„Secretul este pasiunea şi determinarea mea”

Moldoveanca Adelina Moraru din Ţarigrad, care locuieşte de mai mulţi ani cu familia sa în America, le reușește pe toate: călătorește, găteşte, creează şi administrează afaceri.

Adelina MORARU din Țarigrad cu familia sa, cu care locuiește în America
Adelina MORARU din Țarigrad cu familia sa, cu care locuiește în America

Moldoveanca Adelina Moraru din Ţarigrad, care locuieşte de mai mulţi ani cu familia sa în America, le reușește pe toate: călătorește, găteşte, creează şi administrează afaceri.

Îi spune Adelina Srinivasan (Moraru) şi s-a născut în Ţarigrad, Drochia. După ce a absolvit facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat din Bălţi, a activat o perioadă în Republica Moldova. Dar soarta i-a surâs altfel. S-a căsătorit în 2002, cu Sundhar, un american de origine indiană, cu care s-a cunoscut la Chişinău. Nunta au jucat-o de două ori — una moldovenească în sat, apoi alta indiană în SUA. Și a plecat în lumea mare.

Adelina a reuşit să trăiască în Germania, Olanda, Marea Britanie. A călătorit în peste 20 de ţări din Europa şi Asia, iar India şi Moldova sunt vizitate cel mai des.

În SUA locuieşte de mai bine de 15 ani. A trăit iniţial în Texas, iar acum e stabilită în Colorado. “Este adevărat că ambele continente oferă posibilităţi şi avantaje, însă în Europa noi vom fi mereu de origine străină. Chiar dacă aş fi născut acolo, copilul nu ar fi împrumutat cetăţenia acelei ţări. În America suntem americani, iar posibilităţile de afaceri sunt cu mult mai mari. Un mare dezavantaj al SUA, însă, e sistemul medical foarte costisitor. În Europa înlesnirile sunt enorme, mamele pot creşte acasă copiii ani de zile, iar pentru asta pot primi îndemnizaţii. Nu şi aici”.

Culinăria a fost dintotdeauna o mare pasiune a Adelinei. Găteşte de la 15 ani. Mai târziu, reţetele ei au ajuns pe paginile celor mai renumite reviste americane. „Din 2009 am devenit vegetariană. Tot atunci mi-am făcut şi un blog culinar — vegetarianyogini.blogspot.com. Gătesc în combinaţie: stilurile moldovenesc cu indian. Îmi plac experimentele culinare de orice fel, nu sunt tradiţionalistă. Am publicat multe reţete în diferite reviste din SUA, cea mai recentă fiind cea din toamna anului trecut, iar acest fapt mi-a permis să câştig multe concursuri culinare internaţionale cu premii. Am avut o invitaţie chiar şi la un show TV foarte popular în SUA”.

Între timp a devenit pasionată de arta patiseriei şi decorării torturilor. Chiar a avut o afacere în Texas timp de 4 ani în acest domeniu.

În timp ce progresa în domeniul culinăriei, Adelina a făcut studii de graphic designer şi a lucrat mulţi ani în această sferă. „Sunt pasionată de arta textilă a Indiei. Am şi o afacere „Gemmaya” — sunt designer de fuste şi rochii din sariuri. Toate sunt exotice, moderne, stilate. De mai bine de un deceniu fac şi bijuterii din mătăsuri, sariuri, lut şi pietre/perle din India”. E pasionată de fotografie. Cutreierând prin lume, a învăţat să facă foto cu alţi ochi, deşi nu este fotograf profesionist. Colecţionează cărţi de bucate, îndeosebi dintre cele vechi. Practică desenul henna, pe care a ajuns să îl facă până şi pe fursecuri.

Şi asta nu e tot. Familia Srinivasan mai are şi alte afaceri, fapt ce îi permite să facă şi multă caritate, în deosebi în India. „India e o ţară foarte bogată cu foarte mulţi oameni săraci. Diferenţa dintre sărăcia Moldovei şi cea a Indiei nu se compară”.

Toate aceste evenimente — traiul în diferite ţări, descoperiri de pasiuni, lansări de afaceri, nu au împiedicat-o pe Adelina să aducă pe lume o fetiţă ochioasă şi mult dorită pe nume Malini.” Când mergeam acasă în Moldova soţul Sundhar mulţi ani la rând aduna copiii din mahala şi-i învaţă gratis engleza. Casa noastră era mereu plină de copii cu caiete şi cărţi în mâini. Soţul a avut dintotdeauna o slăbiciune pentru copiii curioşi. Apropo, el iubeşte Moldova foarte mult. E îndrăgostit de simplitatea şi bunătatea moldovenilor, de stilul nostru de viaţă. În caz că aş accepta, cred că s-ar muta chiar azi cu traiul în Moldova”.

Dacă aţi ajuns la finalul acestui articol, probabil că mulţi dintre voi v-aţi pus aceeaşi întrebare, pe care ne-am pus-o şi noi — „Cum a reuşit această femeie să facă atâtea lucruri?”. Și cu toate că răspunsul ei a fost „Secretul e pasiunea şi determinarea mea. Orice îndeletnicire începută fără pasiune are un sfârşit aproape. Îndoielile sunt cele mai mari obstacole în orice afacere, când un lucru este făcut de dragul lucrului, nu doar al rezultatului final sau al celui financiar — acel lucru reuşeşte cel mai bine”. Pentru această femeie cele 24 de ore date zilnic spre „consum” sunt prea puţine atunci când capul îi roieşte de planuri şi idei, pe care abia aşteaptă să le pună în practică.

Dorina OSIPOV

1 thought on “„Secretul este pasiunea şi determinarea mea”

Lasă un răspuns