a tinerei generaţii privind aspectele ce țin de poluarea și protecția apei din regiune.

În rezultatul participării la concursul ecologic elevii au reușit sa-și dezvolte abilităţi de a aborda în mod creativ şi interactiv soluționarea problemelor ecologice în regiune și din țară; să înţeleagă necesitatea formării unei atitudini corecte şi responsabile faţă de resursele noastre de apă, şi dezvoltarea unei culturi ecologice pentru stoparea procesului de degradare și poluare a apei.

Un juriu profesionist, analizând lucrările propuse pentru concurs a făcut totalurile, identificând elevii cu aptitudini deosebite şi atitudine pozitivă față de mediul din Republica Moldova:

Clasele primare (concurs de desene)

Premiul I — Rîmiș Amilina, LT „Ștefan cel Mare”, cl. IV

Premiul II — Ceban Natalia, LT rus nr.3, cl. III

Premiul II — Luncari Sergiu, LT „Ștefan cel Mare”, cl. IV

Premiul III — Nanu Alexandru, LT rus nr.3, cl. IV

Premiul III — Pușcov Egor, LT rus nr.3, cl. III

Premiul III — Tetco Xenia, LT rus nr.3, cl. III

Clasele gimnaziale (concurs de desene)

Premiul I — Hapun Livia, Gimnaziul nr. 2

Premiul II — Budurin Anastasia, LT rus nr.3, cl. VI

Premiul II — Cistacov Oxana, LT „Ștefan cel Mare”

Premiul III — Palamari Anghelina, LT rus nr.3, cl. IX

Premiul III — Ceban Liliana, LT „Mihai Eminescu”, cl. VII

Premiul III — Șarban Olga, LT „Mihai Eminescu”, cl. VI

Clasele liceale (concurs mini proiecte)

Premiul I — Mereniuc Alexandru, LT „Ștefan cel Mare”, cl. X

Premiul I — Șevciuc Tudor, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XI

Premiul II — Melniciuc Nichita, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XII

Premiul II — Darii Valeria, LT „B.P.-Hasdeu”, cl. XI

Premiul III — Cuțcaia Ecaterina, LT rus nr.3, cl. XI

Premiul III — Nanu Anastasia, LT rus nr.3, cl. XI

Premiul III — Șarban Olga, LT „Mihai Eminescu”, cl. VI

Mențiune — Balan Victoria, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XI

Mențiune — Preguza Diana, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XI

Felicitări învingătorilor!

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

logo_ICPC-2019

Bine de știut. Răspunsuri la întrebări frecvente despre alegeri și procesul de vot

Citeşte mai mult →