Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Finalizarea proiectului privind îmbunătățirea sistemului de epurare în or. Drochia

Prin   /  27 decembrie 2016  /  Nici un comentariu  /   516

premiantii-concursurilor-ecologice

Premiantii concursurilor ecologice

Pentru a construi o staţie de epurare în or. Drochia şi a repara staţia de epurare din or. Cernăuţi din Ucraina a fost elaborat Proiectul „Îmbunătăţirea situaţiei ecologice a bazinelor Prut şi Nistru, prin îmbunătăţirea sistemelor de epurare a apelor uzate în Cernăuţi şi Drochia”, Proiectul a fost depus pentru finanţare la Programul Operaţional Comun “România — Ucraina — Republica Moldova 2007-2013” finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.

alexandru-mereniuc-stefan-premiul-i-concursul-mini-proiectelor

Alexandru MERENIUC (stefan), premiul I, concursul mini proiectelor

În Proiect participă un Aplicant — Consiliul orăşenesc Cernăuţi (Ucraina) şi trei Parteneri: Centrul Bucovinean pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din or. Cernăuţi (Ucraina); Consiliul Judeţean Suceava (România) şi Consiliul raional Drochia (Republica Moldova).

Consiliul raional Drochia a acceptat implementarea proiectului conform Deciziei nr. 4/1 din 23 septembrie 2013 cu privire la participarea raionului Drochia în Proiectul MIS-ETC 1535.

Reieşind din informaţiile privind instalaţiile de epurare din or. Drochia, în proiect a fost propusă construcţia unei noi staţii de epurare moderne cu aplicarea tehnologiei de epurare biologică a apei cu o capacitate de 400 m3/zi. În procesul utilizării construcţiilor existente capacitatea staţiei de epurare poate fi mărită, în concordanţă cu volumul finanţării obiectivului.

La 18.12.2013 a fost semnat Contractul de grant nr. 96189, pentru finanţarea Proiectului între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România (în calitate de Autoritate Comună de Management al POC „Ro-Ua-Md 2007-2013”) şi Consiliul orăşenesc Cernăuţi, Ucraina (în calitate de Aplicant al Proiectului), cu participarea Consiliului raional Drochia (în calitate de Partener 3). Implementarea proiectului s-a început la 19.12.2013 şi trebuia să dureze 22 luni, dar a fost extinsă de cîteva ori pînă la 31.12.2016.

În urma negocierilor dintre Autoritatea Comună de Management şi Aplicantul proiectului s-a convenit ca bugetul Proiectului (inclusiv contribuţia) să fie în felul următor:

Bugetul total al Proiectului MIS-ETC 1535  1 159 190 €
 Inclusiv:
 Suma totală a contribuţiei116 150 € (10,2%)
 Suma totală destinată Partenerilor din Ucraina si România750 870 €
 Suma totală din Proiect destinată pentru Consiliul raional Drochia434 470 €
 Grant (bani nerambursabili)379 320 € (32,72%)
 Contribuţia CR Drochia 55 150 € (4,76%)

 

amelina-ramis-stefan-premiul-i-concursul-de-desene

Amelina RAMIS (stefan), premiul I, concursul de desene

După efectuarea licitaţiei publice deschise locale din 15 aprilie 2015 pentru realizarea lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare a apeloz uzate în or.Drochia cu capacitatea de 400m3/zi este necesară o sumă în valoare de 12,5mln lei.

Conform bugetului proiectului suma planificată pentru efectuarea lucrărilor este 359,4 mii Euro (≈ 7,5mln MDL).

Pentru implementarea cu succes a proiectului de la Fondul Ecologic Naţional (FEN) a fost solicitată o cofinanţare suplimentară necesară în valoare de aproximativ 5 mln lei care a fost obținută în 3 etape în anii 2015-2016.

Receptia lucrarilor de constructie a statiei de epurare a apelor uzate din or.Drochia a avut loc in perioada 9-23 decembrie 2016. Recepția finală a lucrărilor va avea loc în viitorul apropiat.

Consiliul raional Drochia împreună cu Asociația Obștească „Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare” a organizat conform Proiectului transfrontalier “Îmbunătățirea situației ecologice a bazinelor Prut și Nistru, prin îmbunătățirea sistemelor de epurare a apelor uzate în Cernăuți și Drochia”, cod MIS-ETC 1535, mai multe activități cum ar fi: Audierea publică privind sectorul de canalizare din or. Drochia, Săptămîna utilizării raționale a apei și campanie mass-media.

În cadrul „săptămânii utilizării raționale a apei” au fost distribuite broșuri informative, prezentând informații cu privire la diferite aspecte legate de canalizare și epurare a apelor uzate în regiune, utilizare rațională a apei. În aceste activități au fost implicați mai mult de 900 elevi. A fost organizat concursul de desene ecologice și mini proiecte de ameliorare a mediului cu participarea elevilor din toate instituțiile de învățământ general din oraș.

Obiectivul general al acestui concurs fiind — sporirea gradului de conştientizare a tinerei generaţii privind aspectele ce țin de poluarea și protecția apei din regiune.

În rezultatul participării la concursul ecologic elevii au reușit sa-și dezvolte abilităţi de a aborda în mod creativ şi interactiv soluționarea problemelor ecologice în regiune și din țară; să înţeleagă necesitatea formării unei atitudini corecte şi responsabile faţă de resursele noastre de apă, şi dezvoltarea unei culturi ecologice pentru stoparea procesului de degradare și poluare a apei.

Un juriu profesionist, analizând lucrările propuse pentru concurs a făcut totalurile, identificând elevii cu aptitudini deosebite şi atitudine pozitivă față de mediul din Republica Moldova:

Clasele primare (concurs de desene)

Premiul I — Rîmiș Amilina, LT „Ștefan cel Mare”, cl. IV

Premiul II — Ceban Natalia, LT rus nr.3, cl. III

Premiul II — Luncari Sergiu, LT „Ștefan cel Mare”, cl. IV

Premiul III — Nanu Alexandru, LT rus nr.3, cl. IV

Premiul III — Pușcov Egor, LT rus nr.3, cl. III

Premiul III — Tetco Xenia, LT rus nr.3, cl. III

Clasele gimnaziale (concurs de desene)

Premiul I — Hapun Livia, Gimnaziul nr. 2

Premiul II — Budurin Anastasia, LT rus nr.3, cl. VI

Premiul II — Cistacov Oxana, LT „Ștefan cel Mare”

Premiul III — Palamari Anghelina, LT rus nr.3, cl. IX

Premiul III — Ceban Liliana, LT „Mihai Eminescu”, cl. VII

Premiul III — Șarban Olga, LT „Mihai Eminescu”, cl. VI

Clasele liceale (concurs mini proiecte)

Premiul I — Mereniuc Alexandru, LT „Ștefan cel Mare”, cl. X

Premiul I — Șevciuc Tudor, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XI

Premiul II — Melniciuc Nichita, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XII

Premiul II — Darii Valeria, LT „B.P.-Hasdeu”, cl. XI

Premiul III — Cuțcaia Ecaterina, LT rus nr.3, cl. XI

Premiul III — Nanu Anastasia, LT rus nr.3, cl. XI

Premiul III — Șarban Olga, LT „Mihai Eminescu”, cl. VI

Mențiune — Balan Victoria, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XI

Mențiune — Preguza Diana, LT „Ștefan cel Mare”, cl. XI

Felicitări învingătorilor!

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Ion RECEAN, șef, Direcția învățământ, tineret și sport, Drochia

205 contestaţii şi 30 de note majorate

Citeşte mai mult →