Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Nu uitați să fiți sănătoși — screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

Prin   /  24 ianuarie 2017  /  Nici un comentariu  /   248

În perioada 23 — 31 ianuarie 2017 laboratorul medical „Invitro Diagnostics” promovează screening-ul GRATUIT pentru prevenirea cancerului de col uterin. Este o premieră în Republica Moldova când sectorul privat se implică în efectuarea gratuită a testelor pentru screening-ul la cancerul cervical.

În perioada 23 — 31 ianuarie 2017 laboratorul medical „Invitro Diagnostics” promovează screening-ul GRATUIT pentru prevenirea cancerului de col uterin. Este o premieră în Republica Moldova când sectorul privat se implică în efectuarea gratuită a testelor pentru screening-ul la cancerul cervical.

Invitro Diagnostics

Invitro Diagnostics

În cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a cancerului de col uterin laboratorul medical „Invitro Diagnostics” va efectua PAP-testul pe frotiu Babes- Papanicolau (conform Bethesda system) tuturor femeilor, fără plată. Astfel, „Invitro Diagnostics” s-a alăturat iniţiativei Asociaţiei Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), în parteneriat cu Ministerul Sănătății și cu Institutul Oncologic.

Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. Ca factori de risc care condiţionează declanşarea bolii sunt: viaţa sexuală timpurie; schimbarea frecventă a partenerilor sexuali; infecţiile cu transmitere sexuală; avorturile medicale; consumul de tutun și supraponderabilitatea.

Specialiștii recomandă acest screening o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. Depistarea precoce implică examenul microscopic al celulelor cervicale epiteliale (screening citologic), în scopul detectării celulelor anormale. Programele de screening a cancerului de col uterin previn până la 80% din cazurile de îmbolnăvire, ele fiind recomandate în toate ţările UE.

Conform datelor Institutului Oncologic, anual în R. Moldova sunt înregistrate circa 350 cazuri noi de cancer de col uterin. Pe motiv de adresare tardivă la medic, în fiecare an decedează de cancer de col uterin circa 180 de femei — practic o femeie decedează la două zile din cauza acestei afecțiuni.

Imunizarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei este extrem de eficientă şi reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea HPV de rutină în programele naţionale de imunizare. Vaccinarea pentru HPV este disponibilă în mai multe clinici private de ginecologie sau în cadrul serviciilor de imunizări contra plată.

În ritmul accelerat al vieții cotidiene, când uităm sau amânăm lucrurile care contează cu adevărat, amintim că prevenția salvează vieți. Nu uitați să fiți sănătoși!

Reveniți pentru detalii la „Invitro Diagnostics”:
tel.
(022)903999 și 078 903 999; e-mail: info@invitro.md

Boris GÂLCĂ,
doctor în medicină

Ca răspuns la multiplele întrebări pentru concretizare, venim cu informații suplimentare despre examinarea gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin:

Screening-ul la cancerul de col uterin (PAP-testul Babes-Papanicolau), se efectuează gratis, pâna la 31.01.2017, la laboratorul medical „Invitro Diagnostics” (str. Testemitanu 19/1) și în toate centrele de recoltare „Invitro Diagnostics”: Botanica (bul. Dacia 47/2), Buiucani (str. Alba Iulia 202), Râșcani (bul. Moscova 15/4 și str. Bogdan Voevod 7).

Procesarea testului este imediată, rezultatul se va remite (în termen de trei zile) la adresa de e-mail autorizată de client sau va putea fi ridicat, pe suport pe de hârtie, la laborator.

De asemenea, testul va fi arhivat în „Cabinetul Personal” pe www.invitro.md

Adresati-vă fără programare prealabilă, fără polița medicală, indiferent de locul de trai.

Alte detalii la tel.: (022)903999, pe pagina de Facebook „Invitro Diahnostics” www.fb.com/invitro.md/

Mesajul nostru pentru toate doamnele: „Nu uitați să faceți prevenție — nu uitați să fiți sănătoase”!

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Foto: Nelly CIOBANU/ arhiva GD

Să protejăm roada de incendii

Citeşte mai mult →