Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Omagiem morţii care nu are cine-i pomeni

Prin   /  6 aprilie 2017  /  Nici un comentariu  /   10

Biserica Ortodoxa are mai multe tradiţii, pe care le respectă. Una din ele este pomenirea persoanelor trecute la cele veşnice. Mai frecvent sunt pomeniţi mortii în perioada Postului Mare, până la Învierea Domnului.

Enoriașii vin la biserică în speranța de a fi auziți și ajutați

Enoriașii vin la biserică în speranța de a fi auziți și ajutați /Foto din arhiva GD

Biserica Ortodoxa are mai multe tradiţii, pe care le respectă. Una din ele este pomenirea persoanelor trecute la cele veşnice. Mai frecvent sunt pomeniţi mortii în perioada Postului Mare, până la Învierea Domnului.

Şi pentru Parohia din satul Sofia, paroh Valeriu Radu-Tataru, ideile şi faptele bune se ţin lanţ. În cele mai dese cazuri iniţator este preotul, el asigurând şi realizarea. Enoriaşii s-au deprins deja şi de fiecare dată îl susţin, realizând, că ceea ce gândeşte şi face părintele Valeriu tot pentru sat face şi totul rămâne întru folosinţa sătenilor, spre bucuria sufletelor credincioşilor.

Mai recent, dânsul a lansat iniţiativa de a pomeni decedaţii, care străjuesc în singurătate cimitirul satului, adică nu mai au pe nimeni, care să-i pomenească, să le oficieze vreun parastas, o slujbă de pomenire. Astfel, părintele Valeriu s-a sfătuit cu enoriaşii şi împreună au decis să împartă satul pe sectoare, ca în fiecare duminică să fie organizate mese de pomenire.

Şi de când a început Postul Mare, la Biserica “Sfânta Treime” din s. Sofia, în fiecare duminică, după serviciul divin ordinar, preotul oficiază un parastas şi pomenşte adormiţii, nominalizaţi de cei prezenţi în pomelnice, dar şi pe cei pe care nu are cine-i pomeni, rudele fiind trecute dintre cei vii sau plecate peste hotare. După care toţi ies în curte şi se servesc cu sarmale de post, cu pâine şi vin de casă. Bucatele sunt pregătite de gospodinele din sat pe măhăli, la un prânz se servesc de la 6 până la 12 oale de sarmale, coapte în cuptor. Acum duminică vor servi masa femeile din mahala Gării.

Astfel de mese de pomenire în Postul Mare, tradiţional, la Biserica din Sofia se organizează al doilea an.

Apropo, în Casa parohială a bisericii a fost deschisă o sală, unde, după înmormântarea celor decedaţi, sunt organizate mese de pomenire. Fie cu bucatele comandate şi aduse, fie cu bucatele preparate pe loc de câteva gospodine din sat sub dirijarea preotesei Maria. Comod, convenabil şi avantajos.

Nina STOROGAN, Sofia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

la expozitie

Наглядный урок патриотизма

Citeşte mai mult →