Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

La înălţimile omeniei

Prin   /  27 martie 2017  /  Nici un comentariu  /   417

Se zice că omul nu poate fi rău dacă ştie să râdă din suflet sau dacă îi vibrează inima la auzul unui cântec.

Se zice că omul nu poate fi rău dacă ştie să râdă din suflet sau dacă îi vibrează inima la auzul unui cântec.

Alexandru FOCŞA

Alexandru FOCŞA

Se mai spune că înţelepciunea omului se măsoară cu faptele nu cu anii trăiţi. Aceste calificative, cred, îi pot fi atribuite lui Alexandru Focșa, directorul Casei raionale de cultura, Drochia, fără a fi schimbate, dânsul fiind un om de mare omenie și cumsecădenie.

Alexandru este un bărbat cu un deosebit simţ al respectului, al colegialităţii, mereu atent şi generos. Totdeauna a pus preţ pe bunul simţ şi a mizat pe echilibrul lăuntric. Iar acest fel de a fi i-au sporit rezultate frumoase obţinute pe tărâmul profesional, unde Alexandru Focşa se manifestă deja 40 de ani. A lăsat în urmă o perioadă departe de a fi romantică, dar de orice lucru s-ar fi apucat a avut reuşite. Asta, poate, şi datorită unui mare entuziasm, dacă ţinem cont de faptul că domeniul de activitate pe care l-a ales nu este unul dintre cele mai plătite.

Indiferent de acest adevăr, Alexandru Focşa a fost fidel nobilei sale meserii, transmiţând-o cu mare drag celor doi feciori — Iurie şi Sandu, de care astăzi este extrem de mândru. Anume performanţele şi rezultatele lor îi dau puteri să creeze, să fie entuziasmat, să fie deopotrivă un tată şi bunel grijuliu, un bun coleg de breaslă şi un om de o rară corectitudine.

Tineri și entuziasmați

Tineri și entuziasmați

Vorbeşte despre prieteni, despre realizări şi despre anii vieţii cu atâta căldură, încât se crează impresia că nu simte trecerea timpului. Şi, la drept vorbind, ce-i timpul pentru un om care-şi vede de omenie, de făgaşul pe care l-a ales, de propriul său destin. Niciodată nu i-a respins pe cei care i-au cerut ajutor, ci a căutat posibilităţi sa–i ajute. Iar în calitate de director al instituţiei pe care o conduce, s-a străduit ca toate să fie orânduite gospodăreşte, îngrijind cu drag orice colţisor și tratând semenii cu afecţiune.

Nu e puţin să laşi o atare urmă pe pământ. Cu idealurile de probă superioară își trăieşte fiecare clipă alături de oameni.

La acest ceas aniversar îi dorim înzestratului coleg încă mulţi ani frumoşi şi plini de rod, realizări şi bucurii de la cei dragi, continuă inspiraţie, pace şi linişte sufetetească!

Sorina MAȚIBON,
vice-directoare, CRC

Instumentiști din Fanfara „Trompetele Argintii”

Instumentiști din Fanfara „Trompetele Argintii”

Trecea fanfara drochiană…

În imaginea alăturată îi avem doar pe câţiva dintre cei 16 membri ai fanfarei „Trompetele Argintii”, al cărei dirijor este Alexandru Focşa.

Nenumărate sunt succesele, menţiunile, premiile şi aprecierile acestui minunat colectiv de muzicieni. Graţie măestriei interpretative a fiecărui instrumentist, dar şi a capacităţilor dirijorale ale conducătorului fanfarei, colectivul este bine cunoscut în România, Ucraina şi, desigur, în Republica Moldova.

Alexandru FOCȘA, Victor CEMORTAN, Vitalie ȚURCANU

Alexandru FOCȘA, Victor CEMORTAN, Vitalie ȚURCANU

 Talent înfrăţit cu pasiune

Prieteni de-o viaţă - Alexandru FOCŞA şi Victor CEMORTAN

Prieteni de-o viaţă – Alexandru FOCŞA şi Victor CEMORTAN

Începutul anilor 80, a fost perioada când ne-am cunoscut cu Alexandru. Aveam un pic după 20 de ani. Tineri, abia căsătoriţi, plini de energie şi dragoste.

Alexandru Focşa, era lucrător în domeniul culturii și nu existau manifestări la care să nu participe. Spectacole, concerte, corturi, mese: toate erau în perioada ceea la nivelul cuvenit. Am parcurs împreună prin toate perioadele vieţii. Am trăit bucuria apariţiei copiilor, ne-am încântat de succesele lor: toate au trecut în văzul şi auzul nostru, al prietenilor. L-am văzut şi trist, îndurerat, dar mai mult bucuros de viaţă, îndrumând tineretul şi nu numai.

Vreau să spun că e un minunat organizator și muzician. Este talentat, săritor la nevoie, glumeţ, descurcăreţ. Se încadrează concomitent în mai multe activităţi şi le reuşeşte pe toate.

Dar Alexandru Focşa mai are o calitate, este un banc pe două picioare. De aceea, îi doresc ca noua etapă a vieţii, să nu-i şteargă din sănătate, din cumsecădenie, din dragoste de lume şi din perpetua pasiune pentru muncă. Vreau să-l ştiu şi în continuare împlinit, dorit, iubit, desigur, şi bunel fericit. Alexandre, înainte, spre noi etape ale vieţii!

Victor Cemortan,
în numele colectivului Casei centrale de Cultură Drochia

Colectivul „trompetiștilor”

Colectivul „trompetiștilor”

Multstimatul nostru dirijor!

Cu toată stima Vă adresăm sincere felicitări cu prilejul jubileului de 60 de ani! Vă dorim să fiţi şi în continuare tot atât de energic şi pasionat de munca ce o faceţi, dornic de a pune pe fază lucruri noi şi frumoase, acelaşi explorator de noi şi inedite orchestraţii, minunat muzician şi extraordinar Om. La toate astea mai anexăm urările noastre de sănătate, bucurii şi împliniri.

Cu stimă, colectivul „Trompetele Argintii”

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

1

Toamna se numără bobocii

Citeşte mai mult →