1_07-20170327104232
27 martie este Ziua Mondială a Teatrului.

Această zi este sărbătorită prin diverse evenimente naționale și internaționale de teatru, prin spectacole, concerte și și alte activități culturale. Actorii Teatrului muzical-dramatic „Cupidon” din orașul Drochia, regizor Petru Ababei, au hotărât să marcheze acest eveniment printr-un know-how cu genericul “Ziua teatrului altfel”. Au decorat frumos intrarea în Casa Centrală de cultură, s-au deghizat în costume inedite și au încins trecătorii la dans pe fundalul muzicii clasice. Iar un grup de elevi de la Liceul rus nr. 3, ghidați de profesoara Rita Railean, au făcut „o pauză culturală” alături de actorii teatrului „Cupidon”.

Această scenă neobișnuită, dar plină de pasiune și bună dispoziție a demonstrat, că teatrul este o muncă de echipă. Cei care se văd sunt actorii, însă în spatele măștilor există şi nişte oameni extraordinari, deoarece grație capacităţilor lor, ei fac posibilă producţia teatrală. Iar prin acestă activitate neobișnuită, actorii drochieni au dorit să sensibilizeze opinia publică de a lua în considerare rolul creaţiei artistice în domeniul dezvoltării culturale a națiunii noastre.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961 la Viena. A fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua, în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Nelly CIOBANU

Lasă un răspuns